Οι Αλυκές δεν είναι για ράλι

Την έντονη αποδοκιμασία περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων προκάλεσε η απόφαση για χάραξη της δοκιμαστικής διαδρομής του Ράλι Κύπρος 2018 στις 12 Ιουνίου μέσα στην περιοχή των Αλυκών Λάρνακας.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus) και η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών, καταγγέλλουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει διεθνείς της υποχρεώσεις για διατήρηση και διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Αλυκών Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος υποβάθμισης των οικοτόπων, καταπάτησης της χλωρίδας και όχλησης της πτηνοπανίδας του υγροβιότοπου από μια απόφαση η οποία λήφθηκε, όπως αναφέρουν, χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση και σίγουρα χωρίς εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παραθέτουν με λεπτομέρεια τις υποχρεώσεις της Κύπρου οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι το σύμπλεγμα των Αλυκών Λάρνακας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και στον Κατάλογο Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών (Specially Protected Areas) της Μεσογείου στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Wetland of International Importance) στο πλαίσιο της Σύμβασης Ραμσάρ.

Επιπρόσθετα, το σύμπλεγμα των Αλυκών Λάρνακας αναγνωρίστηκε ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Important Bird Area) από το BirdLife International, ενώ περίπου 95% της περιοχής καθορίστηκε ως Απαγορευμένη Περιοχή Κυνηγίου (Wildlife Conservation Area) από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, περίπου 95% της δοκιμαστικής διαδρομής του Ράλι Κύπρος 2018 εμπίπτει εντός της καθορισμένης περιοχής προστασίας χωρίς οι διοργανωτές να ενημερώσουν εγκαίρως και επαρκώς τις συναρμόδιες αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η διεξαγωγή της δοκιμαστικής διαδρομής στα μέσα Ιουνίου συμπίπτει με την περίοδο αναπαραγωγής τεσσάρων ειδών αγρίων πτηνών προτεραιότητας και καθορισμού που φωλιάζουν στην περιοχή ΖΕΠ, το Νανοπλουμίδι (Charadrius alexandrinus), τον Καλαμοκαννά (Himantopus himantopus), την Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus) και τον Μαυροτράσιηλο (Melanocorypha calandra). Πέραν τούτου όμως, τονίζεται επιπροσθέτως ότι η δοκιμαστική διαδρομή περνά και διαμέσου αρχαίων μνημείων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση και το κράτος να παρέμβουν άμεσα για επαναχάραξη της δοκιμαστικής διαδρομής. Σημειώνουν επίσης ότι εκτός από τη δοκιμαστική διαδρομή και οι αγωνιστικές διαδρομές διαπερνούν άλλες δύο περιοχές Νατούρα 2000 στον Ποταμό Πεντάσχοινο και στη Ζώνη Κόσιη – Παλλουρόκαμπος.

 

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy