Huang Xingyuan: Υπάρχει μόνο μία Κίνα και μόνο μία Κύπρος

Η Κίνα εκτιμά την υποστήριξη της Κύπρου για το ζήτημα της Ταϊβάν

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παλμύρη

 

  • Είναι λυπηρό το ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει πηγή αναταραχών για τον κόσμο
  • Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν θέσει την παγκόσμια οικονομική προοπτική σε κίνδυνο
  • Η Κίνα είναι διατεθειμένη να διεξάγει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο

Με την ευκαιρία της 1η Οκτωβρίου, της επετείου της εθνικής γιορτής που η Κύπρος μοιράζεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία, η «Χαραυγή» συνομίλησε με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο Huang Xingyuan. Καθώς η ΛΔ της Κίνας γιορτάζει τα 70χρονα της συζητάμε της σχέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τον εμπορικό πόλεμο και τις εξελίξεις στην Κινεζική θάλασσα. Χθες δημοσιεύτηκε το πρώτο μέρος της συνέντευξης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Στίλγουελ και τέσσερις άλλες χώρες φιλοξένησαν μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Xinjiang. Πρόσφατα, η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία για το θέμα αυτό. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;
Η Κίνα έχει επιτύχει με ολιστικά μέτρα τους στόχους της παύσης της βίας, της διαφύλαξης της σταθερότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο Xinjiang. Η εκπαίδευση και η παροχή συμβουλών λειτουργούσαν καλά. Δεν υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Xinjiang τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που είναι καλό για τον κινεζικό λαό και λόγος σεβασμού από τον κόσμο. Ήλπιζα ότι οι Αμερικανοί θα συζητούσαν με τους ομολόγους τους τα διδάγματα που θα μπορούσαν να μάθουν από την Κίνα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα μαζικής βίας στο έδαφός τους, προκειμένου να δώσουν ειρήνη και ηρεμία στον αμερικανικό λαό. Στο τέλος της ημέρας είναι στον κινεζικό χαρακτήρα να ακολουθεί πρόθυμα τις καλές συμβουλές. Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η περίπτωση για τους Αμερικανούς. Τους τελευταίους μήνες ειδικότερα, μερικοί Αμερικανοί πολιτικοί άσκησαν πιέσεις και συνέργειες γύρω από ένα μόνο σκοπό -να δημιουργήσουν προβλήματα και δολιοφθορές, είτε με τα χέρια τους είτε με τα χέρια άλλων. Μερικές φορές δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι αυτοκαταστροφικές ενέργειες; Στη συνέχεια θυμάμαι ένα κινεζικό φιλοσοφικό ρητό, «Δημιούργησε προβλήματα, αλλά απέτυχε. Δημιούργησε περισσότερα προβλήματα και απέτυχε ξανά, μέχρι να καταστραφούν οι καταδικασμένοι».

Οι Νήσοι του Σολομώντος και το Κιριμπάτι διακόπτουν «διπλωματικές σχέσεις» με την Ταϊβάν και εγκαθιστούν ή αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Πιστεύετε ότι είναι αποτέλεσμα της ισχυρής Κίνας ή προβλημάτων των Αρχών της Ταϊβάν; Ποια επιρροή αναμένετε από τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο της Ταϊπέι από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου;
Η Κίνα εκτιμά τη μακρόχρονη και ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου για το ζήτημα της Ταϊβάν. Και οι δύο χώρες επιμένουν να υπάρχει μόνο μία Κίνα και μόνο μία Κύπρος. Ο πιο κρίσιμος λόγος της αποτυχίας της Ταϊβάν είναι ότι αντιβαίνει στις γενικές τάσεις και τις κοινές απόψεις, καθώς και σε διεθνείς κανόνες που τηρούνται από τη μεγάλη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση κάθε χώρας πρέπει να υπηρετεί το λαό της, να συμμορφώνεται με τις επιταγές της εποχής και τις κοινές φιλοδοξίες του λαού της. Οι κυβερνήσεις των Νήσων Σολομώντος και του Κιριμπάτι έχουν λάβει σωστές αποφάσεις, οι οποίες θα προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες και περισσότερες δυνατότητες για τη δική τους κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία.
Θέλοντας και μη, οι Αρχές της Ταϊβάν δεν μπορούν να αλλάξουν τις γενικές τάσεις. Η Tsai Ing-wen και οι οπαδοί της θα πρέπει να προβληματιστούν για τα αίτια της αποτυχίας τους. Προσπαθώντας να επωφεληθεί από την επιτυχία άλλων, μπορεί κάποιος να παγιδεύσει ή να βλάψει τον εαυτό του. Περπατώντας στο τεντωμένο σχοινί της «Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», κάποιος θα πέσει αργά ή γρήγορα. Είναι εύκολα προβλέψιμο ότι ούτε οι Αρχές της Ταϊβάν που ζηλοφθονούν με την επιτυχία των συμπατριωτών τους ούτε οι εξωτερικές δυνάμεις που ζηλοφθονούν με την επιτυχία κάποιου άλλου θα παραιτηθούν από μοχθηρές προσπάθειες. Είναι γεμάτες κακές προθέσεις και οργή, και είναι πιθανό να ακολουθηθούν από παράλογο σαμποτάζ. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει πηγή αναταραχών για τον κόσμο. Η εγκατάλειψη των διεθνών οργανισμών και η κατάργηση των διεθνών συνθηκών έχουν προκαλέσει ρωγμές στην παγκόσμια συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος και άφησαν τη Μέση Ανατολή σε συνεχή αναταραχή. Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν θέσει την παγκόσμια οικονομική προοπτική σε κίνδυνο. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν εμμονή με τη θέσπιση νόμων για υποκίνηση της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν, του Xinjiang και του Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι πράξεις αποτελούν παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, εξάπτουν βίαιους τρομοκράτες, κακοποιούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πράγμα που βλάπτει τόσο τον κόσμο όσο και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας;
Επιλέγετε τη σωστή λέξη. Πράγματι, ο εμπορικός πόλεμος κινείται μονομερώς από τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει στον εμπορικό πόλεμο και σίγουρα δεν θα μπορούσε να λύσει τα βαθιά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό έχει αποδειχθεί από τους προηγούμενους εμπορικούς πολέμους στην ιστορία. Για παράδειγμα, η Μεγάλη Ύφεση κατά τη δεκαετία του 1920 και 1930 οφείλεται ως ένα βαθμό στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η Μεγάλη Ύφεση ήταν επίσης ένας από τους λόγους πίσω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960. Η Αμερική ανάγκασε το Σύμφωνο του Plaza στην Ιαπωνία με τη βοήθεια των συμμάχων της στην Ευρώπη. Η Ιαπωνία νικήθηκε εντελώς, αλλά ούτε οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν. Το εμπορικό της έλλειμμα παραμένει μέχρι σήμερα.
Ο εμπορικός πόλεμος εναντίον της Κίνας αποτελεί το κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κίνα. Είναι το αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής των ΗΠΑ για «επαφή και περιορισμό» της Κίνας. Είναι αδύνατο για την Κίνα να εγκαταλείψει τη δική της ανάπτυξη μόνο και μόνο για να αποφύγει τον πανικό στις ΗΠΑ και είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική περιορισμού (σ.σ. της Κίνας) εξαιτίας κάποιων κινήσεων καλής θέλησης που έκανε η Κίνα. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι παρατεταμένος και περίπλοκος.
Η θεώρηση της Κίνας προς τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι ότι δεν επιδιώκουμε ένα εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζουμε ότι μια ανοιχτή αγορά των ΗΠΑ είναι επωφελής για την Κίνα. Ωστόσο, η Κίνα θα πολεμήσει προληπτικά εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε εμπορικό πόλεμο. Οι κινεζικές επιχειρήσεις και η εθνική δύναμη της Κίνας θα ενισχυθούν με την καταπολέμηση του περιορισμού από τις ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ή να διαπραγματευτούμε γιατί έχουμε τις δικές μας γραμμές και αυτοπεποίθηση. Η Κίνα είναι διατεθειμένη να διεξάγει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Αυτό όχι μόνο θα σταθεροποιήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και θα σταθεροποιήσει την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των ανθρώπων και στη συνέχεια θα σταθεροποιήσει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy