Ζητούμενο η «κοινή δήλωση καταδίκης» από τους 27

Αναλόγως κλίματος… το αίτημα αναβολής της Συνόδου της Βάρνας

Ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιζητά η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους εταίρους. Συγκεκριμένα σήμερα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά στις 12 το μεσημέρι με τη μορφή γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αφού ενημερώσει τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα ζητήσει κοινή δήλωση καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς και εθιμικού δικαίου από την Τουρκία.

Η προοπτική να σταλεί αυστηρό μήνυμα με αυτή τη δήλωση προς την Τουρκία που να παραπέμπει στην πιθανότητα ακύρωσης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου, είναι ένα σενάριο που η Λευκωσία βλέπει ως μέτρο πίεσης προς την Τουρκία. Ωστόσο, μέχρι τις 26 Μαρτίου μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολλά μπορεί να ανατραπούν.

Πάντως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προειδοποίησε χθες μιλώντας από τη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ πως «αν ο Πρόεδρος στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κάνει τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει, η Κύπρος θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα». Και ο κ. Ι. Κασουλίδης σχολιάζοντας επίσης στο κρατικό κανάλι τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει ακύρωση της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα, προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

Πληροφορίες έφεραν τις προηγούμενες μέρες τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να κάνουν σκέψεις για να ζητήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως είναι η ακύρωση της ιδιότητας της υποψήφιας για ένταξη χώρας της Τουρκίας ή και τερματισμό της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στην Τουρκία για το μεταναστευτικό… Μια βοήθεια που ανέρχεται μέχρι τώρα στα 6 δισ. ευρώ. Και αυτά προκειμένου η Τουρκία «να έχει κόστος» για τη συμπεριφορά της. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Κάποιες ακραίες προτάσεις ωστόσο που τέθηκαν την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του Άτυπου Συμβουλίου, αναφέρθηκαν όπως πληροφορούμαστε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έγιναν για να «χαϊδέψουν» τα αυτιά αυτών που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές. Μέτρα και κυρώσεις που θα προκαλούν «κόστος» στην Τουρκία εξακολουθούν να επαγγέλλονται τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Ο Πρόεδρος άρχισε χθες βράδυ τις διαβουλεύσεις του αρχικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και στη συνέχεια με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Από τη άλλη η νέα NAVTEX που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, θα λήξει στις 10 Μαρτίου. Οι υποχρεώσεις του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στο Μαρόκο, αλλά και το κόστος παραμονής του στο σημείο που έμεινε από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, αποκλείουν την παράταση παραμονής του μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Μηνύματα και στους Τ/κ

Τερματισμό της κρίσης και επανέναρξη συνομιλιών ήταν η σύσταση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος έστειλε μήνυμα και προς τους Τ/κ λέγοντας ότι «δεν μπορεί ούτε ο κ. Ακιντζί ούτε ο κ. Ναμί να επιζητούν ενδιάμεσες λύσεις για το φυσικό αέριο γιατί κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού». Επανέλαβε ότι ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος του φυσικού αερίου διαλαμβάνει η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ και ότι πρέπει και οι Τ/κ να επικεντρωθούν στην προσπάθεια για λύση.

Παράλληλα χθες και ο υπ. Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι «εδώ και καιρό οι Τ/κ επιδιώκουν μαζί με την Άγκυρα, να συζητήσουν τους όρους του διαζυγίου πριν από το γάμο».

«Κάτι τέτοιο», σημείωσε, «δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, όπως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό και το πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών».

Νίκη Κουλέρμου

Ο κ. Οζερσάι εξακολουθεί να προκαλεί: «Προβαίνουμε σε διπλωματία για να παγώσουν τα νερά»

Προβαίνουμε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες «για να παγώσουν τα νερά», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε νέα του συμμετοχή χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός εξωτερικών», αφού επανέλαβε την τ/κ θέση για το θέμα του φυσικού αερίου και της από κοινού εκμετάλλευσης, είπε ότι χρησιμοποιείται πολύ η έκφραση «θερμαίνονται τα νερά. Να γνωρίζουν όλοι ότι η ”κυβέρνηση”, όταν και εφόσον είναι εφικτό, διεξάγει θετική διπλωματία. Εμείς δεν προβήκαμε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να θερμανθούν τα νερά, αλλά για να παγώσουν. Δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια ένταση». Από την άλλη ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας είπε ότι «η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της ”βορείου Κύπρου”, αλλά η ”νότια Κύπρος” με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα».

«Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση, αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους. Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της», ανέφερε.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy