Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια…

221

Της Νίκης Κουλέρμου

Ξυπόλυτοι στα αγκάθια… Πηγαίναμε γυρεύοντας… Ό,τι τίτλο θέλετε δώστε σ’ αυτή την ακατανόητη τρελή πορεία στην οποία αφέθηκε να τρέχει, ως να είναι ακυβέρνητο το καράβι στη φουρτούνα του απρόβλεπτου νεοσουλτάνου Ερντογάν, ο ενεργειακός σχεδιασμός (λέμε τώρα για σχεδιασμό!) της Κυπριακής Δημοκρατίας! Η μια ψυχρολουσία διαδέχεται την άλλη. Ελπίζουμε μόνο να μην τριτώσει το κακό… λόγω των ψευδαισθήσεων και της τσαπατσουλιάς των κυβερνώντων.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήταν οι πολύ χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις εκκλήσεις για να «θωρακίσουν» την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από τις τουρκικές προκλήσεις. Λόγω και της συμπεριφοράς μας στο Κραν Μοντανά και της αναξιοπιστίας των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέναντι στη διεθνή κοινότητα… Αυτά ουδείς εκ των κυβερνώντων και των ΜΜΕ, που λειτουργούν ως παπαγαλάκια, θέλει να τα παραδεχθεί, αλλά τα γεγονότα επί του εδάφους και επί της θαλάσσης βοούν.

Δεύτερη ψυχρολουσία: Ο Ιωάννης Κασουλίδης, ως κύκνειο άσμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αποκάλυψε χθες ότι «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μάς προειδοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό: Μην περιμένετε από εμάς τίποτε. Δεν μπορούμε να έχουμε επιρροή στην Τουρκία… Έχουμε αρκετές διαφορές με την Τουρκία…».

Και λογικά κάποιος θα ρωτούσε τον κ. Κασουλίδη: «Τότε τι είδους σχεδιασμός ήταν αυτός», εφόσον η κυβέρνηση έγκαιρα γνώριζε ότι δεν θα υλοποιείτο αν δεν είχαμε στήριξη της διεθνούς κοινότητας σε οποιαδήποτε πρόκληση δημιουργίας έντασης από την τουρκική πλευρά; Πηγαίναμε σ’ αυτό το σχεδιασμό με την ιδέα ότι η ΕΝΙ θα συγκρουόταν με τον τουρκικό στόλο για να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός της γεώτρησης στο τεμάχιο 3, ένα τεμάχιο που -αδίκως και παράνομα- διεκδικεί το ψευδοκράτος;

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο τραπέζι του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και διάφοροι εδώ στην Κύπρο, της κυβέρνησης περιλαμβανομένης, ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας!

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη αντίδραση της ΕΕ, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν ένα «τιτίβισμα» του κ. Τουσκ, που το ακούσαμε εμείς και όχι ο Ερντογάν -που ούτως ή άλλως δεν τα πάει καλά με τα τιτιβίσματα, τα κελαηδήματα ή τα μεγάφωνα… Κάποιοι μιλούν για ακύρωση της ιδιότητας του υποψήφιου μέλους για την Τουρκία. Κάποιοι άλλοι μιλούν για τερματισμό της οικονομικής βοήθειας που παίρνει η Τουρκία για το μεταναστευτικό. Κάποιοι τρίτοι βάζουν στο τραπέζι και την απειλή της ακύρωσης της συνόδου ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου. Στην ΕΕ ωστόσο εκείνο που μετρά είναι επίσης τα συμφέροντα των χωρών που κάνουν «κουμάντο» σ’ αυτό το συνασπισμό χωρών που δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική. Αν τα μέτρα αυτά και οι κυρώσεις εξυπηρετούν για παράδειγμα τη Γερμανία, τότε υπάρχει πιθανότητα να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Αν όχι, τότε ας μην καλλιεργούμε και άλλες ψευδαισθήσεις.

Ο νουνεχής δρόμος για οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος είναι ένας και έχει υποδειχθεί κατ’ επανάληψη από το ΑΚΕΛ: Να μην ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και να επαναρχίσει ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση στο Κυπριακό. Λύση που θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να απολαύσουν το φυσικό τους πλούτο, αλλά να μην επιτρέπει σε καμιά τρίτη χώρα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.