Η αισχροκέρδεια δεν πάει διακοπές

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στα πετρελαιοειδή θα είναι στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής στις 7 Ιουλίου και αναμένεται ότι θα ψηφιστεί, αφού φαίνεται ότι τυγχάνει στήριξης και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η στάση την οποία τήρησε ο ΔΗΣΥ κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ για άλλη μια φορά προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν την προώθηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση, επιδιώκοντας προφανώς να παραπέμψουν το θέμα για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Επίσης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, που σε όλες τις προηγούμενες συνεδρίες διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα πετρελαιοειδή, χθες είπαν ότι μετά από δύο μήνες θα έχουν τα στοιχεία για το κόστος των καυσίμων με βάση τη νέα φόρμουλα υπολογισμού.

Η ουσία βρίσκεται σ’ αυτό το οποίο ανέφερε το ΑΚΕΛ διά του Αντρέα Πασιουρτίδη: «Πλέον κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να τοποθετηθεί δημοσίως επί της πρότασης νόμου (του ΑΚΕΛ για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στα πετρελαιοειδή) και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία».

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ οφείλουν επιτέλους να κατανοήσουν ότι τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας δεν πάνε διακοπές. Ειδικά η ακρίβεια στα πετρελαιοειδή, η οποία αποτελεί το σημείο μηδέν στην αλυσίδα των κρουσμάτων της αισχροκέρδειας, η οποία έχει πνίξει την κοινωνία και την οικονομία, καλπάζει ανεξέλεγκτα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που συζητήθηκε ξανά η πρόταση του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Ενέργειας, μέχρι χθες, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10 σεντ περίπου. Σε πολλά πρατήρια οι τιμές έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ και ουδείς γνωρίζει πού θα φτάσουν οι τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση από το κράτος.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι η ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει το Υπουργείο Ενέργειας να αξιοποιήσει το νέο εργαλείο, το οποίο δίνεται μέσα από την πρόταση του ΑΚΕΛ και να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν για προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι ώστε να νιώθουν και οι εταιρείες κάποια μορφή πίεσης. Γιατί με τις κατηγορηματικές αναφορές του Υπουργείου Ενέργειας ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, οι εταιρείες δεν νιώθουν καμιά πίεση. Απόδειξη αυτού είναι ότι κάθε εβδομάδα έχουμε νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Το ΑΚΕΛ με την πρόταση νόμου δίνει ένα ισχυρό εργαλείο στο κράτος για προστασία των καταναλωτών. Ελπίζουμε ότι θα επιδείξει αντίστοιχη υπευθυνότητα και η κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.