Υποτιμούν την νοημοσύνη της κοινωνίας

Ούτε Σχέδιο Α’ ούτε Σχέδιο Β’ για επίλυση της κρίσης - Βαθαίνει το χάος στην εκπαίδευση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς

169

Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους οι κυβερνώντες και συμπεριφέρονται με πανικό, ψεύδη και ύβρεις. Αδυνατούν να δώσουν λύσεις στην εκπαιδευτική κρίση και προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία. Σε ό,τι αφορά την προεδρική χάρη σε παιδεραστή αντί να απολογηθούν, καταφεύγουν σε διαστρεβλώσεις και ύβρεις. Η δυστυχία είναι ότι αυτοί οι κυβερνώντες κρατούν τις τύχες αυτού του τόπου στα χέρια τους…!

Χάος στην Παιδεία αφού πέραν των απεργιακών μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οι χειρισμοί του όλου ζητήματος από πλευράς κυβέρνησης όχι μόνο δεν διευκολύνουν το δρόμο για διάλογο, αλλά αντίθετα συντηρούν την κρίση. Ακόμη και οι σκέψεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για Σχέδιο Β’ φανερώνουν στην ουσία ότι στόχο έχουν να προκαλέσουν διχασμό ανάμεσα στις τάξεις των εκπαιδευτικών.

Η αρχική ιδέα για επιστράτευση αδιόριστων, που ένα μεγάλο αριθμό η ίδια η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει οδηγήσει στην ανεργία, κατέρρευσε πριν καν συγκεκριμενοποιηθεί. Αυτό θα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και γιατί η πλειοψηφία των αδιόριστων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια ρύθμιση.

Επιπλέον και οι σκέψεις όπως τα σχολεία λειτουργήσουν με τη βοήθεια των οργανωμένων γονέων και πάλι δεν καρποφόρησαν αφού προέχουν τα ζητήματα ασφάλειας των παιδιών. Μάλιστα και οι ίδιοι οι οργανωμένοι γονείς χθες απηύθυναν έκκληση προς τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά στο σπίτι για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον ένταση δημιούργησε το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να αποστείλει έντυπο στους εκπαιδευτικούς, ώστε όποιος εκπαιδευτικός δεν θέλει να συμμετάσχει στην απεργία, να το δηλώσει. Χαρακτηριστική της εικόνας η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΔ, Φίλιου Φυλακτού, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook:

«Δυστυχώς όσα ακούγονται από την κυβέρνηση για δήθεν μέτρα για αντιμετώπιση της απεργίας καταδεικνύουν τον πανικό, την απόγνωση που βρίσκονται. Όσα ακούσαμε για να επιστρατεύσουν συνταξιούχους, αδιόριστους, γονείς κ.λπ. είναι παράνομα και ανήκουστα. Είναι επικίνδυνα και αστεία. Τα λάθη δεν διορθώνονται με χειρότερα λάθη. Ανησυχώ… Τι μπορεί να πουν εάν απεργήσουν: Οι τραπεζικοί… Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο Οικονομικών ή Εξωτερικών… Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας…
Οι πιλότοι… Οι γιατροί… Οι νοσοκόμοι… Απίστευτα, ανήκουστα και πολλά άλλα που αρχίζουν με το α – στερητικό».


Αποκοπές των μισθών ζητά ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επανήλθε προτρέποντας την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για να διασφαλίσει το δικαίωμα της πρόσβασης των μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως αυτό που είναι σίγουρος ότι θα ακούσουμε από την κυβέρνηση είναι η απλή απόφαση για να προστεθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς όσος χρόνος χαθεί από την απεργία των δασκάλων και καθηγητών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να κλείσουν τα σχολεία αρχές Ιουνίου, να κλείσουν δύο μέρες ή μία, ή δύο βδομάδες αργότερα.

«Είναι η κυβέρνηση και αυτή η Πολιτεία που καθορίζει πότε ξεκινά και πότε τελειώνει μια σχολική χρονιά και δεν είναι κεκτημένο σε οποιονδήποτε εργαζόμενο για δύο και δυόμισι μήνες να μην πηγαίνει στο σχολείο. Από την άλλη το δικαίωμα της απεργίας είναι εκεί, το σεβόμαστε, αλλά το να απαιτούν κάποιοι να απεργούν και να πληρώνονται είναι πρωτάκουστο και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που ο απεργός απαιτεί να τον πληρώνεις», είπε.


Μεσολαβητές οι γονείς…

Εξάλλου χθες μεσολαβητική προσπάθεια ανέλαβαν οι οργανωμένοι γονείς. Νωρίς το πρωί συναντήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, μετά από πρόσκληση του ίδιου, και αργότερα μετά από επιθυμία των γονέων με τις οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Στόχος των οργανωμένων γονέων να βρουν λύση για το πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος στην κρίση. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα (εξαιρουμένης της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων) δεν λειτούργησαν με πυροσβεστικό τρόπο.

Την ίδια ώρα που απειλούν με αντίμετρα, ζητούν και διάλογο!

Επιμένει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης πως η κυβέρνηση προτάσσει το διάλογο και δηλώνει ότι αν γίνει αποδεκτή η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου, μπαίνει αμέσως στα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας. Όπως δήλωσε χθες τα αντίμετρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη χαθεί ο διδακτικός χρόνος των παιδιών, «θα μελετήσουμε όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Ναι έχουμε αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένουμε να έχουμε σύντομα συνάντηση ως διυπουργική επιτροπή». Επίσης σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλια
νίδου ανάφερε πως προσπαθούν να βρουν ένα συμβιβασμό για να βγουν από την κρίση: «Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή συζητούμε για μια συμφωνία που έγινε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και άκουσα ότι είναι σαν να μην καταλαβαίνουμε ότι τα εκτελεστικά σώματα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις εκ των υστέρων. Έχω πέντε χρόνια που κάνω συζητήσεις και διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για μεγάλα θέματα και σε μια δύσκολη περίοδο.

Όταν συζητούμε με κάποιον που εκπροσωπεί μια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία έχει τα θέματα που αφορούν την ουσία του διαλόγου, όταν δεσμεύονται ότι έχουμε συμφωνήσει αυτό είναι το τελικό». Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ακόμη ότι μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχε με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων είχε τη βεβαιότητα πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ενώ και η ίδια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για το τι μέτρα μπορεί να λάβει η κυβέρνηση ως απάντηση στους εκπαιδευτικούς.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;