Η Άγκυρα καλεί σε διάλογο την Αθήνα

Μετά τις επιστολές Δένδια για τελωνειακή ένωση και εμπάργκο όπλων

Επίσημη πρόσκληση έστειλε η Άγκυρα στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης στρατιωτικών αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται απάντηση από την Αθήνα, η οποία αντέδρασε έντονα στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης που επιχειρήθηκε από την Τουρκία με τις νέες NAVTEX και ενώ ανέμενε από την Τουρκία τον καθορισμό της ημερομηνίας συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η οποία έχει καλές πηγές μέσα από την κυβέρνηση, η Τουρκία θέλει να ανοίξουν όλα τα θέματα στις διαπραγματεύσεις, στόχος είναι να λυθούν «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των καλών σχέσεων και του διαλόγου, αλλά τετελεσμένα δεν θα επιτραπούν».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η Τουρκία δεν αγνοεί την πιθανότητα σύγκρουσης από κάποιο λάθος που μπορεί να προκληθεί. Για τις μυστικές επαφές της Τουρκίας με την Αίγυπτο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. “Μπορεί να υπάρχει μεγάλο όφελος οι δύο χώρες να συνεργαστούν”, δηλώνουν. Για την ΕΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν είδε κανένα βήμα και πως εφαρμόζεται ένα «κεκαλυμμένο εμπάργκο από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας». Για τους S400 οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γίνονται δοκιμές και έλεγχος του συστήματος. “Όπως όταν αγοράσει κανείς μια τηλεόραση, την στήνει και κοιτάζει εάν δουλεύει ή όχι”, αναφέρουν οι πηγές.

Προσθέτουν ότι η Τουρκία γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις κατηγορίες εναντίον της και πως η ίδια «εκπληρώνει τα καθήκοντά της απέναντι στο ΝΑΤΟ στο ακέραιο». Να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς Αθήνας στην τελευταία κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, σε σημείο που ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πριν τρεις μέρες απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για αναστολή στην εξαγωγή οπλισμού προς την Τουρκία. Παράλληλα, απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi και κοινοποίηση προς τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, Valdis Dombrovskis, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς παραβιάσεις, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, παραβιάζοντας την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. «Να ρίξουν τους τόνους», κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στην προχθεσινή σύνοδο των ΥΠΑΜ των χωρών-μελών. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021», ενώ μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Νίκη Κουλέρμου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News