Οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Σημαντικές τροποποιητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα της Κύπρου επήλθαν τον περασμένο Ιούλιο, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας, αλλά και για να καταστεί το φορολογικό σύστημα ακόμη πιο… ελκυστικό!

Οι νέοι νόμοι στοχεύουν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων που θα συμβάλουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Επιθυμία της κυβέρνησης ήταν όπως το μίνι φορολογικό πακέτο περάσει από τη Βουλή «εν μία νυκτί».

Ωστόσο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε προβληματισμό προς τον Πρόεδρο της Βουλής επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά νομοσχέδια, τα οποία περιέχουν πολλές πτυχές, οι οποίες δεν εξηγήθηκαν και η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίζει στα τυφλά. Οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ εστιάστηκαν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε μόνο με ιδιώτες, τον Σύνδεσμο Ελεγκτών και Λογιστών (ΣΕΛΚ), καθώς και το Δικηγορικό Σύλλογο.

Επίσης ενώ διαβουλεύετο με τους πιο πάνω συνδέσμους για επτά μήνες, είχε την απαίτηση να ψηφιστεί όλος αυτός ο όγκος νομοσχεδίων σε μια μέρα. Με τα πιο πάνω δεδομένα, το ΑΚΕΛ ζήτησε όπως συζητηθούν και εγκριθούν μόνο ορισμένα νομοσχέδια και πρόνοιες από αυτά που είχαν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα να συζητηθούν σε έκταση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τις θερινές διακοπές. Το αίτημα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό και τελικά ψηφίστηκαν ορισμένα νομοσχέδια με την υπερψήφιση από το ΑΚΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Παραθέτουμε αναλυτικά τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν, καθώς και όσα νομοσχέδια ή πρόνοιες νομοσχεδίων παραπέμφθηκαν για συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

1. Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα)

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι όπως δοθεί επιπρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τόσο από την εγχώρια, όσο και την ξένη αγορά.

Οι βασικότερες τροποποιήσεις είναι:

■ Μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50% για όλες τις πωλήσεις ακινήτων μέχρι 31/12/2016. Η μείωση αναμένεται πως θα ενθαρρύνει τις συναλλαγές και θα συμβάλει στη μείωση του όγκου των μη εκδομένων τίτλων, καθώς και του όγκου των συσσωρευμένων τίτλων που δεν έχουν παραληφθεί από τους αγοραστές ακίνητης περιουσίας. (Τα μεταβιβαστικά τέλη για πωλήσεις κτιρίων και οικοπέδων που πραγματοποιούνται μεταξύ 2/12/201131/12/2016, είναι ήδη μειωμένα στο 50%).

■ Κατάργηση του τέλους μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας από γονέα σε τέκνο.

■ Αναπροσαρμογή του τέλους μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας για δωρεές μέχρι 3ου βαθμού συγγένειας, λαμβάνοντας ως βάση τις αξίες γενικής εκτίμησης 01.01.2013.

■ Κατάργηση τέλους σε περιπτώσεις ανταλλαγής ακίνητης ιδιοκτησίας ίσης αξίας.

■ Κατάργηση επιστροφής τελών για μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις οικογενειακών επιχειρήσεων, μετά την πάροδο 5 ετών.

■ Κατάργηση του δικαιώματος για μειωμένα τέλη από οικογενειακή εταιρεία σε μέτοχο αυτής.

2. Ο περί Εταιρειών νόμος Η πρόταση αφορά τη διαδικασία εκκαθάρισης εταιρειών, στα πλαίσια του νόμου της αφερεγγυότητας και την επαναφορά του άρθρου 299.

Με τη διαγραφή του άρθρου 299 δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, αφού το άρθρο εισήγαγε τις ρυθμίσεις του περί Πτωχεύσεως νόμου στη διάλυση αφερέγγυων εταιρειών, οι οποίες μεταξύ άλλων παρείχαν τη δυνατότητα αμοιβαίας πίστωσης και συμψηφισμού αμοιβαίων χρεών ή αμοιβαίων συναλλαγών μεταξύ πτωχεύσαντος και οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Η διαγραφή αποστερεί στην περίπτωση εταιρειών, τη χρήση του βασικού δικαιώματος και δυνατότητας, που επενεργεί σε βάρος της αφερέγγυας εταιρείας, των πιστωτών και των μετόχων της.

Η επαναφορά των πιο πάνω διατάξεων θα έχει αναδρομική ισχύ από 07.05.2015. 3. Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προσέλκυση εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων και επιχειρηματιών στην Κύπρο, με τη φυσική τους παρουσία στο νησί. Εχοντας ως βάση των δραστηριοτήτων τους την Κύπρο, θα δημιουργήσουν ζήτηση για παρεμφερείς υπηρεσίες αυξάνοντας την απασχόληση και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ειδικότερα:

■ Να φορολογείται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα διενεργείται αναφορικά με φυσικούς πόρους εντός Κύπρου.

■ Τα εισπρακτέα ενοίκια από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υπόκεινται σε φόρο, κατ’ αναλογία και για σκοπούς ίσης μεταχείρισης μεταξύ προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας.

■ Να μεταφερθεί στο κυπριακό δίκαιο η Οδηγία 2014/86/ΕΕ, η οποία τροποποιεί την Οδηγία 2011/96/ΕΕ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για μητρικές και θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών, με σκοπό να μην επιτρέπεται στις μητρικές εταιρείες να επωφελούνται από φορολογική απαλλαγή των διανεμόμενων κερδών, αν τα κέρδη αυτά εκπίπτουν από το φόρο για τη θυγατρική της μητρικής εταιρείας.

■ Να καταργηθεί σταδιακά, μέχρι το 2020, η απαλλαγή του 20%, με μέγιστο ποσό τις €8.550, από το μισθό ατόμου ο οποίος δεν ήταν κάτοικος της Κύπρου, πριν από την έναρξη της εργοδότησής του. Η πρόνοια είχε εισαχθεί ως μερική αποζημίωση για τους αλλοδαπούς εργαζομένους σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, λόγω της κατάργησης της φορολογίας με μειωμένους συντελεστές στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης που έγινε το 2002. Η διατήρησή της δεν κρίνεται πλέον ωφέλιμη, με περίληψη όμως μεταβατικών διατάξεων για τα άτομα που έχουν κατοχυρώσει τη σχετική απαλλαγή.

■ Να επεκταθεί η περίοδος παραχώρησης της απαλλαγής του 50% της αμοιβής ατόμου που δεν ήταν κάτοικος στη Δημοκρατία, από την εργοδότηση του στη Δημοκρατία, όταν το εισόδημά του υπερβαίνει τις €100.000 ετησίως. Να εισαχθούν διευκρινιστικές και περιοριστικές πρόνοιες ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κινήτρου.

Η εξέταση όλων των πιο πάνω προνοιών θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

4. Εκτακτη εισφορά για την άμυνα Η συγκεκριμένη νομοθετική αλλαγή αφορά ξεκάθαρα την προσέλκυση ξένων προσώπων υψηλού βιοτικού επιπέδου, οι οποίοι θα επιλέξουν την Κύπρο για φορολογική τους έδρα με άμεσα και έμμεσα οφέλη για την οικονομία. Το ουσιαστικότερο κίνητρο αν θα επιλέξουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Κύπρου θα είναι η απαλλαγή των φορολογικών υποχρεώσεών τους που προκύπτουν για σκοπούς έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, εφόσον θα θεωρούνται μη κάτοικοι Κύπρου με ουσιαστικό όφελος των ιδίων, αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενθάρρυνση αλλοδαπών υπηκόων να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Κύπρο, αλλά και για Κυπρίους οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και οι οποίοι θα έχουν κίνητρο να επιλέξουν ως μόνιμη κατοικία τους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταφορά της μόνιμης κατοικίας στους στην Κύπρο και να υπόκεινται σε φορολογία με βάση τις πρόνοιες του περί Φορολογίας νόμου. Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

5. Φορολογία Κεφαλαιουχικών Κερδών Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αντιμετώπισης των νομοθετικών αδυναμιών του βασικού νόμου. Μέσα από τις νέες πρόνοιες βελτιώνεται η λειτουργικότητα του νόμου, αλλά και περιορίζεται ενδεχόμενη κατάχρηση προνοιών του, που σκοπό έχουν την ελαχιστοποίηση ή και την αναβολή καταβολής του πληρωτέου φόρου.

Ειδικότερα, εισάγεται πρόνοια ώστε σε σχέση με κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κυπριακή Δημοκρατία:

■ Να φορολογούνται με Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών (ΦΚΚ) τα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών εταιρειών, οι οποίες έμμεσα κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία, μέσω της συμμετοχής τους άμεσα ή έμμεσα σε εταιρεία, η οποία κατέχει την ακίνητη ιδιοκτησία. Η εξέταση της πρόνοιας θα γίνει μετά το καλοκαίρι, με την έναρξη εργασιών της Βουλής.

■ Να φορολογούνται με ΦΚΚ τα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών εταιρειών, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία, στις περιπτώσεις όπου το κέρδος από την πώληση των μετοχών δυνατόν να θεωρείται αποτέλεσμα εμπορικής δραστηριότητας και να απαλλάσσεται από τη φορολογία φόρου εισοδήματος

. ■ Να διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση διάθεσης μετοχών εταιρείας, το προϊόν διάθεσης υπολογίζεται αποκλειστικά στη βάση της ακίνητης ιδιοκτησίας της εταιρείας και των εταιρειών στις οποίες άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει.

■ Στην περίπτωση της πώλησης μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και όπου το προϊόν διάθεσης δηλώνεται με ποσό μικρότερο της αγοραίας αξίας της ιδιοκτησίας, να λογίζεται σαν τίμημα πώλησης το ποσό της αγοραίας αξίας της ιδιοκτησίας κατά την ημερομηνία της διάθεσης, όπως αυτή θα υπολογιστεί από τον Εφορο. Η εξέταση των τριών πιο πάνω προνοιών θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

■ Να μην υπόκειται σε ΦΚΚ η διάθεση γης με οικοδομή που αποκτήθηκε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Η πρόνοια ψηφίστηκε στις 09/07/2015.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy