Η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στα ανοικτά της ΚρήτηςΠαράλληλα με τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει στην Κρήτη ερευνητικό σκάφος και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου.

Όπως αναφέρει το philenews.com, επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και η κατάθεσή της στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου και στην περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε αναμένεται να αλλάξει τη στάση της σε μία σειρά πολιτικών ζητημάτων. Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

«Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις “εκκρεμότητες”, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου», εκτιμά το δημοσίευμα.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται επίσης -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου- από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.