Ξήλωσαν τη γραμματεία της ΠΟΕΔ, σκόρπισαν παντού τους συνδικαλιστές!

594

Νέες κινητοποιήσεις από τα τέλη Αυγούστου αποφάσισαν οι οργανώσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα βήματά τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ήδη έχουν αποφασίσει νέα κινητοποίηση στα τέλη Αυγούστου, ενώ στις προτεραιότητές τους είναι η διαχείριση του όλου θέματος να γίνει σε άλλο επίπεδο πέρα από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, με τον οποίο θεωρούν ότι έχουν κλείσει όλες οι πόρτες διαλόγου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας δύσκολα θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από πλευράς Προεδρικού, αφού η απόφαση για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης και για άμεση λήψη μέτρων δεν είναι ιδέα μόνο του κ. Χαμπιαούρη. Άλλωστε και από την πρόσφατη άτυπη ενημέρωση που έγινε στο Προεδρικό προς τους δημοσιογράφους για τις αποφάσεις του Υπουργικού, φάνηκε ότι το στίγμα του εξορθολογισμού έχει δοθεί από την κυβέρνηση.

Η προχθεσινή τοποθέτηση, μετά το ναυάγιο του διαλόγου που τελείωσε πριν καν αρχίσει, από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννο Σωκράτους, πως η παιδεία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, επιβεβαιώθηκε σε χρόνο ντε-τε, με την ανακοίνωση χθες των μεταθέσεων που αφορούν στη Δημοτική Εκπαίδευση. Όλα τα μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επαρχιακών Γραφείων που είχαν συνδικαλιστικό χρόνο, αυτός τους έχει αφαιρεθεί και έχουν τοποθετηθεί εξ ολοκλήρου σε σχολεία.

Κλειστά από 1η Σεπτεμβρίου τα γραφεία της ΠΟΕΔ…

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, ο οποίος μιλώντας με σκληρή γλώσσα αναφέρει πως ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση διασκόρπισαν στην κυριολεξία τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ σε ολόκληρη την Κύπρο. «Ολοκληρώθηκε και στην πράξη το έργο του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε βάρος των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών τους οργανώσεων.

Μαύρη σελίδα γράφεται σήμερα για την ιστορία του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού, η οποία μας παίρνει πίσω 60 χρόνια. Από σήμερα η Γραμματεία της ΠΟΕΔ διασκορπίζεται κυριολεκτικά σε ολόκληρη την Κύπρο. Φαντάζομαι θα αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία τα Γραφεία της ΠΟΕΔ θα είναι κλειστά από την 1η Σεπτεμβρίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλάμπους.

Πάντως την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστές-εκπαιδευτικοί στέλνονται πίσω στην έδρα, για κάποιους άλλους γίνεται λόγος για «παραχώρηση υπηρεσιών». Πληροφορίες θέλουν μάλιστα άτομα να «παραχωρούν τις υπηρεσίες τους μεταξύ άλλων και στο Προεδρικό».

Για αγώνα διαρκείας με διαφορετικά μέτρα σε κάθε σχολείο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης. Μιλώντας χθες στον Άστρα είπε ότι η κυβέρνηση επιτίθεται εναντίον του συνδικαλισμού και της δημόσιας παιδείας στοχεύοντας ξεκάθαρα στο να χάσει ο λαός ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η δημόσια παιδεία, και να ενισχυθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει θέσει οικονομικούς στόχους και όχι στόχους που μπορούν να βελτιώσουν τον τομέα της εκπαίδευσης.

Υπογράμμισε ότι ο Υπουργός καλεί σε διάλογο αλλά αντί διαλόγου ανακοινώνει τις αποφάσεις του.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, επεσήμανε πως η κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα με την εφαρμογή των μέτρων και ιδιαίτερα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών.

Ελένη Κωνσταντίνου 

Λάδι στη φωτιά έριξε ξανά χθες ο Αρχιεπίσκοπος

Το ποτήρι της υπομονής φαίνεται να ξεχείλισε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς. Οι αντιδράσεις μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ έντονες αφού για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος καταφέρθηκε υποτιμητικά για τους εκπαιδευτικούς.

«Βλέποντας προχθές τον όγκο των εκπαιδευτικών που διαδήλωναν την αντίθεσή τους προς τις ενέργειες του κ. Υπουργού έξω από το Υπουργείο Παιδείας, αντιλήφθηκα ότι το κακό έχει παραγίνει. Με εξέπληξε αυτός ο όγκος τόσο πολύ που έθεσα στον εαυτό μου αυτό το ερώτημα: ”Μα υπάρχει τόση φυγοπονία; Οι εκπαιδευτικοί μας θέλουν τις αποσπάσεις για να μην εργάζονται και κατ’ επέκταση να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τη μαθητιώσα νεολαία; Μέχρις εδώ έχει καταντήσει η Παιδεία μας; Αντί να προσφέρουν όλο τον καλό εαυτό τους με δυναμική παρουσία στην έδρα, όλοι θέλουν την ησυχία τους και δεν τους ενδιαφέρει η πρόοδος των παιδιών μας”. Πρόσεξα τις χειρονομίες που έκαναν σχεδόν όλοι. Άκουγα και τις απαράδεκτες απόψεις τους. Και έβλεπα τον παλληκαρισμό μερικών που απειλούσαν ”γην και ουρανόν” και μάλιστα μερικοί αξίωναν την παραίτηση του Υπουργού», προσθέτει, σημειώνοντας ότι αισθάνθηκε… ντροπή!

Να καταργηθεί η γιορτή των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου

Παράλληλα η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στο Ρατσισμό επανέφερε διαδικτυακό δημοψήφισμα για κατάργηση της σχολικής αργίας της γιορτής του Αρχιεπισκόπου. Το δημοψήφισμα είχε πρωτοανακοινωθεί το 2016 με αφορμή ρατσιστικές δηλώσεις του.

 

Κύμα αντιδράσεων για τις εξευτελιστικές προς τους εκπαιδευτικούς δηλώσεις του

 

 

Επιστολή στον Πρόεδρο από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε χθες επιστολή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε μια προσπάθεια να λάβει αποφάσεις ώστε η δημόσια παιδεία να εξέλθει το συντομότερο δυνατόν αλώβητη από την κρίση που την έριξαν λανθασμένοι χειρισμοί.

Συγκεκριμένα ο ΓΓ αναφέρει στην επιστολή του: «Η Παιδεία στον τόπο μας διέρχεται μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία μας δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο πλήττουν άμεσα και ευθέως το δημόσιο σχολείο.

Είναι ήδη ορατό το ενδεχόμενο τα προβλήματα που υπάρχουν να εμποδίσουν την ομαλή έναρξη της επικείμενης σχολικής χρονιάς. Αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η παιδεία θα είναι η θυματοποίηση των χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.

Η μόνη λογική διέξοδος την παρούσα στιγμή δεν είναι ο μονόλογος, ούτε οι αυταρχικές προσεγγίσεις, αλλά ένας σοβαρός, δημοκρατικός και ανοιχτός διάλογος. Διάλογος ο οποίος ασφαλώς δεν μπορεί να διεξαχθεί σε φιλοφρονητικές συναντήσεις με καφέ, αλλά στα θεσμοθετημένα σώματα, χωρίς προαποφάσεις και τετελεσμένα. Όπως είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε, αυτό εξαρτάται πλήρως από την κυβέρνησή σας. Ως ΑΚΕΛ απευθύνουμε κραυγή αγωνίας και έκκληση πρώτα και κύρια σε εσάς. Σας καλούμε να διαδραματίσετε το ρόλο σας για να ληφθούν οι ορθές και αναγκαίες αποφάσεις για να αποφευχθεί αυτή η πρωτοφανής κρίση και αναστάτωση. Η Πολιτεία έχει καθήκον να φροντίσει έτσι ώστε η δημόσια παιδεία να εξέλθει το συντομότερο δυνατόν αλώβητη από την κρίση που την έριξαν λανθασμένοι χειρισμοί».

Εμμένουν στον ετσιθελισμό αγνοώντας τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του είπε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού διαχειρίζεται το όλο θέμα με αυταρχισμό και ετσιθελισμό, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκαλώντας αναστάτωση και κρίση στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου σημειώνεται πως οι δηλώσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ εξαντλούνται σε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και αγνοούν εντελώς τη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας στο σχολείο. Ενώ διερωτάται “πώς τοποθετείται άραγε το κόμμα της αντιπολίτευσης στις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή;”.

Στην κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις της, απάντησαν οι εκπαιδευτικοί με τη μαζική διαδήλωσή τους, τόνισε σε νέα γραπτή ανακοίνωσή του ο Στέφανος Στεφάνου. «Αντί η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα και να εισέλθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τα πράγματα σε κρίση. Αντί να λύνει προβλήματα, προσθέτει καινούργια», σημειώνει.