Η αναπηρία µετατράπηκε σε κίνητρο και δύναµη προσφοράς για τα ΑµεΑ

  • Απάντηση στην απόρριψη και τις κλειστές πόρτες δίνουν µε την πρωτοποριακή εφαρµογή υπηρεσιών Ablebook ο Ανδρέας Βασιλείου και η οµάδα του
  • Τα άτοµα µε αναπηρίες θα µπορούν να σχεδιάζουν µε το πάτηµα ενός κουµπιού τη διακίνησή τους στην πόλη αλλά και εκδροµές στην ύπαιθρο

Υποκρισία, αγανάκτηση και οργή…
Ως Παγκόσµια Ηµέρα Ανθρώπων µε Αναπηρία έχει καθιερωθεί η 3η ∆εκεµβρίου. Φέτος δόθηκε µεγαλύτερη έµφαση στα άτοµα µε αναπηρία, αφού είναι µεταξύ των πληθυσµών που πλήττονται περισσότερο από την πανδηµία. Φαίνεται όµως ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως συµβαίνει και µε όλες τις άλλες «Παγκόσµιες Ηµέρες», το ενδιαφέρον και η µέριµνα για τους «τιµώµενους» έχει ισχύ µόνο ενός εικοσιτετράωρου. Αυτή την «Ηµέρα» όλοι κόπτονται. Κυβερνήσεις, φορείς και υπηρεσίες αλλά και η κοινωνία γιόρτασαν, τίµησαν και εξέφρασαν το σεβασµό και την αλληλεγγύη τους στα άτοµα µε αναπηρία. Ωστόσο η αρνητική αντιµετώπιση (αν όχι υποτιµητική και εχθρική) της οποίας τυγχάνουν τα άτοµα µε αναπηρίες όλες τις υπόλοιπες µέρες του χρόνου καταδεικνύει µια υποκρισία που µόνο αγανάκτηση και οργή µπορεί να προκαλεί.

 

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Είναι πικρή η αλήθεια. Τα ΑµεΑ στην καθηµερινότητά τους, εκτός όλων των άλλων προβληµάτων που αντιµετωπίζουν, βιώνουν ακόµα την απόρριψη, την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, τη µειωµένη πρόσβαση σε δηµόσιες υπηρεσίες υγειονοµικής περίθαλψης και αποκατάστασης. Οι µόνοι που στέκονται δίπλα τους στο βαθµό που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα είναι οι δικοί τους άνθρωποι, η οικογένειά τους, οι φίλοι τους αλλά και ο εαυτός τους. Απ’ εδώ παίρνουν τη δύναµη να αγωνίζονται.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους περιλαµβάνεται και ο νεαρός Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος µε την ολοκλήρωση των σπουδών του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός έκανε το επόµενο αυτονόητο βήµα, να αναζητήσει µια θέση εργασίας, για να βρεθεί όµως αντιµέτωπος µε τη σκληρή πραγµατικότητα. Όπου κι αν αποτάθηκε, βρήκε κλειστές τις πόρτες. ∆εκάδες αιτήσεις για εργοδότηση στον δηµόσιο όσο και τον ιδιωτικό τοµέα, χωρίς όµως καµιά ανταπόκριση. Αµάρτηµά του η αναπηρία του.

Ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό εργαλείο εξυπηρέτησης

Ο Ανδρέας όµως, ως άτοµο που ποτέ δεν τα βάζει κάτω, µετέτρεψε αυτή την απόρριψη σε δύναµη και κίνητρο που τον οδήγησε στη δηµιουργία του AbleBook, ή αλλιώς του «ενεργού βιβλίου». Ενός σηµαντικού ηλεκτρονικού εργαλείου εξυπηρέτησης και προσφοράς υπηρεσιών προς τα άτοµα µε αναπηρίες. Κάτι που, αναµφίβολα, αποτελεί ένα καινοτόµο κοινωνικό εγχείρηµα για τα δεδοµένα της Κύπρου.

Σκοπός της Ablebook είναι να καλύψει το χάσµα µεταξύ της κοινωνίας και των ατόµων µε αναπηρία, δηµιουργώντας µια διαδικτυακή πλατφόρµα που περιλαµβάνει όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες σε ένα άτοµο µε αναπηρία ώστε να µπορεί να έχει πρόσβαση σε κάποιο χώρο.

Για µια καλύτερη κοινωνία που θα νοιάζεται για τον συνάνθρωπό της…

Η οµάδα του AbleBook, εκτός από τον Ανδρέα Βασιλείου ως CEO & Founder, αποτελείται από τον Συµεών Στυλιανού ως CBO και τον Λάµπρο Γιάγκου ως CTO & Web Developer. Όραµα αυτών των νέων ανθρώπων είναι µια καλύτερη κοινωνία που θα νοιάζεται για τον συνάνθρωπό της, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, «η ευτυχία κρύβεται σε απλές καθηµερινές στιγµές… µην την ψάχνεις σε πολυτέλειες… µάθε να ζεις για σένα».

Η όλη πρωτοβουλία τους στοχεύει στη δηµιουργία µιας πλατφόρµας – εφαρµογής η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα για µια πιο ανθρώπινη διαβίωση στα άτοµα µε αναπηρίες και στις ευάλωτες οµάδες κατ’ επέκταση. Ήδη το AbleBook είναι στη µεγάλη οικογένεια του IDEA (Innovation & Entrepreneurship Centre), όπου έχει περάσει όλα τα στάδια ως startup.

Όλες οι πληροφορίες για θέµατα προσβασιµότητας

Για το τι είναι ακριβώς και πώς λειτουργεί το Ableboοk και ποιος είναι ο βασικός σκοπός των συντελεστών του µίλησε στο Limassoltoday ο Ανδρέας Βασιλείου, που αποτελεί και την ψυχή της πρωτοποριακής αυτής πρωτοβουλίας.

«Στο όραµά µας για µια κοινωνία ισότητας και αποδοχής εντάσσεται και η δηµιουργία µιας προηγµένης διαδικτυακής εφαρµογής που θα παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες γύρω από την προσβασιµότητα των ΑµεΑ µέσα στα αστικά κέντρα και στα χωριά της περιφέρειας της Κύπρου», µας λέει, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «η συγκεκριµένη εφαρµογή θα επιτρέπει σε δηµόσιους και ιδιωτικούς οργανισµούς και εταιρείες να παραθέτουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε άτοµα µε αναπηρίες, ώστε η διαθεσιµότητα των υπηρεσιών αυτών να γνωστοποιείται στους ενδιαφερόµενους µέσω της εφαρµογής Crowdsourcing που θα χρησιµοποιηθεί ως αξιολογητής για τις αναφερόµενες εγκαταστάσεις».

Η ιστοσελίδα περιέχει άρθρα που αφορούν κυρίως άτοµα µε αναπηρία αλλά και άλλες ευάλωτες οµάδες της κοινωνίας, ενηµέρωση για τη σχετική νοµοθεσία και εκδηλώσεις, έντυπα αιτήσεων και άλλα. Η βασική όµως καινοτοµία της είναι το CyprusAbleMap, όπου θα υπάρχουν όλοι οι χώροι στάθµευσης για ΑµεΑ αλλά και καφέ, εστιατόρια, σινεµά, καταστήµατα και άλλες επιχειρήσεις που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές προσβασιµότητας, εστιατόρια που έχουν ειδικά µενού για άτοµα µε διατροφικές διαταραχές και πολλές άλλες πληροφορίες.

Με το πάτηµα ενός κουµπιού θα µπορούν να σχεδιάζουν…

Τα άτοµα µε αναπηρίες θα µπορούν έτσι να σχεδιάζουν µε το πάτηµα ενός κουµπιού το ταξίδι τους στην πόλη. Για παράδειγµα, θα µπορούν να γνωρίζουν ποιοι χώροι είναι προσβάσιµοι από αναπηρικά αµαξίδια ή παρέχουν άλλες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα µπορούν να προσδιορίσουν πιθανό σηµείο στάθµευσης.

Η συγκεκριµένη εφαρµογή µπορεί να κατεβεί από τους ενδιαφερόµενους στο ablebook.com.cy σε Android ή iOS συσκευές.

Η εφαρµογή, όπως επισηµαίνει o Ανδρέας,  απευθύνεται κυρίως σε άτοµα µε αναπηρίες και άλλες ευάλωτες οµάδες, Κυπρίους αλλά και ξένους επισκέπτες, αφού στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένας προσβάσιµος προορισµός για τουρίστες ΑµεΑ.

Η ιστοσελίδα του Ablebook άρχισε να λειτουργεί το 2019 και παρόλο που η εφαρµογή τέθηκε σε λειτουργία µόλις τον περασµένο Σεπτέµβριο, είναι απίστευτη η ανταπόκριση που υπάρχει από τον κόσµο, κάτι που συνιστά επιβεβαίωση ότι µια τέτοια εφαρµογή είναι κάτι που απουσίαζε από την κυπριακή κοινωνία. «Εισπράττουµε καθηµερινά την αγάπη του κόσµου που µας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σηµασία του έργου που επιτελούµε», όπως επισηµαίνει ο Ανδρέας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy