Η αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό απαιτεί να εργαστούμε για αποκλιμάκωση

Της Βέρας Πολυκάρπου*

Ίσως θα έπρεπε να χαιρετίζουµε το γεγονός πως τις τελευταίες βδοµάδες τόσοι πολλοί δηλώνουν την ανάγκη σεβασµού του διεθνούς δικαίου. Και λέω ίσως, γιατί, τουλάχιστον µετά που κάποιοι -ΗΠΑ και ΝΑΤΟ- άνοιξαν «το κουτί της Πανδώρας» µε την επιδροµή κατά της Γιουγκοσλαβίας και την αναγνώριση του Κοσόβου, αυτό που έζησε ο κόσµος κατά κόρον είναι η εφαρµογή πολιτικής δύο µέτρων και δύο σταθµών και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, γεγονότα που κάποιοι δεν καταδίκασαν ποτέ.

Στον απόηχο της οµιλίας του Ουκρανού Προέδρου προς την κυπριακή Βουλή, είδαµε πως δεν είναι όλοι που σέβονται εξίσου το διεθνές δίκαιο, αλλά το χρησιµοποιούν κατά το δοκούν. Στα σχεδόν 48 χρόνια τουρκικής κατοχής η Κύπρος έχει πικρά πείρα από τέτοιες µονόπλευρες συµπεριφορές. Εµείς από την πρώτη µέρα καταδικάσαµε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από άλλους αναµένουµε ακόµα να καταδικάσουν, για παράδειγµα, την αµερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Για µας κάθε άνθρωπος που χάνεται, ανεξαρτήτως χρώµατος, είναι µια ανθρώπινη ζωή που χάνεται. Καταδικάζουµε οποιαδήποτε σφαγή, τη βία ενάντια σε αµάχους, τη χρησιµοποίηση αµάχων ως ανθρώπινη ασπίδα. Και επειδή σε κάθε πόλεµο το πρώτο θύµα είναι η αλήθεια, απαιτούµε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για κάθε έγκληµα για να γνωρίζει ο κόσµος τι έγινε. Η «διερεύνηση» από µέρους των ΗΠΑ της αποστολής του ρωσικού αµυντικού οπλισµού που κατέχει η Κύπρος στην Ουκρανία ως ένδειξη αλληλεγγύης και η συγχορδία που υποστήριξε µια τέτοια ενέργεια µάλλον επιθυµούν την κλιµάκωση. Για να στηρίξουµε τον ουκρανικό λαό πρέπει να δουλέψουµε να σταµατήσει ο πόλεµος. Για άµεση κατάπαυση του πυρός για να σταµατήσει η αιµατοχυσία και όχι να χύσουµε κι άλλο λάδι στη φωτιά, γιατί η συνέχεια µπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Ο κόσµος έχει δει γεγονότα που συνέβηκαν στη βάση στηµένων σκηνών, στη βάση ψέµατος. Στη Συρία µάς είπαν ότι έγινε χηµική επίθεση και αµέσως χτυπήθηκε η χώρα µε πυραύλους. Στο Ιράκ ακόµα ψάχνουν τα όπλα µαζικής καταστροφής. Αν ξαναχρησιµοποιηθούν τέτοια ψεύδη στην περίπτωση της Ουκρανίας ως πρόσχηµα για επέµβαση του ΝΑΤΟ πού θα πάµε; Σε γενικευµένο πόλεµο; Και µετά;

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προστατεύσουµε πρώτα απ’ όλα την Κύπρο. Η Κύπρος δεν πρέπει µε κανέναν τρόπο να συρθεί σε αυτή τη διαµάχη. Και το λέω µε αγωνία, γιατί αυτή τη βδοµάδα η Αµερικανίδα βοηθός Υπουργού Εξωτερικών βρισκόταν στην περιοχή µας: 4 Απριλίου υπέγραφε στην Τουρκία τον «Στρατηγικό Μηχανισµό», στις 5 στην Αθήνα συµµετείχε σε τριµερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για συντονισµό στους τοµείς ενέργειας και άµυνας, στις 6 εγκαινίασε στη Λάρνακα το γνωστό CYCLOPS (Κέντρο Ασφαλείας Χερσαίων Χώρων, Ανοικτής Θάλασσας και Λιµένων), για τη δηµιουργία του οποίου το ΑΚΕΛ έχει εκφράσει πλήρη διαφωνία. Επειδή δεν πρέπει να ξεχνούµε, να θυµίσουµε τα δηµοσιεύµατα για το ρόλο της Βικτόρια Νούλαντ στο Μαϊντάν και στο πραξικόπηµα στην Ουκρανία το 2014. Γι’ αυτό πρέπει να έχουµε ανοιχτά τα µάτια µας για τα «δώρα» που φέρει και τυχόν προεκτάσεις στα άνοµα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το CYCLOPS είναι ένα εκπαιδευτικό στρατιωτικό κέντρο και αποτελεί συστατικό µέρος του γνωστού Νόµου Ρούµπιο-Μενέντες. Ένας Νόµος των ΗΠΑ που για να άρει το εµπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, απαιτεί από αυτήν να αντικαταστήσει τον ρωσικό οπλισµό µε ΝΑΤΟϊκό, να µην ελλιµενίζει ρωσικά πλοία, να εξαλείψει κάθε σχέση µε τη Ρωσική Οµοσπονδία στον οικονοµικό, τραπεζικό, ακόµα και πολιτιστικό τοµέα. Από τις 24 Φεβρουαρίου είδαµε πως σταδιακά πιέζουν για εφαρµογή όλων αυτών των πτυχών. Προς όφελος ποιου; Σίγουρα όχι προς όφελος του κυπριακού αλλά ούτε του ουκρανικού λαού.

* Επικεφαλής Τοµέα ∆ιεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.