Η αμπάγια δεν σκεπάζει μόνο τις γυναίκες

Της Ελένης Μαύρου

Η είδηση της περασμένης βδομάδας, που χαρακτηρίστηκε ως «αποθέωση του κυνισμού», χάθηκε μέσα στο θόρυβο των γαλλικών εκλογών.

Η Σαουδική Αραβία εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών, η αποστολή της οποίας είναι «να προάγει τα δικαιώματα των γυναικών και να διαμορφώνει τα παγκόσμια πρότυπα για την ισότητα των φύλων».

Ε, λοιπόν, τώρα τα πρότυπα για την ισότητα των φύλων θα διαμορφώνονται από μια χώρα που δεν παρέχει βασικά δικαιώματα στις γυναίκες και όχι μόνο.

Σας θυμίζω ότι η Σαουδική Αραβία επανεξελέγη πρόσφατα και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενώ στο μητρώο του βασιλείου καταγράφονται βομβαρδισμοί αμάχων (π.χ. στην Υεμένη), δεκάδες εκτελέσεις (οι περισσότερες  με δημόσιο αποκεφαλισμό) και η αυθαιρεσία της θρησκευτικής αστυνομίας που τιμωρεί με τον βούρδουλα για το παραμικρό.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από μυστική ψηφοφορία των 54 κρατών μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης UN Watch, υπέρ της Σαουδικής Αραβίας ψήφισαν και τουλάχιστον 5 από τις 12 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο όργανο αυτό, γεγονός που ήδη -τουλάχιστο στο Βέλγιο- έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, Hillel Neuer: «Το να εκλέγεις τη Σαουδική Αραβία για να προστατέψεις τα δικαιώματα των γυναικών, είναι σαν να βάζεις έναν εμπρηστή, διοικητή της Πυροσβεστικής».

Στη Σαουδική Αραβία οι άνδρες παίρνουν όλες τις καθοριστικές αποφάσεις για λογαριασμό των γυναικών από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο μέχρι το θάνατό τους. Μέχρι το 2015 απαγορευόταν να ψηφίσουν, ενώ δεν τους επιτρέπεται να οδηγήσουν, να περπατήσουν ακάλυπτες, να κολυμπήσουν στη θάλασσα και χρειάζονται γραπτή άδεια από κάποιον άνδρα που είναι κηδεμόνας τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να ανοίξουν μια επιχείρηση. Το μόνο που, για έναν ανεξήγητο λόγο, δεν απαγορεύεται είναι οι σπουδές.

Αρκετές από τις απαγορεύσεις δεν προβλέπονται από νομοθεσία αλλά από την παράδοση και τα έθιμα. Και μπορεί ο πρίγκιπας της χώρας Alwaleed bin Talal να ανεβάζει tweets με σύνθημα: καιρός να οδηγούν και οι γυναίκες, όμως, π.χ. πρόσφατα, γυναίκα που βιάστηκε από συμμορία δέχθηκε περισσότερα μαστιγώματα από τους βιαστές της, γιατί είχε βγει έξω μόνη της!

Μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα υπάρχει βέβαια και μια νέα γενιά γυναικών, που σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν. Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η διεκδίκηση από τη Σαουδική Αραβία μιας θέσης στην Επιτροπή είναι ένδειξη ότι η χώρα θέλει να δράσει στην κατεύθυνση της αλλαγής.

Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2015, είναι ότι η χώρα βρίσκεται στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται «ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου».

Η μεγάλη αποτυχία των κυβερνήσεων του κόσμου δεν είναι μόνο ότι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν στις γυναίκες τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα. Είναι και ότι κλείνουν τα μάτια στην παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, επικαλούμενες δήθεν θρησκευτικές και κοινωνικές παραδόσεις, εξυπηρετώντας όμως στην πραγματικότητα οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy