Οι αλήθειες που αρνούμαστε να δούμε

Της Μαρίας Φράγκου

Η αλήθεια πάντα πονά. Κι αν δεν την παραδεχθούμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Και δυστυχώς, ορισμένοι επιμένουν να αρνούνται να δουν αυτή την αλήθεια κατάματα. Πριν κάποιους μήνες η Σεμέν Σαϊγκούν, με την ιδιότητα της προέδρου των Τ/κ δασκάλων, είπε μια τέτοια αλήθεια. Για το ρόλο του εκπαιδευτικού στην καλλιέργεια της ειρήνης. «Πρέπει να μεγαλώσουμε παιδιά με νοοτροπία ειρήνης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας και σε αυτό οι εκπαιδευτικοί παίζουν μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ανάγκη για μια παιδεία που θα υπηρετεί την επανένωση και όχι το διαχωρισμό». Σκεφτείτε αντίστοιχη συζήτηση στις ελεύθερες περιοχές…

Κατ’ αρχήν θα αστράψει και θα βροντήξει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας και σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος, την οποία αφήνουμε να έχει λόγο και στο Κυπριακό και στην οικονομία και παντού… Μόνο στα της Εκκλησίας και στο ρόλο της δεν τοποθετείται.

Γιατί θυμήθηκα ξανά τη Σεμέν Σαϊγκούν; Μου την θύμισε η συζήτηση που γίνεται για τη διδασκαλία κειμένων Τ/κ λογοτεχνών στα σχολεία μας. Θέμα για το οποίο αντέδρασε, ανάμεσα σε όλες τις άλλες υπέρ πατριωτικές δυνάμεις, και ο Αρχιεπίσκοπος με τον γνωστό, όλο σοφία λόγο… Ο ελληνισμός δεν στερείται μορφωμένων και πολυγραφότατων συγγραφέων και δεν χρειαζόμαστε τους… Τούρκους, μας είπε. Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με νοοτροπία ειρήνης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας, όταν αρνούμαστε τα αυτονόητα; Οταν επιμένουμε να διαχωρίζουμε τους Κυπρίους στους καλούς, μορφωμένους και πολυγραφότατους Ελληνες Κύπριους και τους κακούς, αμόρφωτους και αποστεωμένους σε ιδέες και γνώσεις και θέσεις Τούρκους της Κύπρου;

Γιατί αυτό μας λένε όλοι όσοι αντιδρούν στην ένταξη στο διδακτικό χρόνο των μαθητών κειμένων Τ/κ λογοτεχνών. «Είμαι ένα δέντρο, μια φοινικιά/ σ’ ένα νεκροταφείο της Μεσαορίας/ Στη σκιά μου είναι θαμμένοι πολλοί πολιτισμοί/ τα κόκαλά τους είναι οι ρίζες μου». Διαβάζοντας αυτούς τους στίχους, ξεχωρίζεις αν ο ποιητής είναι Ε/κ ή Τ/κ; Ή νιώθεις βαθιά μέσα σου πόσο κυπριώτικος είναι αυτός ο στίχος; Στίχος που εκφράζει την ταυτότητά μας. Τον πολιτισμό μας ως Κύπρος. Και θα κλείσω με λόγια του Ζενάν Σελκάκ, στον οποίο ανήκουν οι πιο πάνω στίχοι: «Ολα σε αυτή τη ζωή εξαρτώνται από το πώς επιλέγουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, πώς επιλέγουμε να τα προσεγγίσουμε. Μπορεί αυτό να είναι καταστροφικό, εποικοδομητικό ή κάτι άλλο…».Οι αλήθειες που αρνούμαστε να δούμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy