«Η αγάπη θα νικήσει»: Νόμιμοι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Κόστα Ρίκα

Η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια βασική προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Μάιο.

Δικαίωμα γάμου θα έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κόστα Ρίκα, μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια βασική προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Κάρλος Αλβαράδο Κεσάδα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Μάιο.

Τα τελευταία χρόνια, στην Λατινική Αμερική, οι γάμοι ζευγαριών ίδιου φύλου έχουν νομιμοποιηθεί στην Αργεντινή, την Βραζιλία, την Κολομβία, την Ουρουγουάη και σε κάποια μέρη του Μεξικού.

«Είναι πλέον θέμα χρόνου. Πλήρη, ίσα δικαιώματα θα ακολουθήσουν, η αγάπη θα νικήσει», έγραψε ο πρόεδρος Κεσάδα στο Twitter την Πέμπτη.

H απόφαση του δικαστηρίου «που επιβεβαιώνει την αντισυνταγματικότητα των άρθρων που απαγόρευαν το ισότιμο πολιτικό γάμο, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος στο μήνυμά του.

O νέος νόμος αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσει να ισχύει μετά από 18 μήνες.

Παρότι η Κόστα Ρίκα έχει την φήμη μιας κοινωνικά προοδευτικής χώρας, με υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης και υγείας, τα δικαιώματα στη τεχνητή γονιμοποίηση και την άμβλωση δεν είναι ευρέως αποδεκτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Περίπου μόνο το 30% των κατοίκων της χώρας τάσσονται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα.

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν το νέο νόμο ως «νομική πραγματικότητα» και προτείνουν πως το ζητούμενο τώρα είναι η προαγωγή κουλτούρας ενσωμάτωσης και ανοχής στην κοινωνία.

Από την πλευρά της, η επισκοπική σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας, άσκησε κριτική στην απόφαση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.