Το μέλλον της Αμμοχώστου εξαρτάται από την έκβαση της προσπάθειας για συνομιλίες στο Κυπριακό, δήλωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας πως εάν η προσπάθεια αυτή καταρρεύσει τότε εκτός από το τέλος της Αμμοχώστου θα μιλάμε και για το τέλος του Κυπριακού. Έκανε λόγο μάλιστα για προετοιμασία μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο απόφασης εποικισμού της πόλης.

Ο δήμαρχος της πόλης μιλούσε στο ΚΥΠΕ πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου με οργανωμένα σύνολα της Βασιλεύουσας. «Απόψε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Οργανώσεων Αμμοχώστου. Αντιπρόσωποι των αθλητικών σωματείων Ανόρθωσης, Σαλαμίνας, ΓΣΕ, Ναυτικού Ομίλου, ΕΒΕΑ, συντεχνιών και άλλων, θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της Αμμοχώστου και θα ακολουθήσει διάλογος», δήλωσε. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι εισηγήσεις για να παρουσιαστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «φαίνεται πως όλα όσα είχαμε προβλέψει για την Αμμόχωστο δυστυχώς γίνονται πραγματικότητα». Ανέφερε επίσης πως «η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να υποβαθμίσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος αντιδρά σε ορισμένα θέματα, και επιδιώκει να προωθήσει δικό της άτομο και συγκεκριμένα τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενστερνίζεται 100% τις δικές της απόψεις». Ο δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε πως «το πιο τραγικό είναι οι πληροφορίες ότι τον Οκτώβριο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για εποικισμό της Αμμοχώστου. Όλοι γνωρίζουμε ότι εποικισμός δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και η περίκλειστη περιοχή θέλει αρκετά χρόνια για να επανέλθει σε κατοικήσιμη κατάσταση».

Προσφυγή στον ΟΗΕ

Ερωτηθείς για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «ακριβώς αυτό αναμένουμε, ποια δηλαδή θα είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών. Εάν η κατάληξη για επανέναρξη των συνομιλιών είναι δυστυχώς αρνητική, τότε πιστεύω ότι εκτός από το τέλος της Αμμοχώστου, θα είναι και το τέλος του Κυπριακού». Αναμένουμε, κατέληξε, «να δούμε ποιες πιέσεις θα ασκήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στα αθηναϊκά «Νέα» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλεσε πρόκληση τις ενέργειες για το ζήτημα της Αμμοχώστου, την ώρα, μάλιστα, που επιχειρείται η δημιουργία θετικού κλίματος. «Δεν θεωρώ καθαρά τουρκοκυπριακή πρόκληση τα όσα συμβαίνουν, εάν δεν υπήρχε η ενθάρρυνση, η συγκατάθεση ή ακόμα η υπαγόρευση από την πλευρά της Τουρκίας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μελετά το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το ενδεχόμενο νομικών μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τη θέση πως η Λευκωσία πρέπει να προσφύγει στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις τουρκικές κινήσεις στα Βαρώσια, εξέφρασε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ανακοίνωσή του. «Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να αναλάβει ο ΟΗΕ τις ευθύνες του. Να υπερασπίσει τα ψηφίσματα που υιοθέτησε για το θέμα της Αμμοχώστου» σημειώνει ο κ. Ομήρου.