Υπόθεση όλων η ένταξη και συνύπαρξη με τους «ξένους»

Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, αλλά θα το επαναλάβουμε και τώρα ότι στα πιο σημαντικά που καταγράφει στο ενεργητικό της η Λεμεσός, είναι η συμμετοχή της στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα εκείνα που βασικό αντικείμενό τους έχουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κυρίως την αντιμετώπιση που τυγχάνουν όλοι εκείνοι οι κατατρεγμένοι από τους πολέμους που διαλύουν τις χώρες τους, αλλά και οι άνθρωποι που η φτώχεια μαστίζει τον τόπο τους και καταφεύγουν (με τον τρόπο και τα μέσα που όλοι γνωρίζουμε) σε πόλεις της Ευρώπης, αναζητώντας το ανθρώπινο δικαίωμά τους για ασφάλεια και αξιοπρεπή επιβίωση.

Ο Δήμος Λεμεσού, όπως και άλλες Τοπικές Αρχές και φορείς που συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια ως εταίροι σε τέτοιου είδους προγράμματα, αναμφίβολα έχουν αποδείξει ότι ανταποκρίνονται στον μέγιστο βαθμό στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες και γενικότερα τους ξένους που προέρχονται από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας βέβαια και τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κι αυτή η θετική συμπεριφορά εκδηλώνεται μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων στους χώρους διαμονής τους, αλλά κυρίως στην αποδοχή και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Τέτοιες δράσεις εκδηλώνονται ιδιαίτερα μέσα από το πρόγραμμα «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος» που έχει περιλάβει στις πρωτοβουλίες του και καθοριστικές παρεμβάσεις στα σχολεία, όπου «ξένα» παιδιά φοιτούν στα ίδια θρανία με «δικά» μας παιδιά.

Η αποδοχή όμως και η ένταξη χωρίς αποκλεισμούς των λεγόμενων υπηκόων τρίτων χωρών, δεν είναι υπόθεση μόνο των Τοπικών Αρχών. Πρωτίστως θα πρέπει να αποτελέσει υπόθεση όλων εμάς των πολιτών, των ντόπιων που καθημερινά, στους χώρους εργασίας, στη γειτονιά, στις κοινωνικές και άλλες δραστηριότητές μας ή άλλως πώς, βρισκόμαστε σε επαφή με αυτούς τους «άλλους».

Όσοι δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Λεμεσού και την ανάγκη της συνύπαρξης και συνεργασίας «εμάς» και των «ξένων», θα πρέπει να το κάνουμε στηρίζοντας και συμμετέχοντας στα προγράμματα των Τοπικών Αρχών. Το «Εργαστήρι Πολιτικής Ένταξης» που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη είναι μια καλή ευκαιρία, μέσα από τα όσα θα κατατεθούν αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις και εισηγήσεις, για να καλύψουμε τα όποια κενά και επιφυλάξεις ενδεχομένως να έχουμε.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy