Ξεπούλημα με… επιδότηση καταγγέλλουν τα κόμματα και ζητούν έρευνα για τη ΣΚΤ

269

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα

«Ξεπούλημα με επιδότηση» καταγγέλλουν τα κόμματα σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για τη Συνεργατική, ενώ ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας και τον καταλογισμό ευθυνών.

Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, «με την παράκληση να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα που αφορούν κατ’ αρχήν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης και κατάληξης στην παρούσα συμφωνία με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την μέχρι σήμερα διαχείριση του Οργανισμού», ενώ υπέρ της διεξαγωγής έρευνας από τον Γενικό Εισαγγελέα τάχθηκαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε επιστολή από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ καθώς και ότι είναι ενήμερος για τις προτροπές για διερεύνηση του θέματος.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «παρακολουθεί τα γεγονότα και γνωρίζει καλά τις εξουσίες και τις αρμοδιότητές του και δεν χρειάζεται ούτε υποκίνηση, ούτε προτροπή από κανένα ως προς το εάν και πότε θα τις ασκήσει αυτόβουλα ή άλλως πώς».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα επισημαίνει ότι από το 2013 η διαχείριση της ΣΚΤ βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, αφού το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος. Υπενθυμίζει επίσης ότι στις 4 Απριλίου 2018 το ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή με την οποία του ζητούσε να διερευνήσει κατά πόσο υπήρξε μεθόδευση για το μοντέλο στο οποίο κατέληξε η ΣΚΤ, καθώς και για την πώλησή της σε συγκεκριμένη τράπεζα.

«Αφορμή για την επιστολή», όπως αναφέρει ο Α. Κυπριανού, «ήταν μεταξύ άλλων η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τηλεοπτικά, μεσούσης μάλιστα της διαδικασίας, για το μοντέλο παράδοσης της τράπεζας σε ιδιώτες».

Ακόμη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών το 2013 ότι «το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ που θα δινόταν από το κράτος για στήριξη του Συνεργατισμού θα ήταν υπεραρκετό και ότι με προσεκτική διαχείριση θα διαφυλασσόταν η κρατική επένδυση», προσθέτοντας ότι έκτοτε το κράτος κατέβαλε περίπου 4 δισ. ευρώ και τελικά οδηγήθηκε σε «ξεπούλημα με σοβαρές οικονομικές απώλειες για το κράτος, τους φορολογούμενους και την κοινωνία στο σύνολό της».

«Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πράξεων, αποφάσεων, αλλά και, κατά την άποψή μας, παραλείψεων και μεθοδεύσεων από μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον του Συνεργατισμού, εκτιμούμε ότι η κατάληξη σε συμφωνία δεν είναι εξέλιξη που μπορεί να περάσει απαρατήρητη και χωρίς κανένα έλεγχο από τους αρμόδιους θεσμούς ως προς τη νομιμότητα, καθώς και τις ευθύνες που πιθανώς βαραίνουν τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου για αποφάσεις που έλαβε», τονίζει ο Α. Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει ξεπουλήσει με επιδότηση τον Συνεργατισμό».

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «ετεροβαρή για τον φορολογούμενο» τη συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικής, ενώ η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για διορισμό ερευνητικής επιτροπής.

Ακόμη, η Αλληλεγγύη σημείωσε ότι επιβάλλεται η άμεση σύσταση ερευνητικής επιτροπής, ενώ οι Οικολόγοι τόνισαν ότι «είναι ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα να διορίσει ερευνητική επιτροπή, αφού στο θέμα των ποινικών ευθυνών φαίνεται να εμπλέκονται και εν ενέργεια υπουργοί».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λιλλήκας της Συμμαχίας εισηγήθηκε την ανάθεση από τη Βουλή σε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε χρηματοοικονομικά θέματα να εκπονήσουν μελέτη.

Κρατικές εγγυήσεις για κέρδη Ελληνικής

Μεταφέρονται δάνεια €4,6 δισ. εκ των οποίων €2,6 δισ. φέρουν εγγυήσεις

Χαρτοφυλάκιο 10,3 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις όσον αφορά τα κέρδη παραλαμβάνει η Ελληνική Τράπεζα μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση, για την απόκτηση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής ΚΤ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική, το πακέτο περιλαμβάνει καταθέσεις ύψους 9,7 δισ. ευρώ και ορισμένες άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, καθώς επίσης μετρητά 1,6 δισ. ευρώ, ομόλογα της κυπριακής κυβέρνησης 4,1 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η Ελληνική προσφέρθηκε να καταβάλει στη Συνεργατική το ποσό των 74 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ως αντίτιμο για την απόκτηση του πιο πάνω πακέτου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της συμφωνίας όμως είναι το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΠΠΣ), μέσω του οποίου το κράτος αναλαμβάνει το ρίσκο για δάνεια ύψους 2,6 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια και 0,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια).

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εγγυάται ουσιαστικά περισσότερα από τα μισά δάνεια τα οποία θα μεταφερθούν στη Συνεργατική, σε περίπτωση κατά την οποία παρουσιάσουν ζημιές στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πρώτο εννιάμηνο του 2017 η ΣΚΤ είχε καθαρά έσοδα από τόκους 188,3 εκατ. ευρώ και μη επιτοκιακά έσοδα 29,8 εκατ. ευρώ. Μετά τη συμφωνία μεγάλο μέρος από τα πιο πάνω έσοδα θα καταλήγουν πλέον στην Ελληνική.

Νέο σχήμα με ΜΕΔ κάτω από 25%   

Εν τω μεταξύ το νέο σχήμα το οποίο αναμένεται να δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική παίρνει 400 χιλιάδες πελάτες της ΣΚΤ. Ορισμένοι εξ αυτών διατηρούν λογαριασμούς και στην Ελληνική, ωστόσο μία μεγάλη μερίδα είναι νέοι πελάτες. Επίσης το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής στις καταθέσεις αναμένεται να αυξηθεί στο 31% (σε σύγκριση με 12,2% προηγουμένως), ενώ το μερίδιό της στα εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθεί στο 22% (σε σύγκριση με 8,5%).

Ακόμη μετά την εξαγορά των εργασιών της ΣΚΤ διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η πελατειακή βάση της Ελληνικής. Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής στα δάνεια εστιάζεται κυρίως σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα στη ΣΚΤ ποσοστό πέραν του 80% των δανείων αφορούν ιδιώτες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι το νέο σχήμα θα έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 25% (σε σύγκριση με 52% προηγουμένως).

Μεταβατική περίοδος και στόχοι

Μετά τη συμφωνία Ελληνική και Συνεργατική εισέρχονται σε μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όπως πληροφορούμαστε, για τουλάχιστον ένα μήνα οι εργασίες θα πραγματοποιούνται όπως προηγουμένως και ακολούθως θα ξεκινήσει η συγχώνευση του δικτύου και των συστημάτων.

Η Ελληνική έθεσε ως στόχο τη μείωση των ΜΕΔ κάτω από 20% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και τη διατήρηση του δείκτη των προβλέψεων στο 55%. Επίσης έθεσε ως στόχο τη διατήρηση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις άνω του 55%, καθώς και τη διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2,3%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

Αύξηση κεφαλαίου με οδηγό Δήμητρα Επενδυτική – Logicom

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ προχωρεί η Ελληνική, με οδηγό τη Δήμητρα και τη Logicom. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει μέσω έκδοσης προτιμησιακών δικαιωμάτων στους υφιστάμενους μετόχους. Η Δήμητρα δεσμεύτηκε να εξασκήσει το δικαίωμά της, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την Ελληνική ότι στο βαθμό που μετοχές δεν θα αποκτηθούν από άλλους κατόχους δικαιωμάτων προτίμησης, θα διατεθούν στη Δήμητρα ώστε το ποσοστό της να αυξηθεί στο 20,1%. Στη συνέχεια εάν παραμείνουν αδιάθετες μετοχές η Ελληνική θα τις διαθέσει στη Δήμητρα ώστε το ποσοστό της να αυξηθεί μέχρι το 29,85%. Η Δήμητρα θα βάλει 15,08 – 72,28 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με τη στάση την οποία θα κρατήσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Για τη χρηματοδότηση της πιο πάνω συναλλαγής η Δήμητρα υπέγραψε συμφωνία δανειοδότησης με τη Logicom, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επίσης 40 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της Δήμητρας, ενώ 13 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικές διευκολύνσεις στο βαθμό που αυτό καταστεί αναγκαίο. Η Δήμητρα σήμερα κατέχει ποσοστό 10,05% στην Ελληνική. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το ποσοστό της ενδέχεται να φτάσει μέχρι το 29,85%. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε γενική συνέλευση της Ελληνικής, στις 11 Ιουλίου.

 

 

 

Χάσμα Συνεργατικής – συντεχνιών στις αποζημιώσεις για χαμηλόμισθους

Σημαντικό χάσμα χωρίζει τη Συνεργατική και τις συντεχνίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στις χαμηλές κλίμακες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, κατά τη χθεσινή συνάντηση η διοίκηση της Συνεργατικής κατέθεσε προκαταρκτική εισήγηση στις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, η οποία προνοεί την αποχώρηση 900 εργαζομένων με οροφή στις αποζημιώσεις ύψους 150 χιλ. ευρώ ανά άτομο, με το συνολικό κόστος του σχεδίου να ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εισήγηση απορρίφθηκε από τις συντεχνίες, οι οποίες ζήτησαν από τη ΣΚΤ να επεξεργαστεί δύο σενάρια τα οποία προτάθηκαν στα πλαίσια της συζήτησης των δύο πλευρών.

Όπως πληροφορούμαστε, η μεγάλη διαφορά αφορά το ύψος της αποζημίωσης προς τους εργαζόμενους στις χαμηλές κλίμακες, αφού οι συντεχνίες θεωρούν ότι η προκαταρκτική πρόταση της ΣΚΤ δεν είναι ελκυστική προς τη συγκεκριμένη ομάδα.

Στα θετικά της χθεσινής συνάντησης συγκαταλέγεται ότι η ΣΚΤ αποδέχτηκε την εισήγηση των συντεχνιών για τον καθορισμό κατώτατου ορίου.

Οι συντεχνίες ζήτησαν το σχέδιο να περιλαμβάνει πρόνοια για μίνιμουμ αποζημίωση πέντε μισθούς και από εκεί και πέρα το ποσό να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια υπηρεσίας και τα χρόνια τα οποία απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση του κάθε εργαζόμενου.

Η διοίκηση της ΣΚΤ ανέλαβε να κατηγοριοποιήσει τους εργαζόμενους σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους, τα χρόνια υπηρεσίας τους και τα καθήκοντα τα οποία εκτελούν και να επανέλθει με νέα πρόταση. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, η διοίκηση της ΣΚΤ ανέλαβε να διερευνήσει κατά πόσο ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας (Υπουργείο Οικονομικών) συναινεί σε πιθανή αύξηση του συνολικού κόστους του σχεδίου (105 εκατ. ευρώ) ή/και σε μείωση του στόχου για αποχώρηση 900 εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το 60% των εργαζομένων της ΣΚΤ είναι κάτω των 45 ετών, ενώ το 35% (περίπου 920 άτομα) έχουν ετήσιες απολαβές κάτω από 20 χιλ. ευρώ και από τους υπόλοιπους ποσοστό 30% (περίπου 770 άτομα) έχουν μισθό κάτω από 30 χιλ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Μήνυμα Ι. Μάτση προς τις συντεχνίες στις τράπεζες

Μήνυμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλε χθες ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής, Ιωάννης Μάτσης, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο Ι. Μάτσης ανέφερε ότι μία από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι η «διαχρονική προσέγγιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες», όπως ανέφερε, «πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στις αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό και συνεπώς την ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας». Μάλιστα, ανέφερε ότι «ο διάλογος με τις συντεχνίες θα πρέπει πλέον να τεθεί στη βάση του μεγάλου στόχου, δηλαδή να ξεκαθαρίσουμε το πού θέλουμε να φτάσουμε κι έπειτα να αναζητήσουμε τις λεπτομέρειες και τους τρόπους».

Επίσης, ο Ι. Μάτσης τάχθηκε υπέρ της μείωσης του αριθμού των τραπεζών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και της δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων, επαρκώς κεφαλαιοποιημένων και με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη παρέμβαση του Ι. Μάτση μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και της Συνεργατικής.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, ο Ι. Μάτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και της οικονομίας στο σύνολό της, ενώ παράλληλα επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και φορτώνει τον κλάδο με τεράστιο όγκο διοικητικού φόρτου, τόσο για χειρισμό των αμέτρητων υποθέσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων όσο και για συμμόρφωση με το εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο που γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά.

Ακόμη, ο Ι. Μάτσης ανέφερε ότι οι τράπεζες καλούνται να αποδείξουν στην πράξη ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις ευρύτερες, διεθνείς απαιτήσεις σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Όπως είπε, το έργο των τραπεζών είναι σύνθετο, δαπανηρό και απορροφά σημαντικό χρόνο από στελέχη των τραπεζών, δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο μοντέλο λειτουργίας, την επικερδότητα αλλά και την παραγωγικότητα των τραπεζών. «Η πειστική απάντηση στην εν λόγω πρόκληση», όπως είπε, «αποτελεί στοίχημα για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και τους εμπλεκόμενους φορείς».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη δημιουργία νέων εργαλείων ή και τη βελτίωση υφιστάμενων διαδικασιών, προκειμένου να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.