Ζωντανή η ελπίδα

Της

Μαρίας Φράγκου

 

Κανένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν υποκαθιστά τη λύση του Κυπριακού. Κανένα ΜΟΕ δεν επανενώνει την Κύπρο. Αυτό βεβαίως δεν μειώνει τη σημασία και την αξία των ΜΟΕ και ποσώς αμφισβητεί τη χρησιμότητά τους. Αυτό που μας ανησυχεί, ωστόσο, είναι μην και τελικά τα ΜΟΕ λειτουργούν ως άλλοθι για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και με τη συνομολόγηση του όποιου μέτρου να επαναπαύονται.

Πρώτιστος και κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του τόπου και του λαού μας. Καλά τα ΜΟΕ, χρήσιμα τα ΜΟΕ, μόνο με τη λύση όμως θα επανενωθεί ο τόπος μας και ο λαός μας θα ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

Κι επειδή η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται, δυστυχώς οι υπέρμαχοι της λύσης και της επανένωσης και στη μια και στην άλλη πλευρά του νησιού μας επενδύουμε στα ΜΟΕ και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ανάμεσα στο λαό μας.

Μόλις προχθές ακούσαμε, μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, για την επιστροφή 210 έργων ζωγραφικής Ε/κ καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο. Τα 210 έργα επιστρέφονται με εντολή του Μουσταφά Ακιντζί. Οι πίνακες ήταν «σπαρμένοι από δω και από κει και έδωσε εντολή ο κ. Ακιντζί, τους μάζεψαν όλους σε ένα χώρο, τους κατέγραψαν, τους φωτογράφισαν, τους τύλιξαν για να τους προστατέψουν», μας είπε χθες η συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, Αντρούλα Βασιλείου. Και η επιστροφή τους λειτουργεί στα πλαίσια των νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους δύο ηγέτες, στην τελευταία τους συνάντηση. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο η δική μας πλευρά θα δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Μηνύματα ελπίδας στέλνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες αποφάσεις. Και αποδεικνύουν τη χρησιμότητα των δικοινοτικών επιτροπών -του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά κύριο λόγο.

Όταν συστάθηκαν οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές, με στόχο την υποβοήθηση της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου, πολλοί ήσαν εκείνοι που αμφισβήτησαν, ειρωνεύτηκαν ή και χλεύασαν την όποια προοπτική. Από το 2008, όμως, όταν οι τότε διαπραγματευτές Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έδωσαν σε αυτή την εξέλιξη προοπτική, έγινε αρκετή δουλειά. Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει να επιδείξει έργο σημαντικό, που επιβεβαιώνει κι αυτό που όλοι συνηθίσαμε να λέμε είτε ως σύνθημα είτε ως κοινότοπη φράση, «ο πολιτισμός ενώνει, ανοίγει δρόμους». Οι άνθρωποί της, Ε/κ και Τ/κ, Κύπριοι στην καρδιά και στην ψυχή δεν είδαν ποτέ το έργο τους μέσα από το διχαστικό παρελθόν, αλλά μέσα από το ειρηνικό μέλλον. Δεν είδαν ποτέ το έργο τους μέσα από τα κατάλοιπα εθνικιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαχωριστικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων, αλλά ως ενιαίο σύνολο μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Γι’ αυτό και η εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι σώζεται σήμερα. Όπως σώζεται η Αγία Θέκλα στη Βουκολίδα, το τζαμί στη Δένεια, το Αρμενομονάστηρο και μια σειρά από άλλα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το ίδιο σημαντικό και αξιόλογο έργο επιτελεί και η δικοινοτική επιτροπή για τον Πολιτισμό. Και είναι αυτά τα άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα που κρατούν την ελπίδα ζωντανή.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy