Ζητιανεύοντας συμμάχους

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ασφυκτικές πιέσεις με Νavtex και αντι-Νavtex και η όλη εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από την προκλητική στάση της Τουρκίας καταμαρτυρούν τις προθέσεις που έχουν απέναντί μας οι διεθνείς και περιφερειακοί παίκτες της πολιτικής σκακιέρας.

Η Πινδάρου και το Προεδρικό είναι φανερό ότι ανέμεναν περισσότερες κινήσεις από τους Δυτικούς. Οι σπασμωδικές κινήσεις και η ακροβατική πολιτική της κυβέρνησης αποδεικνύουν την αποτυχία της, καθώς δεν εισέπραξαν τις δηλώσεις που επιθυμούσαν για να μπορέσουν να τις «πουλήσουν» στους Κύπριους πολίτες ως το τρόπαιο της εξωτερικής της πολιτικής.

Έτσι, η κυβέρνηση προέβη σε μία απέλπιδα προσπάθεια χτυπώντας την πόρτα της Ρωσίας, μιας χώρας που κατά την τελευταία επταετία ο ΠτΔ στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντά της. Η προσπάθεια αυτή οδήγησε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο Προέδρων.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε τα εξής: «Είχα σήμερα (σ.σ. 30/07) την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Πούτιν, όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Το Κρεμλίνο, όμως, είδε διαφορετικά το τηλεφώνημα, αφού η ανακοίνωσή του κινείται σε διαφορετικά μήκη κύματος, αρκούμενο στις εξής δηλώσεις: «Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο».

Τις μέρες αυτές οι τακτικές του Προέδρου μάς θυμίζουν αυτές που ακολούθησε το 2013, που οδήγησαν στο απόλυτο χάος, με αποτέλεσμα να επιφέρουν το γνωστό κούρεμα. Το 2013 έτρεχαν στους Ευρωπαίους για ανατροπή του κουρέματος και όταν είδαν ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν έτρεξαν πάλι προς τη Μόσχα με αντιπρόσωπο τον τότε Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, να ζητούν χορήγηση δανείου προς το κράτος μας.

Η Ρωσία, διαμέσου του Υπουργού Οικονομικών της, Αντόν Σιλουάνοφ, μας έκλεισε την πόρτα, με μία δήλωση όπου ανέφερε ότι «η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση δανείου προς την Κύπρο». Παράλληλα, ο κ. Σαρρής δήλωνε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε μία προσπάθεια να δώσει έστω και για κάποια 24ωρα μία χαραμάδα ελπίδας.

Τα άνωθεν γεγονότα μαρτυρούν την παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνώντων, οι οποίοι αρέσκονται να περιορίζονται σε βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε οφέλη για το κράτος μας. Προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι έχουμε το πάνω χέρι στις διεθνείς σχέσεις, όμως στις κρίσιμες καμπές αποδεικνύεται ότι έχουμε αποδυναμωθεί αρκετά σε σύγκριση με την προ 2013 εποχή, καθώς έχουμε απομακρυνθεί από τη Ρωσία και οι εταίροι μας εντός ΕΕ φαίνεται να μη μας λογαριάζουν.