Η αλλαγή νομικού πλαίσιου… υποβάθμισε τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, υποβάθμισε την Παρασκευή το πρόγραμμα έκδοσης μη εξασφαλισμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου (Bank of Cyprus Public Company Ltd) στο (P) Caa2 από (P) Caa1, ενώ διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση για τις καταθέσεις της τράπεζας.

Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την εφαρμογή στην Κύπρο του νέου νομικού πλαισίου. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων παραμένουν θετικές.

Η νομοθεσία που δημοσιεύτηκε από την Κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2019, αποτελεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2017/2399 της ΕΕ, που δίνει προτεραιότητα σε περίπτωση εξυγίανσης σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των “κατώτερων” εταιρικών και θεσμικών καταθέσεων, έναντι μη εξασφαλισμένων χρεωστικών τίτλων.

Το πλαίσιο αυξάνει την προστασία για τις “κατώτερες” καταθέσεις που επωφελούνται σε περίπτωση αποτυχίας, ωστόσο, όπως αναφέρεται δεν υπάρχει αντίκτυπος στην αξιολόγηση των καταθέσεων της τράπεζας, αφού ο όγκος των «κατώτερων» καταθέσεων είναι για την ώρα περιορισμένος.

Όπως αναφέρεται, αν και οι καταθέσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πιθανή έκδοση χρεωστικών τίτλων απορρόφησης ζημιών, ώστε να συμμορφωθούν με τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΕ για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), ο χρόνος, ο ακριβής όγκος και ιεράρχηση αυτής της έκδοσης εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη για την Τράπεζα Κύπρου και άλλες κυπριακές τράπεζες

Ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση του προγράμματος έκδοσης μη εξασφαλισμένων ομολόγων αντανακλά την εκτίμηση του Moody`s ότι οι «ανώτεροι» μη-εξασφαλισμένοι κάτοχοι ομολόγων επηρεάζονται αρνητικά από τη νομοθεσία αυτή, καθώς δεν κατατάσσονται πλέον σε ισότιμη θέση με τους «κατώτερους» καταθέτες, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημόσιες αρχές και μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταμερισμός των ζημιών, οι «ανώτεροι» κάτοχοι χρέους της Τράπεζας επωμίζονται περισσότερες ζημιές σε περίπτωση αποτυχίας.

Έτσι η αξιολόγηση των μη εξασφαλισμένων ομολόγων τοποθετείται μια βαθμίδα πιο κάτω από την αξιολόγηση της ίδιας της τράπεζας, ενώ πριν βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει επί του παρόντος στο πρόγραμμά της την έκδοση ανεξασφάλιστου ομολόγων, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τη διασπορά των ζημιών και να αναβαθμίσει την αξιολόγηση των ομολόγων από τον οίκο.

Επίσης μια ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση των προβλέψεων, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν επίσης να αναβαθμιστούν μετά από αλλαγές στη δομή της ευθύνης της τράπεζας ή μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με πιθανές εκδόσεις στο πλαίσιο του MREL, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο περιθώριο απορρόφησης ζημιών για τους καταθέτες και τους πιστωτές και βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος.
Οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν αποδυναμωθεί η ποιότητα του ενεργητικού και τα κεφάλαια της τράπεζας, πιθανώς ως αποτέλεσμα υψηλότερων προβληματικών δανείων ή ασθενέστερων από τις αναμενόμενες ανακτήσεις για τα υφιστάμενα προβληματικά δάνεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy