Συμπλεγματοποίηση κέντρων υγείας αγροτικών περιοχών

Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει αρχίσει, δήλωσε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης και ενδεικτικά αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τη συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας αγροτικών περιοχών οι οποίοι έλαβαν το πράσινο φως προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο Υπουργός έκανε μνεία στο σύμπλεγμα των ιατρικών κέντρων Πάχνας-Αυδήμου-Ομόδους, εξηγώντας πως στην Πάχνα θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Υγείας, σωστά στελεχωμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να προσφέρεται ποιοτική φροντίδα στους ανθρώπους της περιοχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και λεωφορείο το οποίο θα μεταφέρει τους ασθενείς των γύρω κοινοτήτων στο ιατρικό κέντρο Πάχνας.

Ο δρ Παμπορίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αντιδράσεις που προκύπτουν μέσα από τη συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας, δικαιολογώντας τις όμως ως εξής: «Έχουμε πείσει τους ανθρώπους της υπαίθρου πως ένας γιατρός με ένα πιεσόμετρο, ένας νοσηλευτής και ένας φαρμακοποιός με μια τσάντα φάρμακα μπορεί να προσφέρει ποιοτική φροντίδα υγείας».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία της Τετάρτης, ενέκρινε επίσης κατ’ αποκοπή επίδομα ύψους 500 ευρώ για τους γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο νοσοκομείο Κυπερούντας. «Η έγκριση του επιδόματος στους ιατρούς των ΤΑΕΠ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «αναμένει την επίλυση του ζητήματος της μη ορθής στελέχωσης των ΤΑΕΠ που είναι πηγή πολλών διαχρονικών προβλημάτων».

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι το επίδομα ακριτικής περιοχής, εκτός από το νοσοκομείο Κυπερούντας, θα έπρεπε να παραχωρηθεί και στους ιατρούς που υπηρετούν στο νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, όπως και είχε καταθέσει και επιδιώξει η συντεχνία στη διαβούλευση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας. Εκφράζει τέλος την ελπίδα, με την εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Υπουργό Υγείας, η διαβούλευση για την εφαρμογή της εν λόγω πρότασης και για τους ιατρούς που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς ή/και άλλες ακριτικές περιοχές να αρχίσει άμεσα.

Μαρίνα Κουμάστα