Υπ. Οικονομικών: Χαμηλές οι τιμές και οι φόροι στα καύσιμα!

64

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν προκρίνει αλλαγή στη φορολογική πολιτική για τα καύσιμα γιατί, όπως μας είπε, δεν είναι ακριβά, αδιαφορώντας ότι η βενζίνη και το πετρέλαιο στα κατεχόμενα πωλούνται στις μισές τιμές από ότι στις ελεύθερες περιοχές. «Δεν θεωρώ ότι με εργαλεία φορολογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσουμε με τον κ. Γεωργιάδη γιατί τέτοια προβλήματα θα επιλυθούν μόνο με την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Ωστόσο, θα διαφωνήσουμε ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί η φορολογική πολι
τική της κυβέρνησης για τα καύσιμα. Είναι πολύ υψηλοί οι φόροι καυσίμων, ενώ καταγράφουμε και αισχροκέρδεια από τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε βάρος των καταναλωτών.

Ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να κάνει συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος δεν έχει ούτε τους πιο υψηλούς, ούτε και τους πιο χαμηλούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα. Βρίσκεται κάπου στη μέση. Η Κύπρος, όμως, είναι νησί και δεν έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στην Κύπρο τα καύσιμα είναι είδος πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό. Δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες, οπότε το αυτοκίνητο και η χρήση καυσίμων είναι καθημερινή. Δεν υπάρχει φυσικό αέριο για τη θέρμανση, οπότε χρησιμοποιούνται τα καύσιμα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με την Ευρώπη στην Κύπρο οι τιμές των μισθών (όσοι βέβαια έχουν δουλειά) δεν είναι πάνω – κάτω σταθερές, όπως οι τιμές των καυσίμων -έτσι μας είπε ο Υπ. Οικονομικών- αλλά έχουν μειωθεί εξευτελιστικά. Για τους καταναλωτές οι φορολογίες επί των καυσίμων είναι πολύ υψηλές.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Χάρη Γεωργιάδη το σόου που έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, γεμίζοντας τον αυτοκίνητό του με βενζίνη, καθώς και την «κασέτα» του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος κάθε δεύτερη πρόταση ζητούσε μείωση στους φόρους καυσίμων.

Σήμερα, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην εξουσία και όχι μόνο δεν πράττει όσα έλεγε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά ο κ. Γεωργιάδης μάς λέει ότι είναι χαμηλοί οι φόροι καυσίμων.

Τα δεδομένα επιβάλλουν μειώσεις στις φορολογίες των καυσίμων για να δοθεί ανάσα στους πολίτες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση και με σωστούς ελέγχους θα πρέπει να επέλθει και μείωση των τιμών σε πολλά προϊόντα που συνδέουν τις τιμές τους με την αγορά των καυσίμων.