Ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια

• Τελευταίος αποχαιρετισμός από το κοινό την Τρίτη στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία

575

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κηρύσσει πένθος μέχρι και την Τρίτη, μέρα της κηδείας του Δημήτρη Χριστόφια. Ανακοίνωση της Κ.Ε., το Πολιτικό Γραφείο της οποίας συνήλθε χθες, αναφέρει πως η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, στις 5 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος θα εκφωνήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα εκτεθεί για ένα τελευταίο αποχαιρετισμό από το κοινό την Τρίτη από τις 9:00 π.μ. στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία μέχρι τις 15:00. Από τις 16:00 μέχρι τις 17:00 η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Αντί κατάθεσης στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και στο Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης.
Μέχρι και την ημέρα της κηδείας, οι σημαίες σε όλα τα γραφεία του ΑΚΕΛ και οικήματα του Λαϊκού Κινήματος θα κυματίζουν μεσίστιες και αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος. Τα στελέχη του ΑΚΕΛ θα απέχουν αυτές τις μέρες από πολιτικές δημόσιες συζητήσεις και θα ζητηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η αναβολή των συνεδριάσεων. Στο γραφείο του ΓΓ της Κ.Ε. του κόμματος θα αναρτηθεί φωτογραφία του Δημήτρη Χριστόφια, όπως και στα γραφεία όλων των Επαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΕΛ.
Από αύριο Δευτέρα θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και όλων των Επαρχιακών Επιτροπών. Το βιβλίο συλλυπητηρίων θα είναι στη διάθεση του κοινού από τη Δευτέρα 9:00 μέχρι τις 18:00 και την Τρίτη από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.

Η ιστορία θα κρίνει τον Δ. Χριστόφια και θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει

• Α. Κυπριανού: Τους δρόμους που μας είχαν παραδώσει οι παλαιότεροι βετεράνοι σύντροφοί μας, ο Δημήτρης με την τότε ηγεσία του κόμματος, τους μετέτρεψαν σε λεωφόρους ολόκληρες

Την πεποίθηση ότι η ιστορία θα κρίνει τον Δημήτρη Χριστόφια και θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά το τέλος της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το οποίο συνήλθε για να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο Α. Κυπριανού είπε πως «ο Δημήτρης ως άνθρωπος ήταν ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο και ξεχώρισε με το ήθος, με την όλη του πολιτική συμπεριφορά, με το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, συνεπής».

«Ό,τι έλεγε το εννοούσε και το υλοποιούσε στην πράξη. Δεν είναι τυχαία που μία πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού τον αποκαλούσε Δημήτρη. Ήταν γιατί τον ένιωθε δικό του άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δημήτρης μεγάλωσε με πάρα πολλές δυσκολίες, στη φτώχεια και ένιωθε τον ανθρώπινο πόνο. Και ο κόσμος ένιωθε ότι με τον Δημήτρη έχει ένα αποκούμπι, πάνω στο οποίο μπορούσε να προσδοκεί καλύτερες μέρες για τον εαυτό του και για την οικογένειά του», είπε.

Μιλώντας για τον πολιτικό Δημήτρη Χριστόφια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έχει παραδώσει μαθήματα ήθους και ανεξάρτητα με το πώς του συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ο ίδιος είχε την ικανότητα να στέκεται πάνω από όλα».

«Ανάλαβε», είπε, «την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για το κόμμα, σε μία περίοδο που πολλοί θεώρησαν ότι ένας μεγάλος χείμαρρος θα παρέσερνε το ΑΚΕΛ και θα το διέλυε. Και τότε μαζί με τους συνεργάτες του στην ηγεσία του κόμματος, τους πιο παλιούς και έμπειρους, αλλά και τους νέους, κατάφεραν όχι απλά και μόνο να κρατήσουν όρθιο το κόμμα, αλλά να το ανεβάσουν ψηλά μετατρέποντάς το σε πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Τους δρόμους που μας είχαν παραδώσει οι παλαιότεροι βετεράνοι σύντροφοί μας, ο Δημήτρης με την τότε ηγεσία του κόμματος, τους μετέτρεψαν σε λεωφόρους ολόκληρες».

Όπως σημείωσε «πέτυχε δύο πράγματα, τα οποία φάνταζαν ακατόρθωτα για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα γενικότερα, αφού αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ιστορία είμαι βέβαιος ότι θα τον κρίνει και θα τον κατατάξει εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, ο Ά. Κυπριανού είπε ότι με την ανάληψη της ηγεσίας του έκανε πάρα πολλές αλλαγές, φρόντισε με τις αλλαγές οι οποίες επήλθαν στο καταστατικό να εκδημοκρατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το κόμμα, να εκσυγχρονιστεί και να ανανεωθεί και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να παραγάγει πολιτική.

Σε σχέση με το πόστο του Προέδρου, ο Α. Κυπριανού επικαλέστηκε λόγια του κ. Ταλάτ στον Άστρα, ότι μαζί άνοιξαν το δρόμο της επίτευξης παρά πολλών συγκλίσεων πάνω στις οποίες βασίστηκαν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, ώστε να φτάσουν πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «άνοιξε έναν μεγάλο ορίζοντα για την Κύπρο, που αν αξιοποιηθεί σωστά θεωρώ ότι θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ζωής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Δημόσιο πένθος κήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που θα τελεστεί η κηδεία του αποβιώσαντος τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Προέδρου. Στο Προεδρικό Μέγαρο θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία.

Ταλάτ: Έχασα τον σύντροφο και φίλο

Έχασα τον σύντροφό μου και έναν από τους καλύτερους μου φίλους, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Άστρα, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στον Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε πριν να δει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, που ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του.
Πρόσθεσε ότι γνοιαζόταν πάντα για τους Τουρκοκύπριους και τόνισε ότι οι δυο τους συζητούσαν συνεχώς πώς θα λύσουν το Κυπριακό και πώς θα φέρουν την ειρήνη στην Κύπρο. Αναφερόμενος στις συγκλίσεις που πέτυχαν με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ταλάτ είπε ότι πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Μεγάλη απώλεια για την Κύπρο χαρακτήρισε το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια ο Γ.Γ. της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ.
Μιλώντας στον Άστρα, ο κ. Ελτζίλ τόνισε ότι ο τέως Πρόεδρος πάλεψε για την αδελφοσύνη των δύο κοινοτήτων, την επανένωση της Κύπρου και στήριζε τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση.

Μηνύματα συλλυπητηρίων για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυναν και χθες Τουρκοκύπριοι πολιτικοί.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, UBP, Ερσάν Σανέρ, εξέφρασε συλλυπητήρια στους Ελληνοκύπριους, στην οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, Ιζέτ Ιζτζιάν, εξέφρασε συλλυπητήρια, λέγοντας ότι ο θάνατος του Δημήτρη Χριστόφια είναι μεγάλη απώλεια για όλους τους Κύπριους που πιστεύουν στην ομοσπονδιακή ενωμένη Κύπρο. Ο Χριστόφιας αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο, σεβόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και προσεγγίζοντας με αγάπη την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε.

Ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, προσθέτοντας πως παρά τις διαφωνίες τους, είχαν έναν καλό διάλογο μεταξύ τους, ενώ περιέγραψε τον εκλιπόντα ως έξυπνο και αξιοσέβαστο πρόσωπο.