Η ακρίβεια στα καύσιμα τίναξε όλο το παζάρι – Αυξήσεις τιμών μέχρι 26% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 19: Seniors shop for groceries during special hours open to seniors and the disabled only at Northgate Gonzalez Market, a Hispanic specialty supermarket, on March 19, 2020 in Los Angeles, California. Northgate Gonzalez Market is opening all of its Southern California locations one hour early, from 7:00-8:00 a.m., exclusively for senior citizens and disabled customers, amidst panic buying in some stores during the COVID-19 pandemic. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Η ακρίβεια στα καύσιμα τίναξε ολόκληρη την αγορά, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 5,8%, καταγράφοντας αυξήσεις μέχρι 26,2% σε όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια, αφού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σημειώθηκε αύξηση 5,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τον τομέα της Ενέργειας, όπου ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 26,2%. Όπως προκύπτει ωστόσο από την ανάλυση των στοιχείων, η ακρίβεια στα καύσιμα έχει παρασύρει ολόκληρη την αγορά. Ενδεικτικά, ο δείκτης στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο αυξήθηκε κατά 13,4%, ενώ στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά αυξήθηκε κατά 8,8%.

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών έχουν ως ακολούθως:

• Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά: Αύξηση 8,8%

• Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός: Αύξηση 1,3%

• Ένδυση και Υπόδηση: Αύξηση 5,5%

• Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο: Αύξηση 13,4%

• Επίπλωση, Οικιακός Εξοπλισμός και Προϊόντα Καθαρισμού: Αύξηση 1,7%

• Υγεία: Αύξηση 1%

• Μεταφορές: Αύξηση 11,2%

• Επικοινωνίες: Αύξηση 2,4%

• Αναψυχή και Πολιτισμός: Αύξηση 2%

• Εκπαίδευση: Αύξηση 0,6%

• Εστιατόρια και Ξενοδοχεία: Αύξηση 3,7%

• Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες: Αύξηση 1,9%

Σημειώνεται ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει τις αυξομειώσεις στις τιμές 805 αγαθών και υπηρεσιών. Οι συλλεγόμενες τιμές είναι οι πραγματικά καταβαλλόμενες τιμές από τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των διάφορων φόρων (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης). Σημειώνεται επίσης ότι η τιμοληψία διενεργείται μόνο στις αστικές περιοχές, ενώ λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του Δείκτη και οι τιμές των ξεπουλημάτων, καθώς και οι τιμές άλλων προσφορών, εφόσον ισχύουν γενικά και δεν υπόκεινται κάτω από όρους. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι συντελεστές στάθμισης των ειδών του ΕνΔΤΚ υπολογίζονται βάσει των καταναλωτικών δαπανών (των νοικοκυριών και τουριστών) που πραγματοποιούνται στην οικονομική επικράτεια της χώρας.

Έρχονται νέες αυξήσεις
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 5,8%, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια, αφού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σημειώθηκε αύξηση 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει καρτέλ στα καύσιμα και ζητά επιτακτικά πλαφόν

 

Η ΥΠΕΕΒ δίνει κάλυψη στις εταιρείες: «Δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε παρατυπία»

 

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει καρτέλ και αισχροκέρδεια στα καύσιμα και ζητά επιτακτικά την επιβολή πλαφόν. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για προστασία των καταναλωτών. Αντίθετα, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, για άλλη μια φορά χθες έδωσε κάλυψη στις εταιρείες για τις πρόσφατες αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών, δηλώνοντας ότι «έχουν ελεγχθεί τα φορτία των εταιρειών […] και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε παρατυπία».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, υπέδειξε χθες ότι, παρά τη μείωση του φόρου στα καύσιμα καθώς και την υποχώρηση των τιμών στις διεθνείς αγορές, οι τιμές στην Κύπρο έχουν αυξηθεί. Κατήγγειλε επίσης εμπαιγμό των καταναλωτών από τις εταιρείες, αλλά και απάθεια από την κυβέρνηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ευθύνη της για άσκηση δραστικών ελέγχων.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όσο η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τόσο θα πληρώνουμε συνεχώς ακριβότερα τα καύσιμα», τόνισε ο Γ. Κουκουμάς, ο οποίος έκανε λόγο για καρτέλ και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Ακόμη, επανέλαβε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν και κατάργηση της διπλής φορολογίας, ώστε να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγκρατηθεί η ακρίβεια.

Σημειώνεται ότι η Ν. Πηλείδου παραδέχθηκε ότι σε πρατήρια δεν μεταφέρθηκε πλήρως η μείωση του φόρου. Ανέφερε ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και ότι «υπάρχουν επιλογές στην αγορά» για τους καταναλωτές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.