Η Αγία Νάπα γίνεται Μονακό!

Τι περιλαμβάνουν τα τελικά σχέδια στη μαρίνα που ξεκινά άμεσα

Το έργο που θα εκτοξεύσει την εικόνα της Αγίας Νάπας ακόμα πιο υψηλά στην κατάταξη των δημοφιλέστερων και πιο κοσμοπολίτικων καλοκαιρινών τουριστικών θερέτρων της Ευρώπης βρίσκεται προ των πυλών. Η μαρίνα Αγίας Νάπας είναι έτοιμη για έναρξη εργασιών, αφού υπάρχουν τελικά σχέδια, ενώ, ως γνωστόν, διεξήχθη και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου και αμέσως θ’ αρχίσουν τα έργα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μικτή ανάπτυξη στη θάλασσα και τη στεριά, η οποία θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία M.M Makronisos Marina Ltd. Διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες θα εκτελέσουν τα έργα υποδομής, τα χερσαία έργα, τα αναγκαία κτίρια, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την υποδομή ελλιμενισμού, κάτι που αναμένεται να δώσει λύσεις και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα κατασκευαστεί στα δυτικά του θερέτρου ανάμεσα στην Αγία Θέκλα και τη χερσόνησο «Μακρόνησος» και θα περιλαμβάνει εκτός από τις θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, μια τεράστια χερσαία οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.

Μεγαλομέτοχος στην κοινοπραξία Μακρόνησος είναι ο Αιγύπτιος επενδυτής Naguib Sawiris. Η επένδυση υπολογίζεται στα 220 εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο D.B.F.O.T Design-Build-Finance-Operate-Transfer.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα αναπτυχθεί στην περιοχή Λούμα στην Αγία Νάπα, ανάμεσα στην Αγία Θέκλα και τη χερσόνησο Μακρόνησος, σε τρία τεμάχια γης συνολικού εμβαδού 167.605 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τις πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας του 2015 και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2015.

Η ανάπτυξη έχει λάβει Πολεοδομική Εγκριση Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού στις 21 Απριλίου 2016. Τα τελικά σχέδια περιλαμβάνουν τα εξής:

568 σκάφη

Η χωρητικότητα θα είναι 568 σκάφη και τα έργα είναι τα εξής:

– Δημιουργία χώρου ελλιμενισμού της μαρίνας συμπεριλαμβανομένης της επίχωσης του θαλάσσιου χώρου, κατασκευής όλων των λιμενοβραχιόνων, των πλωτών αποβαθρών, δύο πολυώροφων χώρων στάθμευσης σκαφών και του χώρου συντήρησης σκαφών στην ξηρά.

– Διαμόρφωση και διατήρηση 568 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών

– Διαμόρφωση στεγασμένων και υπαίθριων ιδιωτικών χώρων στάθμευσης δυναμικότητας 800 θέσεων από τις οποίες 284 θα είναι αποκλειστικά για τις ανάγκες των σκαφών που θα ελλιμενίζονται στη μαρίνα.

– Δημιουργία νέου δημοσίου οδικού δικτύου, δημοσίων πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, δημοσίων χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου για δημόσια χρήση, δημόσιας παραλίας και δικτύου ιδιωτικών δρόμων και πεζοδρόμων.

Οικιστικές-εμπορικές αναπτύξεις και ψυχαγωγία

Βασικότατο μέρος του μεγάλου έργου είναι φυσικά οι οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής, συμπεριλαμβανομένων δύο εντυπωσιακών πολυκατοικιών:

– Οικιστική ανάπτυξη που αποτελείται από 29 επαύλεις και δύο πολυώροφα οικιστικά συγκροτήματα 90 και 100 διαμερισμάτων αντίστοιχα με τις απαραίτητες κοινόχρηστες χρήσεις για τους ενοίκους.

– Εμπορικές αναπτύξεις και χώροι ψυχαγωγίας που αποτελούνται από 23 καταστήματα και 11 εστιατόρια και καφετέριες.

– Κτίριο πολιτιστικών και πολλαπλών χρήσεων.

Απαραίτητες χρήσεις για τη λειτουργία της μαρίνας

Ο τελικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την υποδομή με τις χρήσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας και αφορούν σε διοικητικά θέματα, χώρους υγείας και υγιεινής και εγκαταστάσεις συντήρησης. Συγκεκριμένα προβλέπονται:

– Κτίριο εισόδου και υποδοχής, στο οποίο θα στεγάζονται οι υπηρεσίες μετανάστευσης, το τελωνείο, οι υγειονομικές και ιατρικές υπηρεσίες, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και η λιμενική και ναυτική αστυνομία.

– Κτίριο διοίκησης

– Κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής

– Πρώτες βοήθειες

– Εργαστήρια επισκευής σκαφών και μηχανημάτων.

– Πλυντήρια, στεγνωτήρια, αποθήκευση ιστίων

– Σταθμός καυσίμων

Επεται η μαρίνα Παραλιμνίου

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση της μαρίνας Αγίας Νάπας, τρέχουν και οι διαδικασίες για τη δεύτερη μεγάλη μαρίνα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αυτή του Παραλιμνίου. Ηδη από τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων αποφάσισε την κατακύρωση της προσφοράς για την κατασκευή και διαχείριση της μαρίνας Παραλιμνίου στην εταιρεία «PMV Maritime Holdings Ltd».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εταιρεία «PMV Maritime Holdings Ltd» υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί στις 16 Ιουνίου 2015 για την παραχώρηση, σε στρατηγικό επενδυτή, κρατικού χώρου (χερσαίου και θαλάσσιου) για την ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου.

Το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου στο Παραλίμνι και η μαρίνα θα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy