Υπόθεση του καθενός η μη ρύπανση της θάλασσας

Αναμφίβολα η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής για τη Λεμεσό και αλίμονο αν οι Τοπικές Αρχές δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους και δεν συντονίζονταν και με τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς για την προστασία τους από τη ρύπανση.
Ένα πρόβλημα που παρατηρείται συχνά στη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και δεν αφορά μόνο τις βρομιές που αφήνονται από σκάφη που κινούνται στα ανοικτά της Λεμεσού ή από πλοία στο αγκυροβόλιο και άλλες επαγγελματικές θαλάσσιες δραστηριότητες αλλά και από δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη στεριά, όπως τα απόβλητα που προκύπτουν από την ανέγερση των πύργων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών, όμως, δεν αφορά μόνο αυτές τις μεγάλες πηγές τις οποίες καθηκόντως αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν και να πατάξουν οι αρμόδιες Αρχές με τα πλωτά και τα άλλα μέσα που διαθέτουν. Η ρύπανση που δέχεται το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και μάλιστα σε καθημερινή βάση, προέρχεται και από τους ίδιους τους χρήστες της παραλίας και της θάλασσας. Κι αυτό επειδή αρκετοί από εμάς που αναζητούμε τη χαρά και όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η επαφή με θάλασσα δεν έχουμε μάθει ακόμα και δεν έχουμε αντιληφθεί τις δικές μας υποχρεώσεις που δεν κοστίζουν και η τήρησή τους βασίζεται σε κάποιες απλές κινήσεις και συμπεριφορές μας.
«Διατηρείτε τις παραλίες καθαρές», είναι το συνηθισμένο που μας προτρέπουν οι πινακίδες που συνοδεύουν τους καλάθους απορριμμάτων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ακτής. Κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το να μην αφήνουμε πίσω μας το άδειο μπουκάλι του νερού, το πλαστικό ποτήρι του καφέ μας, το άδειο πακέτο τσιγάρων, ή ακόμα το αποτσίγαρό μας χωμένο στην άμμο.
Τα όσα πλαστικά και άλλα αντικείμενα μαζεύονται από το βυθό στη διάρκεια εκστρατειών καθαριότητας, καταμαρτυρούν την αδιαφορία και την περιφρόνησή μας στην ανάγκη προστασίας των παραλιών και της θάλασσας που περιβάλλει την πόλη μας. Μια αναγκαιότητα και μια υποχρέωση που, αν μη τι άλλο, αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσουν να είναι ελκυστικές οι παραλίες της Λεμεσού, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της όσο και για τους ξένους επισκέπτες.
Όσο, λοιπόν, καλούμαστε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη των δασών μας από τις πυρκαγιές, άλλο τόσο θα πρέπει να μεριμνούμε για την προστασία των παραλιών και της θάλασσας από την κάθε είδους ρύπανση.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy