∆ύο χρόνια στασιµότητα χωρίς συνοµιλίες και προοπτικές λύσης

37

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Συµπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια στασιµότητας στο Κυπριακό µε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνοµιλιών να είναι πενιχρές.

Την ίδια στιγµή εδραιώνονται τα τετελεσµένα. Συνεχίζεται η παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού και η αλλοίωση του δηµογραφικού χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα είναι µειοψηφία έναντι των Τούρκων εποίκων. Αν αυτά δεν µας ανησυχούν και δεν συνειδητοποιούµε ότι επείγει η λύση του Κυπριακού, τότε σηµαίνει ότι είτε συνειδητά είτε όχι συµβιβαζόµαστε µε την οριστική διχοτόµηση.

Μπροστά στις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βάζει άλλες προτεραιότητες. Προβαίνει σε τριµερείς συνεργασίες και σε στρατηγικές συµµαχίες µε τις ΗΠΑ, εγκαταλείπει την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και επιλέγει το δυτικό στρατόπεδο που µας φέρνει σε αντιπαράθεση µε παραδοσιακές φιλικές χώρες της περιοχής. Στις προτεραιότητές του είναι η έκδοση πολιτογραφήσεων και η πώληση διαµερισµάτων σε πύργους. Αγωνιά περισσότερο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ηµικρατικών οργανισµών και είναι στις έγνοιες του η έκδοση υπουργικών διαταγµάτων και αποφάσεων για πολεοδοµικές παρεκκλίσεις και άδειες σε ηµέτερους. Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Αναστασιάδη οι διορισµοί συµβούλων στο Προεδρικό και στα υπουργεία.

∆υστυχώς, όµως, δεν είναι στις προτεραιότητες του Προέδρου Αναστασιάδη οι όροι αναφοράς και η ανάγκη να επαναρχίσουν οι συνοµιλίες. Τα τελευταία δύο χρόνια, που γίνονται συζητήσεις και επαφές για την επανέναρξη των συνοµιλιών, δεν είδαµε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας να ανησυχεί και να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβλήµατα και να επαναρχίσουν οι συνοµιλίες και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται και συµπεριφέρεται ως εάν εκείνη που επείγεται για λύση είναι η Τουρκία και όχι η Κύπρος. Εάν ο στρατηγικός του στόχος είναι οι οικονοµικές συνεργασίες και τα όποια οικονοµικά οφέλη -δεν τα είδαµε ακόµη- τότε βρίσκεται σε λάθος δρόµο και οδηγεί την Κύπρο σε περιπέτειες.

Με άλυτο το Κυπριακό και µε διχοτοµηµένη την πατρίδα µας, οι όποιες οικονοµικές συνεργασίες και τα όποια οικονοµικά οφέλη θα απειλούνται καθηµερινά λόγω της έντασης και της ανασφάλειας που θα προκαλεί η εδώ παρουσία της Τουρκίας.