Στην ύπαρξη «περιπλοκής» στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο Euronews ρίχνοντας για αυτό ευθύνες στην Άγκυρα, η οποία «απαιτεί προκαθορισμό θεμάτων πριν από το διάλογο».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 9 Αυγούστου στην άτυπη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, είχαν αποφασίσει ποιοι θα ήταν αυτοί οι όροι αναφοράς. Ωστόσο ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η περιπλοκή σημειώθηκε γιατί το κείμενο της κ. Λουτ έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Τουρκίας. «Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει και από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», είπε.

Ανέφερε πως βασικές παράμετροι στους όρους αναφοράς θα ήταν τρεις, δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου 2017. «Αυτά τα τρία θα αποτελούσαν και την ουσία του διαλόγου για την επίτευξη καταρχήν ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας που δεν προκαθόριζε μεν το αποτέλεσμα, αλλά οπωσδήποτε έδιδε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούν», ανέφερε.