Η Αμάλ ξεκίνησε από τη Συρία αναζητώντας τη μητέρα της

«Μη µας ξεχνάτε», είναι το µήνυµα που µεταφέρει η 9χρονη Αµάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει ανθρώπους, πάντα µε την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα µείνει, θα µεγαλώσει, θα µορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσµο.

H Αµάλ, µία µαριονέτα ύψους 3,5 µέτρων, ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη αναζητώντας τη µητέρα της στη γη που απλώνεται µπροστά της. Μία µαριονέτα πρόσφυγας, που περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει παιδιά και ανθρώπους πάντα µε την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα µείνει, θα µεγαλώσει, θα µορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσµο.

Το «Ταξίδι» της Αµάλ είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούµενο φεστιβάλ πολιτισµού «σε κίνηση» µε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεµά, θέατρο, χορό, µουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα και δρώµενα, που είναι αφιερωµένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Αµάλ συνεχίζει το ταξίδι της στην Ελλάδα, µε πρώτο σταθµό τη Χίο. Με το ταξίδι της η Αµάλ εκπροσωπεί όλα τα παιδιά – πρόσφυγες. Το µήνυµα της µικρής Αµάλ είναι ένα: «Μην µας ξεχνάτε», ενώ σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τον κόσµο να δείξει την ανθρωπιά και τη φιλοξενία του σε εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και ξεκινήσουν µία νέα ζωή.

Το ταξίδι της Αµάλ στην Ελλάδα

Στις 7 Αυγούστου η Αµάλ πέρασε από την Τουρκία στη Χίο. Ένα συµβολικό σταθµό της διαδροµής –το πρώτο δύσκολο πέρασµα στην Ευρώπη. Την Αµάλ υποδέχτηκαν στο νησί οι τοπικές κοινότητες τραγουδώντας τα παραδοσιακά Παινέµατα, που λέγονται µαζί µε τα κάλαντα, γραµµένα όµως ειδικά για εκείνη και γεµάτα ευχές για τα πρώτα της βήµατα στην Ευρώπη.

Στις 27 Αυγούστου η Αµάλ επισκέφθηκε τα Ιωάννινα και τον προσφυγικό καταυλισµό Κατσικά, όπου χίλια πεντακόσια φωτεινά µηνύµατα τής έδειχναν το δρόµο για το κέντρο της πόλης, ενώ την εποµένη θα «χαθεί» µέσα στο Κάστρο και θα βρεθεί στη σκηνή του Ιτς Καλέ σε µία παράσταση µουσικής και χορού. Στις 29 Αυγούστου θα την υποδεχτούν στα Τρίκαλα με εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια. ∆υστυχώς οι διοργανωτές υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν το σταθµό της Αµάλ στην Καλαµπάκα, µετά από την ξενοφοβική επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος τόνισε πως «ουδεµίαν έγκριση δίνει και ουδεµίαν άδεια παρέχει για την πραγµατοποίηση των σχετικών δρώµενων», θέση που υιοθέτησε και η δηµοτική Αρχή.

Η Αµάλ συνεχίζει το περπάτηµα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει µία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες µαριονέτες. ∆ύο µέρες αργότερα, την 1η Σεπτεµβρίου, θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα, όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα «µυστήρια» της πόλης τους.

Αφού αποχαιρετήσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεµβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραµείνει για δύο ολόκληρες ηµέρες. Στη µεγαλούπολη, για να µη χάσει το δρόµο της, θα δέσει µια κλωστή από τον Μίτο σε ένα φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιµέτωπη µε τον µυθικό Μινώταυρο, θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη µαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόµενα βήµατά της. Στις 3 Σεπτεµβρίου θα βρεθεί σε µία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου µε εικόνες από όνειρα ή και εφιάλτες από τον τόπο που άφησε πίσω της. Αναζητά ένα καταφύγιο και το βρίσκει στον τελευταίο σταθµό της στον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεµβρίου. Το θέατρο τής ανοίγει την πόρτα και της προσφέρει ένα γλυκό νανούρισµα. Χίλια πουλιά θα την αποχαιρετήσουν το πρωί στο λιµάνι µε ευχές για το µακρύ της ταξίδι που συνεχίζει προς την Ιταλία

Ποια είναι όµως η «Μικρή Αµάλ»;

Ποια είναι όµως η Αµάλ; Αυτό το υπέροχο και κάπως ψηλό για την ηλικία του κοριτσάκι που αποφάσισε γενναία να κάνει αυτό το ταξίδι στην Ευρώπη;

Η Μικρή Αµάλ, που στη γλώσσα της η λέξη «Αµάλ» σηµαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγµατικότητα µία µεγάλη µαριονέτα µε ύψος 3,5 µέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατοµµύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισµένα από τις οικογένειές τους. Το µεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή µας, ακριβώς για να µας αφυπνίσει για το µέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενηµέρωση, ενασχόληση, ιδέες και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας µακρύς δρόµος 8.000 χιλιοµέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, µία πόλη στα σύνορα της Τουρκίας µε τη Συρία, µε στάσεις σε πάνω από 70 µεγάλες και µικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερµανία µε τελικό προορισµό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Το «Ταξίδι» (Τhe Walk) είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισµού που δηµιουργεί πρωτοπόρα δηµόσια θεάµατα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), µε τη συµµετοχή διάσηµων καλλιτεχνών, µεγάλων πολιτιστικών ιδρυµάτων, κοινωνικών οµάδων και ανθρωπιστικών οργανισµών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy