Η αδράνεια επιτρέπει στην Τουρκία νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι

Έλα στο Google News
  • Επιβάλλεται η αλλαγή ρότας στην πολιτική μας για την ανατροπή των δεδομένων

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η Τουρκία φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια που παρατηρήθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στο ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα οριστικοποιημένα γεγονότα.

Για να ανατρέψουμε τα δεδομένα που δημιουργούνται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα στην πολιτική μας και να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα μας φέρουν ξανά στο δρόμο των συνομιλιών.

Κατά τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα λάβει χώρα την προσεχή εβδομάδα (24-25/06), στην οποία θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία από κει που έμειναν κατά την προηγούμενη Συνεδρία (25/03), δίνεται η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει επί τάπητος το ζήτημα των Βαρωσίων και να κερδίσει συμμάχους μέσω μίας εποικοδομητικής πολιτικής.

Σίμος Ιωάννου: Zητούμε την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για την περίκλειστη πόλη

«Επί τέσσερα χρόνια υπήρξε αδράνεια από την κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου, αποδεχόμενη ότι η παράδοση της περίκλει­στης περιοχής θα γίνει σαν μέτρο καλής θέ­λησης στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης και η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό», ανέφερε στη «Χαραυγή» o δήμαρχος Αμμοχώ­στου, Σίμος Ιωάννου.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση, ο δήμαρχος τόνισε ότι εάν οι συνομιλίες έχουν αίσιο τέλος και επι­τευχθεί ένα πλαίσιο λύσης στη βάση της ΔΔΟ, όπως προνοεί ο ΟΗΕ, τότε ναι μπορεί να ανα­τραπεί.

Συμπλήρωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι σύσσωμη μαζί μας, καθώς η Τουρκία παραβιά­ζει όλα τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφα­λείας του ΟΗΕ που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει προ­χωρήσει ο Δήμος Αμμοχώστου, επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατί­ας να επαναθέσει το ζήτημα του Βαρωσιού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25/06), αλλά και από τον κ. Μητσοτάκη να θέσει το θέμα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι έχει σταλεί επιστολή στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπου ζητούμε την άμεση παρέμβασή του για την περίκλειστη πόλη.

Πρόσθεσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συ­ναντήσεις με τη Γαλλίδα πρέσβειρα, αλλά και με τον Ρώσο πρέσβη, ενώ την άλλη εβδομάδα ο δήμος θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και την 1η Ιουλίου με την Αμερικανίδα πρέσβειρα.

Γνωστοποίησε ότι προγραμματίζεται συλ­λαλητήριο στη Δερύνεια, για την επίσκεψη του Ερντογάν, αλλά και για την επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου και μία σειρά άλ­λων εκδηλώσεων που είχαν προ καιρού προ­γραμματιστεί, όπως η εκδήλωση για τα 450 χρόνια από την άλωση της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς και το ορατόριο του Μιχά­λη Χριστοδουλίδη «Πόλις εν Καμίνω», με τη συμμετοχή του Νταλάρα, που θα γίνει στις 24 Ιουλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο στη Λάρνακα. Επεσήμανε ότι ο δήμος δρομολογεί επίσης και άλλες εκδηλώσεις και ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι κάνει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανατροπή των δεδομένων.

Άννα Μαραγκού: Bρισκόμαστε στο παρά πέντε εν αναμονή των αποφάσεων Ερντογάν

«Παρ’ όλες τις ευκαιρίες που είχαμε να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της, η πλευρά μας τις απέρριψε και ήρθαμε στο σήμερα όπου η Τουρκία μετουσι­ώνει σε πράξη τις εξαγγελίες της», ανέφερε στη «Χ» η αρχαιολόγος και ακτιβίστρια Άννα Μαραγκού.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε εν αναμονή των αποφάσεων του κ. Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ο οποίος θα ανακοινώσει ενέργειες, όπως έχει εξαγγείλει, και από την πλευρά μας δεν έχουμε ταράξει το δάκτυλό μας.

Τόνισε ότι υπάρχει μία περίεργη σιγή από την πλευρά μας και ότι οι χιλιάδες Αμμοχω­στιανοί δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε ενημέ­ρωση από τον Πρόεδρο ή από την κυβέρνηση είτε μέσω σύσκεψης είτε μέσω διαγγέλματος.

Ερωτηθείσα πώς μπορεί να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση, η κα Μαραγκού απά­ντησε ότι η μόνη διέξοδος είναι να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με τους Τ/κ.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για τα θετικά της ομοσπονδιακής Κύπρου, με ένα κεντρι­κό κράτος κοσμικού χαρακτήρα, η οποία θα φέρει την ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους της και την οικονομική ευημερία», ανέφερε.

Τόνισε ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις ούτως ώστε να επανέλ­θει η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σε ένα διάλογο, ο οποίος να είναι ικανός να μας οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

Έφερε ως παράδειγμα την κοινή με τους Τ/κ διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου και την παράλληλη επιστροφή της περίκλει­στης στους νόμιμους κάτοικους της.

«Η Αμμόχωστος είναι το κλειδί για την επί­λυση του Κυπριακού και εάν χαθεί, θα είναι η ταφόπλακά του», συμπέρανε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών.

Αχιλλέας Δημητριάδης: Αλλαγή πλεύσης στο πολιτικό και στο νομικό επίπεδο

«Τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν έχοντας σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και εκτέλεση», δήλωσε στη «X» o νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

Τόνισε ότι η απραξία μας σε σχέση με το Βαρώσι μάς έφερε στην υπάρχουσα κατάστα­ση, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούνιο του 2019 ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωνε ότι ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα το άνοιγμά του.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακο­λουθεί μία ηττημένη πολιτική, φέρνοντας ως παράδειγμα πως μένουμε απαθείς περιμένο­ντας να έρθει ο κ. Ερντογάν στις 20 Ιουλίου να μας ανακοινώσει τα σχέδιά του.

«Πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να προχω­ράμε σε κινήσεις και όχι να περιμένουμε να απαντήσουμε στον κ. Ερντογάν», ανέφερε.

Εξήγησε ότι η πορεία που ακολουθούμε θα πρέπει να αλλάξει σε δύο επίπεδα: στο πολιτι­κό και στο νομικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε αποκλειστικά σε μία συνολική λύση του Κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δηλώσουμε καθαρά ότι είμαστε θε­τικοί υπό όρους, που συνδέονται με την πρό­οδο στο Κυπριακό, περιλαμβανομένης και της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πρέπει να κερδί­σουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων για να επιτευχθούν οι στόχοι μας. «Πώς με αυτή τη λαβωμένη αξιοπιστία μπορούμε να δια­πραγματευτούμε, όταν από τη μια η ΕΕ κα­ταγγέλλει την Κυπριακή Δημοκρατία για τα “χρυσά” διαβατήρια και από την άλλη εμείς συνεχίζουμε την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν;» διερωτήθηκε.

Τόνισε ότι μέσα στη θετική ατζέντα που έχει η ΕΕ προς την Τουρκία, θα πρέπει να συμπλέ­ουμε και καθ’ οδόν να κερδίσουμε συμμάχους και να προχωρούμε παράλληλα με τις διαδι­κασίες που απαιτούνται για τη λύση του Κυ­πριακού.

«Μέσω των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση συμμόρφω­σης με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνω ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκατομμύ­ρια ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τα οποία τα 30 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να δο­θούν στις οικογένειες των αγνοουμένων και τα υπόλοιπα στις οικογένειες των εγκλωβι­σμένων, όπως προνοεί η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας», εξήγησε.

Όσον αφορά το νομικό επίπεδο, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση K.V. Mediterranean εναντίον Τουρκίας, όπου το ΕΒΚΑΦ υποστη­ρίζει ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήκει σε αυτό.

Τόνισε ότι εάν κερδίσουμε τη νομική μάχη, τότε θα αποκλείσουμε το ΕΒΚΑΦ από το Βα­ρώσι και θα επιτραπεί η αποκατάσταση (επι­στροφή) στην περιφραγμένη περιοχή, καθώς και τα διαφυγόντα ενοίκια από το ‘74.

Σημείωση: H «Χαραυγή» αποτάθηκε και στο ΥΠΕΞ για να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Βαρώσια, το οποίο μας παρέπεμψε στο Προε­δρικό, το οποίο επίσης δεν ανταποκρίθηκε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.