Υπάρχουν ευκολότερες λύσεις. Η εξής μία…

 

Του Τάσου Περδίου

Στις 12 Φεβρουαρίου 2021, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ετοιμασία προσχεδίου Κανονισμών για τροποποίηση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζομένων με Επικίνδυνες Ουσίες) Κανονισμών του 2015 (Κ.Δ.Π. 347/2015).

Βασικός σκοπός των προτεινόμενων Κανονισμών, όπως ανακοινώθηκε, είναι η διασαφήνιση συγκεκριμένων προνοιών των εν λόγω Κανονισμών για την οριστική διευθέτηση του θέματος της ενημέρωσης του κοινού που ενδέχεται να επηρεαστεί όταν συμβεί ατύχημα μεγάλης κλίμακας σε εγκαταστάσεις (Seveso).

Σε απλή γλώσσα, προσπαθούν να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες ενημέρωσης του κοινού όταν γίνει έκρηξη ή πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά σε σπίτια, συνδέοντας αυτές τις διαδικασίες με τα σχέδια ανταπόκρισης της Πολιτικής Άμυνας. Σε ακόμα απλούστερη γλώσσα, παραδέχονται ότι τώρα δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν έγκαιρα το κοινό στο απευκταίο σενάριο τέτοιου ατυχήματος και θέλουν να καλύψουν το κενό.

Η υπόθεση αυτή έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, στην οποία, να θυμίσουμε, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα γης είναι κατειλημμένα από εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου, κυριολεκτικά κολλημένες στους τοίχους σπιτιών, καταστημάτων και σχολείων. Επίσης, στην περιοχή Αραδίππου, με διάφορες αυθαιρεσίες της ίδιας της κυβέρνησης, έχουν τοποθετηθεί εγκαταστάσεις με πυρίτιδα, χημικά, εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από σπίτια. Η εγκατάσταση της Schlumberger και της Halliburton στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, σε απόσταση 900 μέτρων από τα κοντινότερα σπίτια και το στοίβαγμα 30 τόνων πυρίτιδας στην άλλη βιομηχανική περιοχή της Αραδίππου, εκατό μέτρα από σπίτια και καταστήματα, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης. Για να μη θυμηθώ το ρεσιτάλ ανομίας και αυθαιρεσίας με την εγκατάσταση τέτοιων αναπτύξεων δίπλα στις Φοινικούδες.

Αντί λοιπόν να τρέχετε τώρα να φτιάχνετε διαδικασίες έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών σε περίπτωση έκρηξης, διαρροής, πυρκαγιάς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, υπάρχουν ευκολότερες και λογικότερες λύσεις. Η εξής μια: Πάρτε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις και μετακινήστε τις σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από τόπους όπου κατοικούν άνθρωποι κατά δεκάδες χιλιάδες. Αντί να λαμβάνετε μέτρα για αντιμετώπιση της καταστροφής όταν αυτή έχει ήδη έρθει, είναι καλύτερα να λάβετε μέτρα να αποτρέψετε την καταστροφή. Λέγεται πρόληψη. Δεν είναι και τόσο δύσκολο…

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.