Αφροδίτη/Aphrodite των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick
Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018

Οι φοιτητές του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick παρουσιάζουν μια συλλογική εγκατάσταση με τίτλο «Αφροδίτη/Aphrodite», στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. H έκθεση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποιείται παράλληλα με τη νέα προσωρινή διεθνή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης, η οποία πραγματεύεται την Αφροδίτη και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017.

Η εγκατάσταση «Αφροδίτη/Aphrodite» των φοιτητών του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick αποτελείται από διάφορα έργα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των προγραμμάτων Γραφικών Τεχνών, Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων και Σχεδιασμού Μόδας και Εικόνας. Τα έργα αυτά -είτε είναι γλυπτά, διαφημιστικές αφίσες, φωτογραφίες, ζωγραφική, κολλάζ, κ.λπ.- ενώνονται και επαναπροσδιορίζονται σε μια συλλογική κατάταξη, την οποία ο επισκέπτης μπορεί να διερευνήσει, κινούμενος περιμετρικά αλλά και μέσα από αυτή. Τόσο η εγκατάσταση ως οντότητα όσο και η κάθε εικόνα ως αυτόνομη, συντελούν στην εξιστόρηση της ιστορίας της Αφροδίτης ως Θεάς, Μητέρας, Θνητής και Ερωμένης.

Κατά την προετοιμασία για την έκθεση «Αφροδίτη/Aphrodite» οι εμπλεκόμενοι φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος συζήτησαν έννοιες που απορρέουν από τις λέξεις Θεά, Μητέρα, Θνητή και Ερωμένη. Έγινε ένας ανοικτός και έντονος διάλογος γύρω από έννοιες όπως η ταυτότητα, η κυπριακότητα, το ωραίο και το κιτς, καταλήγοντας σε αμφισβήτηση αλλά και επαναπροσδιορισμό της αντίληψής μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους φοιτητές ήταν να αποδομήσουν μια χιλιοειπωμένη ιστορία και να ανοικοδομήσουν ένα σύγχρονο μύθο για την Αφροδίτη του 21ού αιώνα. Γνώμονας όπως πάντα ο πειραματισμός, η ανάλυση, η κριτική σκέψη, η διεπιστημονική προσέγγιση και η σύγχρονη υφή.

Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018