Huang Xingyuan, πρέσβης της Λ.Δ. Κίνας: Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά την επανάληψη του διαλόγουΗ Κίνα υποστηρίζει σθεναρά την επανάληψη του διαλόγου

  • Η Κίνα θα πάει καλά μόνο όταν ο κόσμος πάει καλά και αντίστροφα
  • Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την «αραβική άνοιξη» θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το χάος στη Μέση Ανατολή
  • Κάποια μεγάλη δύναμη πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής στη συνεργασία

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

Η 1η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο εθνική γιορτή για την Κύπρο, καθώς την ίδια επέτειο ανεξαρτησίας γιορτάζει και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που φέτος γιορτάζει τα 70χρονά της. Με την ευκαιρία αυτή η «Κυριακάτικη Χαραυγή» συζητά με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan, για τα επιτεύγματα της χώρας του, τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Αύριο θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.

 

Τόσο η Εθνική Ημέρα της Κίνας όσο και η Εθνική Ημέρα της Κύπρου είναι την 1η Οκτωβρίου. Ποια μηνύματα θα θέλατε να στείλετε σε αυτή την επέτειο;

Δεν τυγχάνει πολλές χώρες να μοιράζονται την ίδια εθνική ημέρα, όπως συμβαίνει με την Κίνα και την Κύπρο. Αυτή η σύμπτωση δείχνει ότι υπάρχει πράγματι κοινό πεπρωμένο μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεν είναι μόνο οι εθνικές μέρες μας που πέφτουν την ίδια μέρα, αλλά και οι δύο χώρες έχουμε βαθιές ρίζες και Ιστορία που τίμησε ο χρόνος και με υπέροχους πολιτισμούς. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ότι όλες οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσες. Οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία 48 χρόνια, από τότε που θεσπίσαμε για πρώτη φορά τη διπλωματική μας σχέση, έχουν γίνει ένα καλό παράδειγμα μιας τέτοιας αρχής. Και οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον δικό τους λαό και να ενισχύσουν τη δική τους χώρα και αμφότερες καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη των προαναφερθέντων στρατηγικών στόχων. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης της βιομηχανίας και της οικονομικής αναδιάρθρωσης, και οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο που είναι ένας δρόμος ανηφορικός. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν το ιστορικό καθήκον της πλήρους ενοποίησης και και οι δύο πρέπει να χειριστούν τις εξωτερικές παρεμβάσεις στη διαδικασία της αντι-απόσχισης και την προώθηση της επανένωσης. Εν ολίγοις, έχουμε πολλά κοινά που οδηγούν σε βαθύτερη αμοιβαία κατανόηση και ισχυρότερη αμοιβαία υποστήριξη.

Έχετε μιλήσει για ιστορίες επιτυχίας της Κίνας σε διάφορες περιπτώσεις πριν. Με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της ΛΔΚ, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τι έχει κάνει την Κίνα να πετύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Πιστεύω ότι είστε εξοικειωμένοι με τις απόψεις μου για το θέμα αυτό, καθώς έχω τοποθετηθεί επί αυτού πολλές φορές πριν. Σήμερα θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμη σχόλια.

Πρώτον, η ειρήνη είναι ένα πραγματικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο κινεζικός λαός αγαπά την ειρήνη, διαφυλάσσει την ειρήνη, προστατεύει την ειρήνη και προωθεί την ειρήνη. Αυτό είναι μια σταθερά στην εγχώρια και διεθνή πολιτική της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η ειρήνη είναι το πιο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνει κανείς και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα τάσσεται σταθερά ενάντια σε πολέμους ή απειλές διεξαγωγής πολέμων, οι οποίοι οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση.
Δεύτερον, η σταθερότητα είναι μια γνήσια δημοκρατία. Η Κίνα έχει μάθει επώδυνα διδάγματα από την Πολιτιστική Επανάσταση και υπάρχει ομογνωμία μεταξύ των Κινέζων ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα αυτοπροκληθέντα πισωγυρίσματα. Είμαστε ενάντια στις «χρωματιστές» επαναστάσεις, επειδή προκαλούν αστάθεια και εκτοπίζουν ανθρώπους και πρέπει να μάθουμε από τα επώδυνα διδάγματα από την «αραβική άνοιξη». Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την «αραβική άνοιξη» θα πρέπει να επιστρέψουν τη δημοκρατία στις χώρες που έχουν θυματοποιηθεί, να λογοδοτήσουν για τις δεκάδες χιλιάδες χαμένων ζωών και τα εκατομμύρια των προσφύγων και να λογοδοτήσουν για τα τραύματα της Ευρώπης και το χάος στη Μέση Ανατολή.

Τρίτον, η ανάπτυξη είναι μια άκαμπτη αρχή. Η Κίνα έχει γίνει ανεξάρτητη, πλούσια και ισχυρή μέσω της δικής της ανάπτυξης. Έχουμε προφτάσει και λειτουργούμε παράλληλα με άλλες οικονομίες και θα προσπεράσουμε άλλες μέσω της ανάπτυξης. Ο κ. Deng Xiaoping, ο αείμνηστος Κινέζος ηγέτης, μας είπε ότι «η ανάπτυξη είναι μια άκαμπτη αρχή». Ο Πρόεδρος Xi Jinping μάς καλεί να «μασήσουμε τα σκληρά κόκαλα». Τα 70 χρόνια ειρηνικής ανάπτυξης δεν έχουν ωφελήσει μόνο τον κινεζικό λαό, αλλά και τους λαούς σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η πιο σημαντική συνταγή ανάπτυξης είναι το άνοιγμα και η μεταρρύθμιση, αντί κάποιος να κλειδώνεται στον εαυτό του έξω από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Είναι να αγκαλιάζει τον κόσμο με την καρδιά και την ψυχή του, αντί να ενδιαφέρεται να κάνει μόνο τον εαυτό του μεγάλο και να ζηλεύει τα επιτεύγματα των άλλων.
Τέταρτον, η συνεργασία οδηγεί σε απτά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους. Κάποια μεγάλη δύναμη πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής στη συνεργασία. Αντίθετα οι Κινέζοι πιστεύουν ότι «τα μικρά ρεύματα ανεβαίνουν όταν ο κύριος ποταμός είναι υψηλός, όταν ο κύριος ποταμός είναι χαμηλός τα μικρά ρέματα στεγνώνουν». Η Κίνα θα πάει καλά μόνο όταν ο κόσμος πάει καλά και αντίστροφα. Η Κίνα αμβλύνει ενεργά τον πανικό και την ανησυχία που προκάλεσε η απόσυρση μίας μεγάλης δύναμης. Η Κίνα το κάνει αυτό μέσα από τη διασφάλιση της εξουσίας των Ηνωμένων Εθνών, του ΠΟΕ, ανάμεσα σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς, την ίδια ώρα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις τους. Επίσης τιμά τη Συνθήκη για το Κλίμα του Παρισιού, την Πυρηνική Συνθήκη του Ιράν και φυσικά τιμά την έννοια της Σύμβασης. Η Κίνα αναλαμβάνει την ευθύνη της ως σημαντική δύναμη στη διεθνή συνεργασία.

 

 

Οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται ακόμα μετά από τρεις μήνες με την υποστήριξη εξωτερικών δυνάμεων, κάτι που είχατε εκτιμήσει σε προηγούμενή σας συνέντευξη πως θα γινόταν. Η εκτίμησή σας αυτή έγινε βάσει διπλωματικών εμπειριών ή εσωτερικών εκθέσεων;

Όπως είπα και προηγουμένως, η «αναθεώρηση του κανονισμού» δεν είναι ο πραγματικός σκοπός των ταραχοποιών, ούτε ο απώτερος στόχος των ενορχηστρωτών των ταραχών. Αποδείχθηκε αλήθεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το πώς οι βίαιες συμπεριφορές μπορεί να γίνονται με τα πρόσωπα καλυμμένα, αλλά πόσο ακραία μυαλά μπορεί να προκύψουν με τα μάτια κλειστά. Μπορείτε να αποκαλύψετε την αληθινή ταυτότητα κάποιου αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του, αλλά δεν μπορείτε να ξυπνήσετε κάποιον που είναι εξαρτημένος στο πνευματικό όπιο και δεν θέλει να ανοίξει τα μάτια. Ο νόμος του Χονγκ Κονγκ, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου, ήταν απλώς προς υποκίνηση ταραχών και εντατικοποίηση των καταστάσεων. Μπορεί να ανάψει φωτιές στις ίδιες τις ΗΠΑ και ακόμη και να βλάψει άλλα συναφή μέρη, καθιστώντας το μάθημα με αρνητικό παράδειγμα για την Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο. Η υποκρισία αμερικανικού τύπου έχει μετατρέψει τους νεαρούς του Χονγκ Κονγκ σε «γυμνούς κολυμβητές» και θύματα προς θυσία.
Η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ έχει σίγουρα πολλά να κάνει. Η αποστολή της είναι τουλάχιστον τριπλή: Πρώτον, να σταματήσει τη βία και να αμβλύνει το χάος για να επιστρέψει το Χονγκ Κονγκ στο κράτος δικαίου. Χρειάζεται τόσο αντοχή όσο και σοφία για να κλείσει το κουτί της Πανδώρας. Δεύτερον πρέπει να απαλλάξουμε το Χονγκ Κονγκ από βρόμικα χέρια πίσω από τις ταραχές για να διασφαλίσουμε την αυστηρή συμμόρφωση με την πολιτική «Μία χώρα, δύο συστήματα». Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης είναι απαραίτητη για την αναστροφή των εξωτερικών δυνάμεων που εξαρτώνται από το να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων. Τρίτον, το Χονγκ Κονγκ πρέπει να βελτιωθεί από μέσα για να διατηρήσει την ευημερία. Με καλές πολιτικές της κινεζικής κεντρικής κυβέρνησης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, η μελλοντική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ καταλήγει στις δικές του βασικές πολιτικές και την ικανότητα καινοτομίας. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο Χονγκ Κονγκ και ελπίζουμε ότι θα βγει από το χάος ισχυρότερο και έτοιμο να αγκαλιάσει νέα ευημερία.

Σθεναρή αντίδραση στη μονομερή αλλαγή του status quo

Πρόσφατα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες στην Αμμόχωστο. Οι ενέργειες αυτές έχουν παραβιάσει σοβαρά το πνεύμα των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και έθεσαν σε κίνδυνο την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ποια είναι η θέση της Κίνας σε αυτό;

Η Κίνα έχει υποστηρίξει σθεναρά την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειές της για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, αλλά και για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν σημειώσει θετική πρόοδο μέσω πολλών γύρων διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποτελεί θετικό παράγοντα για τη διαδικασία αυτή. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε μονομερή δράση για να αλλάξει το status quo και να επιδεινώσει την κατάσταση. Η Κίνα θα συνεχίσει να ενεργεί ως χώρα με εξαιρετική υπευθυνότητα και να εργαστεί για μια δίκαιη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα.