Η ακρίβεια και οι ευθύνες

Του
Βαλεντίνου Φακοντή*

 

Η ακρίβεια κτυπά παντού και η ανησυχία παγκόσµια για τις επιπτώσεις από τις ανατιµήσεις των τιµών εντείνεται. Αρκετά από τα προβλήµατα έχουν διεθνή διάσταση, όπως η άνοδος των τιµών στο κόστος µεταφορών. Το ράλι στις τιµές έχει όµως και την κυπριακή του διάσταση, γιατί αναπόφευκτα το κόστος θα µετακυλιστεί πάνω σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα, που θα καταλήξει τελικά ως προϊόν στην αγορά και στον καταναλωτή που θα το πληρώσει. Το κύµα ακρίβειας κτυπά πολλά νοικοκυριά και οι οικογενειακοί προϋπολογισµοί υφίστανται ισχυρές πιέσεις. Η αγωνία του κόσµου εκδηλώνεται µε τη φράση «πώς θα βγάλω τον µήνα»;

Το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της παρεµβατικής πολιτικής του για αντιµετώπιση της ακρίβειας, δεν µένει στην περιγραφή των προβληµάτων, ούτε κάνει στείρα αντιπολίτευση. Το ΑΚΕΛ καταθέτει συγκεκριµένες προτάσεις. Πριν λίγες µέρες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, κατέθεσε πρόταση για µείωση του ΦΠΑ στο 9% (από 19%) στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει άµεσα, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων. Επίσης υπέδειξε και σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να µειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στα έσοδα από την πώληση δικαιωµάτων εκποµπών ρύπων, τονίζοντας ότι «κανονικά αυτά τα έσοδα η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει για προώθηση της πράσινης οικονοµίας και για τη µείωση των ρύπων». Είναι γνωστό ότι η Κύπρος πληρώνει πολλά εκατοµµύρια για τους ρύπους, διότι η κυβέρνηση δεν εργάστηκε σοβαρά, ούτε για την έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής ούτε και για την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό µείγµα, µε αποτέλεσµα να πληρώνουµε σήµερα ακριβά το ρεύµα…

Μεταξύ των άλλων παραγόντων που επιδεινώνουν το πρόβληµα της ακρίβειας είναι και η συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Επιτροπή Σιτηρών. Απόφαση που έχει ήδη πολύ αρνητικά αποτελέσµατα. Η Επιτροπή είχε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αν την είχαµε, θα µπορούσε η Επιτροπή Σιτηρών να παρέµβει, ώστε να βρεθούν οι λύσεις και να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα µε την έλλειψη σιτηρών που επηρεάζει µε τη σειρά της τη λειτουργία των κτηνοτροφικών µονάδων.

∆εν έφτανε αυτό, δεν µερίµνησαν ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα στρατηγικά αποθέµατα, όπως άλλωστε προβλέπει η νοµοθεσία. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να βρεθούν τα απαραίτητα αποθέµατα για να προστατεύσει τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους καταναλωτές από τα φαινόµενα αισχροκέρδειας.

Το κράτος σε έκτακτες συνθήκες µπορεί να έχει ρυθµιστικό ρόλο. Το κλείσιµο της Επιτροπής Σιτηρών ήταν λάθος και το λάθος αυτό το πληρώνει ο καταναλωτής. Η Επιτροπή Σιτηρών είχε προβλήµατα και αυτά έπρεπε να επιλυθούν και όχι να κλείσει. Σήµερα δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για να παρέµβει το κράτος και ο αντίκτυπος βαραίνει τις τσέπες των καταναλωτών. Η αγορά δεν µπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και σε περιόδους κρίσεων αυτό φαίνεται ακόµα πιο καθαρά. Ο ρυθµιστικός ρόλος του κράτους ειδικά σε αγαθά πρώτης ανάγκης είναι απαραίτητος. Σήµερα ο καταναλωτής πληρώνει λανθασµένες αποφάσεις που ακύρωσαν τη ρυθµιστική δυνατότητα του κράτους. Και ορισµένοι σκέφτονται… «Μήπως τελικά βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε φαινόµενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά για κερδοσκοπικούς σκοπούς;»

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy