Υποσχέσεις που τις πήρε το ποτάμι…Του Τάσου Περδίου

Στις 13 Δεκεμβρίου 2014, όλοι θα θυμούνται ότι η περιοχή Καμάρων – Βεργίνας βούλιαξε κυριολεκτικά κάτω από το νερό της βροχής. Σαράντα μέρες αργότερα στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωνε τα εξής: «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε υλοποίηση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων γιατί όχι και εντός του 2015, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε εδώ και δεκαετίες με τη Λάρνακα. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με χρονοδιαγράμματα. Εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τελική μελέτη».

Στις 30 Ιουλίου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε αντιπλημμυρικά έργα με δαπάνη 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 21 Ιουλίου 2017, στη δεύτερη επίσκεψή του στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε τα εξής: Ολοκληρώνεται τον Αύγουστο (του 2017 εννοούσε) συγκροτημένη μελέτη «Προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».

Στις 3 Μαΐου 2018, στην τρίτη επίσκεψή του στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε τα εξής: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή Αλυκής / Καμάρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Η καθυστέρηση οφείλεται δυστυχώς στον ιδιώτη μελετητή». Κλασικά, δεν μπορούσε να αποφύγει να επιρρίψει τις ευθύνες για ένα σωρό ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σε οποιονδήποτε εύκαιρο, εκτός από την κυβέρνησή του.

Τελικά, η μελέτη «Προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού» ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε δημόσια την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020.

Αν διαβάσει κανείς απλώς τη μελέτη, θα καταλάβει ότι όσα έλεγε ο Χάσικος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά φτηνός λαϊκισμός, αφού είναι φανερό ότι δεν μπορούσε αυτής της έκτασης η επιστημονική εργασία να διεκπεραιωθεί σε μερικούς μήνες. Τελικά, χρειάστηκαν 4 χρόνια για να γίνει η μελέτη και καταλαβαίνουν όλοι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν τα έργα.

Επίσης, αν αντιπαραβάλει κανείς τις εξαγγελίες Αναστασιάδη σε συνδυασμό με το τι έγινε τελικά, θα καταλάβει ότι ή δεν ήξερε τι έλεγε ή ήξερε και λαΐκιζε επίσης.

Ας τα αφήσουμε όλα αυτά κατά μέρος όμως. Η ουσία είναι η εξής: Τώρα που τέλειωσε η μελέτη, θα ακολουθήσουν και τα έργα που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος; Ή θα περιμένουμε την επόμενη φορά να φτάσουμε στο σημείο να ανασύρουμε νεκρούς από πλημμυρισμένα υπόγεια για να «σπεύσουμε» να πάρουμε μέτρα;