Η αισχροκέρδεια εξανεμίζει τις όποιες μειώσεις σε καύσιμα ή αγαθά

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων και αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και επηρεάζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση παρακολουθούσε τις αυξήσεις των τιμών με απάθεια και δεν λάμβανε τα οποιαδήποτε μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της αγοράς ρυθμίζει τα πάντα! Όταν ακόμη το ΑΚΕΛ έθεσε στη Βουλή από τον περασμένο χρόνο το θέμα των αυξήσεων στα σιτηρά και την ανάγκη στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων, ο αρμόδιος Υπ. Γεωργίας Κ. Καδής μάς είπε ότι δεν χρειάζονται κρατική επιδότηση, καλώντας τους να αυξήσουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊοντων τους -κρέατος και γάλατος- για να καλύψουν τα κόστη. Μόνο που η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί με τέτοιον μπακαλίστικο τρόπο. Οι τιμές στα σιτηρά και στα καύσιμα οδηγούν την κυπριακή οικονομία σε μόνιμο πληθωρισμό με την αγοραστική δύναμη των μισθών και των νοικοκυριών να μειώνεται αισθητά.

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και κάτω από το βάρος της ακρίβειας, ο Υπ. Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κυπριακή οικονομία θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά και της ενέργειας, πληθωρισμού και ανεργίας. Δεν μας είπε, όμως, με ποιες προτάσεις θα αντιμετωπιστούν. Μήπως ετοιμάζονται ετεροβαρή μέτρα που θα φορτώσουν τα βάρη μιας νέας οικονομικής κρίσης και πάλι στους εργαζομένους και στα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας; Το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για να συζητηθούν. Είναι έκδηλη η ανησυχία του ΑΚΕΛ, αλλά και των πολιτών για το πώς θα συμπεριφερθούν οι κυβερνώντες. Πρόχειρα και ανεύθυνα και σε βάρος των πολλών και υπέρ των ολίγων προνομιούχων. Για παράδειγμα προχώρησαν σε μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 8,3 σεντ το λίτρο, αλλά ποιος την επωφελήθηκε; Δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός ελέγχου να φθάσει η μείωση στον καταναλωτή. Αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας προς όφελος των εταιρειών πετρελαιοειδών, ενώ είναι ανύπαρκτη η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου.

Πλαφόν λοιπόν στις τιμές των καυσίμων και κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, όπως ζητά το ΑΚΕΛ, έτσι ώστε οι μειώσεις να είναι αισθητές και να επωφεληθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy