Η ανάγκη προστασίας του Ακάμα

Του
Βαλεντίνου Φακοντή*

 

Η ανάγκη προστασίας του Ακάμα

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα. Αυτή η συζήτηση είναι απαραίτητη, γιατί αφορά το μέλλον μιας περιοχής, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι ήδη προστατευόμενο και έχει κηρυχθεί ως περιοχή Natura.

Ο Ακάμας έχει ανεκτίμητη αξία, που είναι σημαντική για την Πάφο και για ολόκληρη την Κύπρο, αφού πρόκειται για έναν μοναδικό οικότοπο φυσικής ομορφιάς. Αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της επικράτειας της Κύπρου, αλλά ξεχωρίζει για τη βιοποικιλότητά του και τα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί. Είναι επιβεβαιωμένο από επιστημονικής σκοπιάς ότι κάθε επέμβαση από τον άνθρωπο μέσα στην περιοχή Natura ή κοντά σε αυτήν μπορεί να ανατρέψει ευαίσθητες περιβαλλοντικές ισορροπίες.

Όλα όσα αναφέρω δεν είναι καθόλου υπερβολές και δεν τα υποστηρίζουν πλέον μόνο οι μαχητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που για χρόνια αγωνίζονται για την προστασία του Ακάμα. Οι απόψεις τους τεκμηριώνονται επιστημονικά, συνάδουν με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές και τις γνωματεύσεις που γίνονται από την αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κύπρος έχει οικοδομηθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο για χάριν της ανάπτυξης. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόσκαιρο κέρδος από την ανάπτυξη χάθηκε με την πάροδο μίας ή δύο δεκαετιών. Αυτό που έμεινε ήταν η σοβαρή αλλοίωση της φυσικής ομορφιάς των τοπίων. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, να προστατευθούν και να αποτελούν μόνιμη πηγή πλούτου και έλξης. Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι δύσκολα μπορούν να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και δεν πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε.

Ο δικός μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο που μας έχει απομείνει. Γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουμε την προσπάθεια για προστασία της χερσονήσου του Ακάμα και θα είμαστε παρόντες στον αγώνα να διαφυλαχθεί ο περιβαλλοντικός πλούτος του.

Είναι αλήθεια ότι αρκετές κοινότητες επηρεάζονται, αφού υπάρχουν ιδιοκτησίες μέσα στα όρια του Ακάμα που εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές. To ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση των κοινοτήτων και των κατοίκων της περιοχής. Το κράτος έχει πολλά εργαλεία να αξιοποιήσει, όπως η ανταλλαγή γης, η μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων και η καταβολή αποζημιώσεων. Τα δικαιολογημένα αιτήματα των κοινοτήτων που επηρεάζονται πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις περιοχές τους. Εκεί έπρεπε να δώσει βάρος η κυβέρνηση και όχι να έρχεται στο τέλος της δεύτερης θητείας της να επιβάλει το Τοπικό Σχέδιο.

Η γειτνίαση με μια προστατευόμενη περιοχή, όπως πρέπει να παραμείνει ο Ακάμας, μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για τις κοινότητες. Υπάρχουν δυνατότητες εντός των κοινοτήτων που δεν αξιοποιήθηκαν ακόμα για αγροτουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τη φιλοξενία.

Η προστασία του Ακάμα συνδέεται με τη βιώσιμη περιβαλλοντική ανάδειξη και ανάπτυξη και σκληρή δουλειά για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Όχι βεβιασμένες ενέργειες που κρύβουν σκοπιμότητες.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.