HΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Κοινός εχθρός των λαών ο ιμπεριαλισμός

«Αντίπαλο δέος» στις μεθοδεύσεις οι Τριμερείς Συναντήσεις Ειρήνης Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας

Κοινός εχθρός των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός και ο μόνος δρόμος αντίστασης είναι η αντιιμπεριαλιστική πάλη των φιλειρηνιστών και των λαών, υπογραμμίζει μιλώντας στην «Χ» ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης. Χαρακτηρίζει δε «αντίπαλο δέος» στον ιμπεριαλισμό τις Τριμερείς Συναντήσεις Ειρήνης Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημειώνει ότι το «εγχείρημα» του Ισλαμικού Κράτους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ιμπεριαλιστικής ατζέντας για «Νέα Μέση Ανατολή» και τονίζει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης δεν δέχτηκε υπό κανένα πρόσχημα ποτέ επέμβαση του ΝΑΤΟ ή άλλη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Η. Τσαβδαρίδης, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Συμβουλίου για λύση αρχών στο Κυπριακό και στο Παλαιστινιακό με τερματισμό τουρκικής και ισραηλινής κατοχής, ενώ χαρακτηρίζει πρόκληση τις προσπάθειες κάποιων να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ που βρίσκεται πίσω από το διπλό έγκλημα του 1974.

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Βρεθήκατε στην πατρίδα μας για την 6η Τριμερή Συνάντηση Ειρήνης των κινημάτων μελών σας από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία. Πως κρίνετε αυτό το θεσμό και τη συνεργασία των συγκεκριμένων κινημάτων

Η σειρά των τριμερών συναντήσεων και της συνεργασίας των κινημάτων της περιοχής υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, αναδεικνύει το «αντίπαλο δέος» των λαών απέναντι στις μεθοδεύσεις και πολιτικές των τριών κυβερνήσεων, που δεσμεύονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στηρίζουν τα σχέδια τους στην ευρύτερη περιοχή. Η συνεπής και αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης υπογραμμίζει πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τους ενώνει η κοινή αγωνία για ειρήνη και η πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό τον ιμπεριαλισμό. Στις ιδιαίτερες συνθήκες και μέρες μας αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, πέρα από τον συμβολισμό του. Υπογραμμίζει την κοινή θέληση των κινημάτων να μην δεχτούν να γίνουν οι λαοί αντικείμενο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Η φετινή 6η τριμερής συνάντηση των κινημάτων ειρήνης Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας υπογραμμίζει και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της περιοχής. Οι λαοί των τριών χωρών δεν έχουν κανέναν όφελος από την εμπλοκή και συμμετοχή των κρατών τους σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ούτε από την συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Στην περίπτωση μάλιστα της Κύπρου, μιας χώρας που συνεχίζει να βρίσκεται υπό μερική κατοχή, η παραχώρηση διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, σαν αυτές που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι στην Λευκωσία, προκαλεί τα συναισθήματα του Κυπριακού λαού, του οποίου η χώρα συμμετέχει σε εγκλήματα εναντίον άλλων λαών.

Ποια είναι η θέση του Παγκόσμιου Συμβούλιο Ειρήνης για το Κυπριακό;

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης έχει πάγιες θέσεις για το Κυπριακό, ως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής αλλά και για τις λύση του. Η άποψη μας ταυτίζεται με αυτήν του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, που είναι και μέλος της Γραμματείας μας. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την κοινή δράση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων φιλειρηνιστών στα πλαίσια του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, γεγονός που εκφράστηκε στην 6η Τριμερή συνάντηση και με επίσκεψη στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και συνάντηση με Τ/κ συναγωνιστές εκεί αλλά και την συμμετοχή των τελευταίων σε όλες τις εκδηλώσεις της τριμερούς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Κυπρίων για επανένωση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, κοινή πατρίδα Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων. Μια ενωμένη Κύπρος χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Παράλληλα εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας στα σχέδια της σημερινής κυπριακής κυβέρνησης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή στον προθάλαμο του, τον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Αποτελεί πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του πολύπαθου Κυπριακού λαού, να θέλουν κάποιοι να ενταχθεί η Κύπρος στην «λυκοσυμμαχία» του ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται πίσω από το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής το 1974.

Είμαστε ανήσυχοι από την κινητικότητα, που παρουσιάζει τα τελευταίο καιρό το θέμα του Κυπριακού, οι διευθετήσεις στο Αιγαίο και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συζητήσεις που διεξάγονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των ΑΟΖ στην περιοχή μας, παίρνοντας υπόψη τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης διεθνώς και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Ενα ακόμη πιο μεγαλύτερο σε διάρκεια πρόβλημα είναι το Παλαιστινιακό. Πως τοποθετείται το Παγκόσμιο Συμβούλιο;

37-iraklis tsavdaridis

Το Παλαιστινιακό ζήτημα μετράει πάνω από 67 χρόνια μετά τον πρώτο ξεριζωμό των Παλαιστινίων το 1948, αλλά και όλες τις μετέπειτα πράξεις του στυγνού κατοχικού καθεστώτος του Ισραήλ. Ίσως να μην υπάρχει άλλο ζήτημα για το οποίο να έχουν εκδοθεί τόσα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που όμως μένουν σχεδόν όλα στα χαρτιά. Το Παλαιστινιακό ζήτημα, το δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης για δικό του κράτος, στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, παραμένει άλυτο τόσο λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής, όσο και λόγω της πλήρους υποστήριξης αυτής από τις ΗΠΑ και της εγκληματικής σιωπής της ΕΕ.

Και οι τρείς κυβερνήσεις των χωρών των κινημάτων που συναντήθηκαν στην Κύπρο, έχουν ευθύνη για την συνεχιζόμενη κατάσταση στο Παλαιστινιακό. Μπορεί η Τουρκική κυβέρνηση να πάγωσε στο διπλωματικό επίπεδο τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά δεν έπαψε την πολιτική και οικονομική συνεργασία, ακόμη και την στρατιωτική με το Ισραήλ. Οι δε κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας αναβαθμίζουν συνεχώς την στρατιωτική συνεργασία τους με το Ισραήλ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδίκασε την πρόσφατη όξυνση ωμής βίας κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, την Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν μέσα στον μήνα Οκτώβρη πάνω από 80 Παλαιστίνιοι, με ηλικίες θυμάτων που ξεκινούν από 3 χρονών! Ως Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης χαιρετίζουμε την ανάρτηση της Παλαιστινιακής σημαίας στα γραφεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, αλλά υπογραμμίζουμε ότι παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο το όνειρο για αναγνωρισμένο κράτος της Παλαιστίνης, πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής φλέγεται. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στην περιφέρεια μας; Ποιοι ευθύνονται και ποια είναι η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος;

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή κλιμακώνει επικίνδυνα. Η συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης κάθε είδους στο αέρα και την γη της Συρίας και του Ιράκ, οι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κέντρων δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και απειλές για μια έναν γενικευμένο πόλεμο, ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, για χάρη του ελέγχου των ενεργειακών πηγών, των αγωγών και των σφαιρών επιρροής.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πήρε καθαρές θέσεις από την πρώτη στιγμή σχετικά με το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για «Νέα Μέση Ανατολή», το οποίο υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή. Οι φονταμενταλιστικές δυνάμεις, που τόσα χρόνια γίνονταν ανεκτές αλλά και τροφοδοτούνταν από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές, ανέλαβαν νέο ρόλο με ένοπλες ομάδες με «ιερούς πολεμιστές» σε διάφορες χώρες. Το «εγχείρημα» του Ισλαμικού Κράτους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ιμπεριαλιστικής ατζέντας στην περιοχή. Στοχεύει στον έλεγχο σφαιρών επιρροής και πηγών ενέργειας στην περιοχή. Η υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά περισσεύουν.

Η κρίση και αστάθεια που δημιούργησαν οι ίδιοι άμεσα ή έμμεσα μέσω των ένοπλών «τζιχαντιστών» αξιοποιείται τώρα για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις. Το «μοντέλο» της Λιβύης, η οποία βομβαρδίστηκε και τεμαχίστηκε αποτελεί τον κίνδυνο για το Ιράκ και την Συρία σήμερα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης δεν δέχτηκε υπό κανένα πρόσχημα ποτέ επέμβαση του ΝΑΤΟ ή οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι λαοί της Συρίας και του Ιράκ είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τον δρόμο και την ηγεσία τους.

Δεν μπορεί να υπάρξει «ανθρωπιστική στρατιωτική επέμβαση», ιδιαίτερα από αυτούς που έσφαξαν πρώτα τους ίδιους τους λαούς. Εδώ υπογραμμίζουμε τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς την οποία τα σχέδια για την Συρία δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες αποτελούν το τραγικό αποτέλεσμα ενός σχεδίου για ανατροπή του καθεστώτος στην Δαμασκό από ένοπλες πολυεθνικές συμμορίες οι οποίες εισέρχονται κυρίως από την Τουρκία, ενισχυόμενες ταυτόχρονα από τις Μοναρχίες του κόλπου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για τις αυξανόμενες τάσεις θρησκευτικού εξτρεμισμού στην περιοχή ως μέρος του σχεδίου χειραγώγησης των λαών είτε μέσω «πλύσης εγκεφάλου» είτε μέσω ανοιχτής τρομοκρατίας, κρύβοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική συνεργασία αυτών των δυνάμεων με τους ιμπεριαλιστές και τους πρόθυμους συμμάχους τους στην περιοχή.


Τον Νοέμβρη του 2016 στη Βραζιλία το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Πρόσφατα βρισκόσασταν στην Κούβα για τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης αλλά και για την διάσκεψη ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις και την αμερικανική βάση του κατεχόμενου Γκουαντάναμο. Πως κρίνετε την παρουσία σας στο Γκουαντάναμο και ποιές αποφάσεις λήφθηκαν; 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης συγκάλεσε συνεδρία της Εκτελεστικής του Επιτροπής στο Γκουαντάναμο, που αποτελεί και ομώνυμη επαρχία της Κούβας στα ανατολικά του νησιού. Πιο γνωστό φυσικά είναι στον κόσμο λόγω της αμερικάνικης βάσης και του αντίστοιχου στρατοπέδου βασανιστηρίων που διατηρούν οι ΗΠΑ εκεί. Και για τα δυο απαιτούμε να κλείσουν και να επιστραφεί το έδαφος στην Κούβα, της οποίας και ο λαός και η κυβέρνηση διαφωνούν κάθετα με την παρουσία των ΗΠΑ στο κυρίαρχο έδαφος της. Η συμμετοχή πάνω από 150 αντιπροσώπων από 40 χώρες στην διάσκεψη υπογραμμίζει την σημασία και το ενδιαφέρον για το θέμα των ξένων βάσεων, τον ρόλο τους στα πολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά και στην παραβίαση εθνικής κυριαρχίας των χωρών που τις «φιλοξενούν».

Στην ετήσια συνεδρίαση μας ως Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στην Κούβα αποφασίσαμε την διεξαγωγή του επόμενου παγκόσμιου Συνεδρίου μας τον Νοέμβρη 2016 στην Βραζιλία θέλοντας να αποτελέσει το σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης του παγκόσμιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Μετά από 4 χρόνια δράσης σε όλες τις ηπείρους και σε πολλές δεκάδες χώρες, φιλοδοξούμε στο συνέδριο μας να εκφραστεί το δυνάμωμα του κινήματος μας και να σχεδιάσουμε από κοινού τους στόχους και τις δράσεις μας για έναν κόσμο απαλλαγμένο από ιμπεριαλιστική κυριαρχία, καταπίεση και εκμετάλλευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy