Η αναφορά των νόμων για τις εκποιήσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη προς το Ανώτατο Δικαστήριο διευκολύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν με τις εκποιήσεις.

Με την αναφορά των νόμων και την εκδίκαση να εκκρεμεί, μπαίνει σε ισχύ η παλαιότερη νομοθεσία χωρίς τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν από τη Βουλή, χωρίς να υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας προς τους δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι προηγουμένως οι τράπεζες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να μην περάσουν οι σχετικές τροποποιήσεις, αφού θα «έφερναν αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία». Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑΤ), ο οποίος εκφράζει απογοήτευση αγανάκτηση και οργή.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «αλγεινή εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά της Κυβέρνησης προς τη Βουλή, αλλά και προς τους δανειολήπτες. Τούτο γιατί η ψήφιση και των δύο νόμων επήλθε κατόπιν διαβουλεύσεων με τη Νομική Υπηρεσία, το ΥΠΟΙΚ και την Κεντρική Τράπεζα που εξασφάλισε και τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων Εποπτών. Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κάποιος γιατί έγιναν οι Αναφορές του Προέδρου».

Σημειώνει ότι «δεν πείθουν κανένα τα λεγόμενα περί ευαισθησίας για την τήρηση του Συντάγματος.

Τέτοια ευαισθησία δεν έδειξε η κυβέρνηση πέρσι, αφού δήλωνε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν είναι αντισυνταγματικό να στερούνται οι πολίτες του δικαιώματος πρόσβασης στο Δικαστήριο. Τα άρθρα του Συντάγματος και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες ασφαλέστατα δεν παραβιάζονται.

Οι λόγοι των Aναφορών όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο είναι αβάσιμοι, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από οποιονδήποτε ανεξάρτητο νομικό». Ως εκ τούτου ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ θέτει τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση: Γιατί η κυβέρνηση ξεγέλασε τη Βουλή; Θέλει η κυβέρνηση το ξεπούλημα των περιουσιών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων; Θέλει η κυβέρνηση εκποιήσεις και όχι αναδιαρθρώσεις; Τι επιδιώκει επιτέλους η κυβέρνηση; Επισημαίνει ότι οι δανειολήπτες αξίζουν ένα επίπεδο αυθεντικότητας και «είμαστε υποχρεωμένοι να τους το δώσουμε. Επομένως, καλούμε τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ενέργειες της κυβέρνησης όπως οδήγησε τα πράγματα σήμερα».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, οι δανειολήπτες πρέπει:

Α. Να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Εστία έστω και αν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Β. Να αποτείνονται στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο που συνήθως βρίσκει δίκαιες λύσεις.

Γ. Να προσφεύγουν στην Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου για τυχόν υπερχρεώσεις λόγω Καταχρηστικών Ρητρών.

Δ. Να αποτείνονται στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας που συνήθως προτείνει ορθολογικές λύσεις αναδιάρθρωσης.

Ε. Να αποτείνονται για βοήθεια στους διάφορους Συνδέσμους.

Στ. Να απαντούν γραπτώς τις επιστολές που παραλαμβάνουν από τις τράπεζες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις επιστολές ΤΥΠΟΥ «Θ», «Ι», «ΙΑ», «ΙΒ» που προετοιμάζουν στη διαδικασία εκποίησης.