Ξεπέρασε τα όρια η χρήση πυροτεχνημάτων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Η σύλληψη προχθές το βράδυ ενός 32χρονου στη Λεμεσό, ο οποίος εντοπίσθηκε από μέλη της Ποδηλατικής Αστυνομίας να επιδίδεται στη ρίψη πυροτεχνημάτων σε κάποιο σημείο του μόλου και μάλιστα σε ώρα που η περιοχή παρουσιάζει ακόμα (λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών) αυξημένη κίνηση, φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνημάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εμπλεκόμενος νεαρός πολίτης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ήθελε με αυτό τον τρόπο να γιορτάσει τα γενέθλια του παιδιού του, κάτι που αποδεικνύει την επιπολαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται κάποιοι, αλλά και την ευκολία με την οποία ο καθένας μπορεί να εξασφαλίσει εκρηκτικά υλικά (γιατί τέτοια είναι και τα πυροτεχνήματα) και να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν. Και βέβαια η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση δεν βαραίνει μόνο τον χρήστη, αλλά και τον προμηθευτή και τις όποιες αρμόδιες Αρχές.

Παλαιότερα, για τη χρήση πυροτεχνημάτων από οργανώσεις ή μεμονωμένα άτομα, στα πλαίσια καθιερωμένων φεστιβάλ και άλλων γιορτινών εκδηλώσεων είτε για άλλους λόγους, ήταν απαραίτητη η εξασφάλιση σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μάλιστα γινόταν και σχετική ανακοίνωση προς ενημέρωση του κοινού. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το πυροτέχνημα βγάζει κρότο και σε κάποιες περιπτώσεις, αν δεν είσαι ενημερωμένος, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν πρόκειται για έκρηξη, ριπή από αυτόματο όπλο ή κάτι άλλο πιο… αθώο.

Σήμερα, όπως αποδεικνύεται, δεν ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις για τη χρήση πυροτεχνημάτων ή κι αν ισχύουν μάλλον δεν τηρούνται αν κρίνουμε όχι μόνο από τη συχνότητα, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται χρήση πυροτεχνημάτων. Πυροτεχνήματα σε γάμους, σε βαφτίσια, σε γενέθλια, σε γεννητούρια, σε επετείους, σε beach parties, σε εγκαίνια ακόμα και του μικρότερου συνοικιακού καταστήματος… Ένα φαινόμενο που το ζει ο κόσμος καθημερινά, από νωρίς το βράδυ μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα. Εκεί που κάθεσαι στο σπίτι σου και προσπαθείς να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις από την κούραση της ημέρας, πετάγεσαι πάνω μη γνωρίζοντας από πού και γιατί ακούγονται οι εκρήξεις.

Κι αν το υλικό είναι καλής ποιότητας και ταυτόχρονα με τον εκκωφαντικό κρότο φωτιστεί ο ουρανός με όλα εκείνα τα φαντασμαγορικά χρώματα και σχήματα, μπορείς να αντιληφθείς περί τίνος πρόκειται και να μείνεις στη θέση σου ή ακόμα μπορεί και να ανεβάσεις και τα παιδιά στην ταράτσα και να απολαύσεις μαζί τους το θέαμα…

Είναι όμως και εκείνες οι περιπτώσεις των πυροτεχνημάτων (κι αυτό συμβαίνει συχνά) που, είτε γιατί οι χρήστες είναι ανίδεοι (που σημαίνει ότι θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους ίδιους, αλλά και τους γύρω τους), είτε για άλλους λόγους, που η πυροδότησή τους μένει μόνο στον κρότο. Και αναρωτιέσαι τότε αν πυροβόλησαν κάποιον ή αν ήταν βόμβα.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News