Ζητούν διπλάσια για τα τεστ του κορωνοϊού

Στοιχεία για ενδεχόμενη αισχροκέρδεια στα τεστ για τον κορονοϊό εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία κάλεσε χθες την κυβέρνηση όπως προχωρήσει στην εισαγωγή «ασφαλιστικών δικλείδων για προστασία των πολιτών». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πρώτο στάδιο τα ιδιωτικά εργαστήρια χρέωναν 150 ευρώ ανά εξέταση. Στη συνέχεια, προστίθεται, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) μείωσε πρώτο την τιμή του στα 85 ευρώ, ενώ ακολούθως εξασφαλίστηκαν προσφορές ύψους 65 ευρώ (χωρίς τη δειγματοληψία η οποία πραγματοποιείται από τον ΟΚΥπΥ) και 75 – 80 ευρώ (περιλαμβανομένης της δειγματοληψίας). Επίσης, σε πρόσφατο διαγωνισμό, ο οποίος αφορά το δεύτερο πρόγραμμα εργαστηριακής εξέτασης επιπλέον 20.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για τον ιό COVID-19, που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 20 ημερών από τις 4 Μαΐου 2020, μετά την επαναλειτουργία αριθμού επιχειρήσεων εξασφαλίστηκαν προσφορές ύψους 55 – 80 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, «αν και οι προσφερθείσες τιμές των 55 – 80 ευρώ από τα ιδιωτικά εργαστήρια ήδη καταδεικνύουν τα υπερκέρδη που, όσοι ζητούν περισσότερα, πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να αποκομίσουν», η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε στοιχεία από το κλινικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να γνωρίζει και το αντίστοιχο κόστος του δημόσιου τομέα. Από την πιο πάνω έρευνα, προστίθεται, διαπιστώθηκε ότι «η τιμή των 55 ευρώ που προσφέρθηκε από ιδιωτικό εργαστήριο επιτρέπει και κάποιο λογικό κέρδος». «Αποδέχθηκαν τα 80 ευρώ, αλλά τώρα ζητούν ξανά 110 ευρώ» Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα εργαστηριακής εξέτασης επιπλέον 20,000 εργαζομένων πρέπει να διεξάγονται 1,000 εξετάσεις την ημέρα, αλλά μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν μόνο τρία εργαστήρια τα οποία έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης 400 εξετάσεων την ημέρα. Αναφέρεται επίσης ότι το ΙΝΓΚ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 1.000 εξετάσεις την ημέρα, δεν έχει απαντήσει κατά πόσο αποδέχεται να αναλάβει τις υπόλοιπες 600 εξετάσεις στην καθορισμένη μέγιστη τιμή των 80 ευρώ.

«Αν δεν το πράξει», όπως αναφέρεται, «το κράτος παραμένει έρμαιο σε αυτούς που, ενώ στη διαδικασία των 2.000 εξετάσεων είχαν αποδεχθεί τιμή 80 ευρώ, τώρα ζητούν ξανά 110 ευρώ». «Επαναλαμβάνουμε τη θέση πως, λαμβάνοντας υπόψη ότι τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να απαιτηθούν να γίνουν και με ιδιωτική πρωτοβουλία χιλιάδες εξετάσεις, με ορατό τον κίνδυνο η ζήτηση να είναι πολλαπλάσια της προσφοράς και άρα να δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίου ή αθέμιτων συμπράξεων, θα πρέπει, κατά την άποψή μας, το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει το θέμα εις βάθος ώστε να εισαχθούν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των πολιτών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων από φαινόμενα αισχροκέρδειας», αναφέρεται. Σημειώνεται ότι Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων έκανε λόγο για παραπληροφόρηση αναφορικά με την τιμή χρέωσης και τις αναφορές για «αισχροκέρδεια», επισημαίνοντας ότι η τιμή των 110 ευρώ για την εξέταση καθορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy