Αφιερωμένο στην παλαιστινιακή Ημέρα της Γης

Της Βέρας Πολυκάρπου*

Και όμως η αγάπη για τη γη σου, τον τόπο σου, δεν ξεπερνιέται. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εμείς στην Κύπρο το ξέρουμε από πρώτο χέρι. Δυστυχώς. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον πόνο του ξεριζωμού, της διασποράς. Ίσως στην Ευρώπη να είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε τι σημαίνει εποικισμός και να βλέπεις τη γη της χώρας σου να κυλά και να σου φεύγει ανάμεσα στα δάκτυλα…
Πριν 44 χρόνια, 30 Μαρτίου 1976, οι Παλαιστίνιοι στις αραβικές πόλεις και χωριά στη Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ, ξεσηκώθηκαν ενάντια στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απαλλοτριώσει 2.000 εκτάρια γης ανάμεσα στις πόλεις τους. Μεγάλο μέρος αυτής της γης ήταν ιδιοκτησία Αράβων κατοίκων της περιοχής. Η απόφαση συνοδευόταν με επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στα χωριά της περιοχής, προφανώς για να εφαρμόσουν την απόφασή τους ανενόχλητες οι αρχές. Μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, τοπικοί ηγέτες κάλεσαν σε ολοήμερη απεργία και μαζικές διαδηλώσεις την 30ή Μαρτίου. Ο Ταουφίκ Ζιάντ, ο κομμουνιστής δήμαρχος της Ναζαρέτ και αγαπημένος ποιητής, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απηύθυναν την έκκληση. Παρά την απαγόρευση και τις απειλές, οι δάσκαλοι οδήγησαν τους μαθητές τους και συνενώθηκαν με τη γενική απεργία και τις πορείες.
Έξι Παλαιστίνιοι, Άραβες πολίτες του Ισραήλ, σκοτώθηκαν, πέραν των 100 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν. Από τότε οι Παλαιστίνιοι, όπου κι αν ζουν, τιμούν την Ημέρα της Γης τους. Κάνουν πορείες επιστροφής στη γη τους. Αγωνίζονται με γυμνά χέρια ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.
Σήμερα, ενώ εδώ στην Κύπρο και σε πλείστες τόσες άλλες χώρες έχουμε ορθά αφοσιωθεί στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και στο να σωθούν ζωές, και ενώ στις ειδήσεις κυριαρχεί αυτό το θέμα, στην Παλαιστίνη συνεχίζουν τον αγώνα για να προστατεύσουν τη γη τους από τους εποικισμούς που επεκτείνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της OCHA -του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων, στο διάστημα 3-16 Μαρτίου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ένα Παλαιστίνιο νέο, τραυμάτισε άλλους 200, συνέλαβε πέραν των 100, κατεδάφισε 16 σπίτια και παραπήγματα εκτοπίζοντας 35 άτομα, κατέστρεψε ένα δρόμο ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση απομακρυσμένων παλαιστινιακών χωριών νότια της Χεβρών με 700 κατοίκους, κύρια βοσκούς…
Η μεγαλύτερη σύγκρουση, εκεί όπου σκοτώθηκε ο 16χρονος, ήταν στην Μπέιτα, ένα χωριό νότια της Ναμπλούς. Από τις 28 Φεβρουαρίου και καθημερινά οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται στην κορυφή του βουνού Τζαμπάλ αλ-Άρμα για να μην επιτρέψουν στους Ισραηλινούς έποικους να εγκαταστήσουν εκεί «προκεχωρημένο σημείο» που αντιστοιχεί σε απαρχή κατάληψης. Στόχος των εποίκων, που δρουν υπό την προστασία του κατοχικού στρατού είναι να το μετατρέψουν σε θρησκευτικό τουριστικό μονοπάτι. Εκεί βρίσκεται πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή της Ναμπλούς που χρονολογείται στο 1200 π.Χ. Το σημαντικότερο όμως ίσως να κρύβεται κάτω από τη γη: επτά πηγές νερού, πολύτιμου για τους Παλαιστινίους αφού για κάθε Παλαιστίνιο αναλογεί μόνο το 1/4 της καθημερινής ποσότητας νερού που αναλογεί σε έναν Ισραηλινό…
Η «αναγνώριση» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Νοέμβρη πέρσι ως «νόμιμων» των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση τη δράση των εποίκων. Μέχρι και στις ελιές επιτίθενται -1.600 δέντρα βανδάλισαν από την αρχή του 2020. Γιατί τις ελιές; Γιατί τους δίνει ένα εισόδημα και γιατί για τους Παλαιστινίους η ελιά συμβολίζει το δέσιμο με τη γη.
Και ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Τραμπ να «νομιμοποιήσει» τους εποικισμούς και την προσάρτησή τους στο Ισραήλ; Ή να «αναγνωρίσει» τα Ιεροσόλυμα ως «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ; Ή να «αναγνωρίσει» την προσάρτηση των κατεχόμενων Συριακών Υψωμάτων Γκολάν; Με ποιο δικαίωμα «νομιμοποιεί» σάμπως να χαρίζει δική του γη; Όλα αυτά παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, καθώς και ψηφίσματα του ΟΗΕ -ψιλά γράμματα για τις ΗΠΑ… και τους συγγραφείς της «Συμφωνίας του Αιώνα», αυτής της τραγικής παρωδίας που ανοιχτά μιλά για «μεταφορά» των Αράβων πολιτών του Ισραήλ εκτός συνόρων.
Οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί και οι επεκτάσεις τους κατατεμαχίζουν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη επιδιώκοντας να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Πέραν των 700.000 εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν την απόδειξη της παραβίασης από μέρους του Ισραήλ της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά πληθυσμού της κατοχικής δύναμης σε κατεχόμενα εδάφη. Η ίδια πρακτική με άλλα λόγια που ακολουθεί η άλλη κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Και γιατί δυσκολεύονται κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να καταγγείλουν τον ισραηλινό εποικισμό; Γιατί δεν αποδέχτηκαν την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως πρότεινε το ΑΚΕΛ μέσω της κοινοβουλευτικής του ομάδας;
Η διεθνής κοινότητα, μαζί και η Κύπρος, οφείλει να αναλάβει μια συλλογική και αξιόπιστη πρωτοβουλία σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να τερματιστεί η πιο μακρόχρονη κατοχή. Για να έχει ο παλαιστινιακός λαός αυτό που στερήθηκε από το 1948: το ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος του, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσά του τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ειρήνη.
Και επειδή η αγάπη για τη γη σου δεν ξεπερνιέται, καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης εμείς δηλώνουμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τον ηρωικό τους αγώνα.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων