Θέα/ Ορίζοντα

Horst Weierstall  και Κυριακή Κώστα στο Ινστιτούτο Γκαίτε

H νέα σειρά εκδηλώσεων KunstRaumGoethe του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου ξεκινά με τις εκθέσεις “Buch der Gezeiten” (Βιβλίο των παλιρροιών) του Γερμανού καλλιτέχνη Horst Weierstall και “Συγκυριακές ασυνέπειες / Head and hand series” της Κύπριας καλλιτέχνιδας Κυριακής Κώστα.

Το KunstRaumGoethe είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, η οποία φιλοξενεί καλλιτέχνες και επιμελητές σύγχρονης τέχνης που σχετίζονται με τη Γερμανία και την Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους και/ή ασχολούνται με τις δύο χώρες μέσα από το έργο τους.

Το “Buch der Gezeiten” είναι μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί πάνω σε τοίχο που αποτελείται από δύο μέρη: το “Buch der Gezeiten” (έγχωμα σκίτσα με ακρυλικό και μαρκαδόρο που θυμίζουν σύγχρονη αφηρημένη τέχνη) και αφορισμούς (καταγραφές κειμένων από ημερολόγια του 2019-2020). Τα βασικά στοιχεία του σχήματος, της γραμμής και του χώρου ανάμεσά τους είναι αλληλένδετα και, μέσα από μια ελεύθερη και αέναεη δομή, δίνουν την εντύπωση ενός ανοικτού βιβλίου. Στην παρούσα εγκατάσταση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να διευκρινήσει το ερώτημα του πώς μπορούν να συνενωθούν τα σύνορα, οι περιφέρειες και οι ρωγμές. Το 1876 ο Gustave Flaubert έγραψε σε σχέση με τα λογοτεχνικά σύνορα: “Επιτέλους, πιστεύω ότι η μορφή και το υπόβαθρο είναι δύο λεπτά σημεία, δύο ενότητες που δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη.”

@Horst-Weierstall

Ως εικαστικός, η Κυριακή Κώστα ασχολείται με την επισκευή των αντικειμένων και τη νέα αισθητική που δημιουργείται μέσα από αυτή. Μέσα από την διαδικασία της αποκατάστασης επιδιώκει να εκμαιεύσει την “καινούργια οπτική”, εξετάζοντας το πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένας χώρος μετά από την επισκευή του, και πώς μπορεί η ταυτότητα του χώρου να επαναπροσδιοριστεί μετά τις νέες αλλαγές.

Η συγκεκριμένη δουλειά της Κώστα (Συγκυριακές ασυνέπειες) μπορεί να παραλληλιστεί με την θεωρία του Ζακ Λε Γκοφ, ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ασυνέπειας των γραμματικών χρόνων και το γεγονός ότι ένας παρελθοντικός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει αναφορά στο παρόν ή ένας παροντικός αντίστοιχα για αναφορά στο μέλλον, δείχνοντας το πόσο εύπλαστη είναι η σχέση μεταξύ τους και το ότι στην ουσία το ένα είναι κατασκεύασμα του άλλου.

@Κυριακή Κώστα
Στα πλαίσια της έκθεσης, η ταινία μικρού μήκους ‘Marking Time’ των Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαΐδου θα προβληθεί στις 4, 19 και 31 Μαρτίου στις 7μ.μ. Το «Marking Time» είναι ένα ποιητικό ντοκυμαντέρ που αντικατοπτρίζει το έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Horst Weierstall.

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου,

Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102 Λευκωσία

Εγκαίνια: 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 7μ.μ.

Μέχρι 31 Μαρτίου 2020, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-20:00

(Κλειστά στις 28 Φεβρουαρίου, 2 και 25 Μαρτίου)