Κάλεσμα προς τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αποτραπεί η ολοκλήρωση του εγκλήματος και ένας νέος κύκλος ανασφάλειας και έντασης, απευθύνει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της δεύτερης εισβολής το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει πως η 14η Αυγούστου 1974 σηματοδοτεί μαύρη επέτειο κατά την οποία η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν νέο γύρο αίματος και ολέθρου από την Τουρκία. «Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προδοσία και την αποδιοργάνωση που προκάλεσε το πραξικόπημα και ολοκλήρωσε τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για ντε φάκτο διαίρεση της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα εγκλήματα της προδοσίας

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει πως χουντικοί και ΕΟΚΑβητατζήδες αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών συνέχιζαν την εγκληματική δράση τους συλλαμβάνοντας και κακοποιώντας δημοκρατικούς πολίτες ή ακόμα προβαίνοντας σε σφαγές άμαχων Τ/κ. Η προδοσία των πραξικοπηματιών κλιμακώθηκε με την εγκατάλειψη και παράδοση στους εισβολείς της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία δεν ήταν καν στα σχέδια του Αττίλα. «Ασήκωτες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες των πραξικοπηματιών και για τη σφαγή στο περβόλι της Πέρτζαινας, αφού με τις ανυπόστατες ειδήσεις που μετέδιδαν οδήγησαν, μερικές μέρες αργότερα, εκατοντάδες Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πέσουν στα χέρια του Αττίλα», τονίζει η ανακοίνωση.

Από την άλλη το ΑΚΕΛ αναφέρει πως ο κυπριακός λαός χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη και τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας.

Να ενεργήσουν προς λύση

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ η θλιβερή επέτειος βρίσκει το Κυπριακό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση και με την οριστική διχοτόμηση προ των πυλών. Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση. Ακόμη το ΑΚΕΛ καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που άρχισαν να διαμορφώνονται μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. «Οι δύο ηγέτες οφείλουν να ενεργήσουν έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης. Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου και του λαού μας στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι ο μόνος δρόμος για δικαίωση», καταλήγει το κόμμα.

Σε δική του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ καλεί σε ενότητα και στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη. Αναφέρει ωστόσο πως στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του ΣΑ για λύση ΔΔΟ.

Το ΔΗΚΟ με τη σειρά του αναφέρει πως η Τουρκία δεν υπολογίζει συμφωνίες και υπογραφές, είναι ο πλέον αναξιόπιστος συνομιλητής, πως δεν πρέπει να εμπιστευτούμε ποτέ τη δήθεν «καλή θέλησή» της και πως μια συμφωνία για το Κυπριακό πρέπει να προνοεί ρητά την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση των εγγυήσεων, πριν την έναρξη της ισχύος της.

Η ΕΔΟΝ αναφέρει πως η ερημωμένη πόλη της Αμμοχώστου δεν μπορεί να μας αφήνει άπραγους απέναντι στη στασιμότητα που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ΕΔΟΝ επικαλείται την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες και στην ε/κ πλευρά για τη διακοπή των συνομιλιών. «Ως ΕΔΟΝ πιστεύουμε πως την κύρια ευθύνη για τη μη λύση φέρει η Τουρκία, οι δύο ηγέτες όμως οφείλουν μακριά από παλινδρομήσεις και προτάσεις για “νέες ιδέες” να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά», αναφέρει ανακοίνωσή της.