Η «ανάγνωση» ΑΚΕΛ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για UNFICYP

«Το ψήφισμα 2646(2022) του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει ουσιαστική διαφοροποίηση από το ψήφισμα του περασμένου Γενάρη. Με το ψήφισμα ανανεώνεται η θητεία της UNFICYP, κάτι το οποίο προφανώς και χαιρετίζουμε», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

«Μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν σε λύση δύο κρατών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού με ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251(1999) το οποίο προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα.

Η επανάληψη της προηγούμενης διατύπωσης για τα Βαρώσια, σε συνδυασμό με την έκφραση απογοήτευσης για το γεγονός ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν ευθυγραμμίζονται με το προηγούμενο κάλεσμα για άμεση επαναφορά του στάτους κβο, συνιστά επίσης θετική εξέλιξη.

Την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν καταδικάζεται ρητώς η εμμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα επαναλήφθηκε με την επιστολή Τατάρ προς το ΓΓ του ΟΗΕ. Αντ’ αυτού γίνεται ξανά λόγος για εξεύρεση κοινού εδάφους τη στιγμή που αυτό υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συμφωνημένη βάση, το Πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις όπως για χρόνια επαναλάμβανε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όσο δε αφορά τα ΜΟΕ, στην επίκληση της ανάγκης για περαιτέρω εμπλοκή των πλευρών δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στα ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.  

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναφορές που γίνονται σε σχέση με τις ενέργειες των πλευρών εντός της νεκρής ζώνης εμφανίζονται ακόμη πιο έντονες και καταδικαστικές, ενισχύοντας τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ως ΑΚΕΛ. Δεικτική είναι και η επανάληψη του επιτακτικού καλέσματος για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι την ώρα που η Τουρκία και ο Τατάρ εντείνουν τη ρητορική για λύση δύο κρατών, επιρρίπτονται ίσες ευθύνες για το αδιέξοδο. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζονται επιτέλους ορθές εκτιμήσεις, όπως προειδοποιούσαμε σε σχέση με τα Βαρώσια όταν κάποιοι μιλούσαν για πυροτεχνήματα, αλλά και πειστικές πρωτοβουλίες, με μια ξεκάθαρη και έμπρακτη δέσμευση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει το 2017.

Οι αποδεδειγμένα αποτυχημένες πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη με την πλήρη κάλυψη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη διάρρηξη του αδιεξόδου αλλά επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει ανενόχλητη τις μεθοδεύσεις της προς την οριστική διχοτόμηση.

Μέσα στις σημερινές διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες αποδεικνύεται ότι η πρόταση που είχε υποβάλει το ΑΚΕΛ από το Δεκέμβρη του 2020 και απορρίφθηκε ασυζητητί από τον κ. Αναστασιάδη καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.