Υπό τη σκιά της έκθεσης Γκουτέρες οι συναντήσεις Λουτ

ΠτΔ – Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ. // PoR – Special Envoy of the Secretary-General of the UN on Cyprus Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives the Special Envoy of the Secretary-General of the UN on Cyprus, Ms Jane Holl Lute.

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι σημερινές επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα διεξαχθούν υπό τη σκιά της έκθεσης που κυκλοφόρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ και καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό.

Αν Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διαβάσει προσεκτικά το περιεχόμενο της έκθεσης και τα μηνύματα του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει κατά τη σημερινή συνάντηση με την κα Λουτ να είναι όσο πιο ξεκάθαρος μπορεί να είναι. Εάν πραγματικά ο κ. Αναστασιάδης πιστεύει σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία, αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην κα Λουτ. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό τι θα  καταγράψει η κα Λουτ για να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή συνάντηση, όπου εκεί θα κριθούν πολλά σε ό,τι αφορά και τη βάση λύσης του Κυπριακού που «αιωρείται» ενώ δεν θα έπρεπε.

Το ΑΚΕΛ πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ,    ετοίμασε ολοκληρωμένη πρόταση την οποία έδωσε στον Πρόεδρο από τον οποίο ζητά χωρίς όρους και προϋποθέσεις να πείσει και να δεσμευτεί έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδέχεται τη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλείται ο Πρόεδρος να τοποθετηθεί για όλες τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα τις συγκλίσεις που αφορούν την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη φάση του Κυπριακού έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι όποιες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και να εξουδετερωθούν τα όποια «επιχειρήματα» από τον κ. Τατάρ ότι αρνείται ο Πρόεδρος, στα πλαίσια της λύσης ΔΔΟ, συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη των αποφάσεων, προβάλλοντας έτσι τη λύση δύο κρατών. Σημαντικά βοηθητική για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό και  η εισήγηση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο για επαναβεβαίωση των συγκλίσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και για το πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού.