Δεν είναι αρμονική η συνύπαρξη σπιτιών-εργοστασίων στις νέες περιοχές του δήμου

Του Σπύρου Σωτηρίου

Οταν ακούμε για σπίτια περιτριγυρισμένα από βιομηχανίες, φανταζόμαστε τις εργατικές κατοικίες στα προάστια μεγαλουπόλεων του εξωτερικού με τις καμινάδες των εργοστασίων να δημιουργούν ένα νέφος πάνω από τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Στην περιοχή του Δαλιού συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Νέες περιοχές, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται και πολυτελείας, με μεγάλα, ωραία, νεόχτιστα σπίτια, οι οποίες όμως περιβάλλονται από πέντε βιομηχανικές ζώνες. Πρόσφατα, η συνύπαρξη εργοστασίων και κατοικιών έφερε στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα, τη δυσοσμία και τους ρύπους που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.

IMG_2015

Οι σχετικά νέες περιοχές, Ηλιούπολη, Carolina Park, Καλλιθέα, Λεβάντε, Νέα Κωνστάντια, οι οποίες βρίσκονται στα δημοτικά όρια του Δαλιού και συνορεύουν με άλλους δήμους της περιοχής, αριθμούν περίπου 5.000 κατοίκους και περιβάλλονται από πέντε βιομηχανικές ζώνες, του Τσερίου, του Πέρα Χωρίου, του Δαλιού, των Λατσιών και του Γερίου.

Οι ζώνες αυτές περιλαμβάνουν και εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας τουβλοποιίας, άσφαλτου, σιδερικών, καθώς και εργοστάσια πλαστικών που παράγουν χημικά.
Ενεκα των πολλών εργοστασίων που γειτνιάζουν με τα σπίτια, οι κάτοικοι αισθάνονται έντονα τις αναθυμιάσεις και τις οσμές…

«Κοκτέιλ» οσμών

Τον περασμένο Νοέμβρη παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο. Αρχικά υπήρχε ένα «κοκτέιλ» οσμών και οι κάτοικοι δεν διέκριναν ποια εργοστάσια εξέπεμπαν αυτούς τους ρύπους.

«Από τις 10 το βράδυ και μετά που εργαζόταν το συγκεκριμένο εργοστάσιο, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας» ανέφερε στη «Χ» κάτοικος της περιοχής.

Ηταν έντονη η μυρωδιά παράγωγων πετρελαίου

IMG_2014

Το εργοστάσιο εντοπίστηκε μετά που οι κάτοικοι αποφάσισαν να το ερευνήσουν. Βγήκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητα η ώρα 12 το βράδυ, για να ανακαλύψουν την πηγή του «κακού».

Οταν το εντόπισαν, ομάδα των κατοίκων συνοδευόμενοι από τους δύο δημάρχους Δαλίου και Τσερίου επισκέφθηκαν το εργοστάσιο.

Ο ιδιοκτήτης ήταν συνεργάσιμος γιατί παρόλο που καλυπτόταν από τη νομοθεσία, παραδέχτηκε ότι όντως το εργοστάσιο προκαλεί πρόβλημα. Μετέβη ο ίδιος έξω από τα σπίτια της περιοχής η ώρα 11 το βράδυ και διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος.

Καλή τη πίστει του, αγόρασε ενεργούς άνθρακες, άλλαξε φίλτρα και εδώ και δέκα μέρες δεν υφίσταται πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης επισκέφθηκε μάλιστα ξανά την περιοχή, για να διαπιστώσει ότι όντως λύθηκε το πρόβλημα.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως εάν ο ίδιος δεν ήθελε να διορθώσει το πρόβλημα, ήταν καλυμμένος από τη νομοθεσία, εφόσον η αρμόδια κρατική υπηρεσία που ελέγχει την ποιότητα του αέρα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!

Πάσχουν οι έλεγχοι

IMG_2013

Σε επικοινωνία που είχαν οι κάτοικοι με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ζήτησαν να σταλεί ένας λειτουργός της Υπηρεσίας το βράδυ στην περιοχή, για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Η απάντηση, όπως αναφέρουν στη «Χ» οι διαμαρτυρόμενοι, ήταν ότι το Τμήμα δεν εργάζεται μετά τις 2 το μεσημέρι!

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα γιατί θεωρούν ότι το Τμήμα θα έπρεπε να ανταποκρίνεται, όταν τα θέματα προκύπτουν μετά τις 2 το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει ελέγχους για τους οποίους τα εργοστάσια είναι ενήμερα από προηγουμένως και θέτουν σε λειτουργία τα φίλτρα τους κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Την επόμενη μέρα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, όπως πριν.

Να σημειώσουμε ότι ένα εργοστάσιο που δεν χρησιμοποιεί το φίλτρο εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ σε ρεύμα και παράλληλα αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή του.
Μ’ αυτά τα δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη για συχνούς και αιφνίδιους ελέγχους στα εργοστάσια.

«Σαν να βρίσκεσαι πίσω από εξώστ»

IMG_2012

Να διευκρινίσουμε ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι διαφορετικά θέματα η οσμή και ο ρύπος. Ομως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι οσμές δεν μπορεί να μην είναι και ρυπογόνες, αφού μυρίζουν παράγωγα πετρελαίου.
«Είναι σαν να βρίσκεσαι πίσω από το εξώστ του αυτοκινήτου και αναπνέεις τα καυσαέρια», όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Οι κάτοικοι είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για ρυπογόνες αναθυμιάσεις.

Θεωρούν ότι το θέμα δεν θα κλείσει τόσο εύκολα, γιατί δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας να ελέγχει τις εκπομπές ρύπων.

Είναι εύλογη η ανησυχία των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να βγουν στην επιφάνεια τα χειρότερα, καθώς πρόκειται για σχετικά νέα περιοχή.

Κλείνει μια τρύπα… ανοίγει άλλη

Οταν επιλύθηκε -πιθανώς προσωρινά- το πρόβλημα με το ένα εργοστάσιο, προέκυψε πρόβλημα με άλλο. Υπάρχει έντονη μυρωδιά όταν δουλεύει το εργοστάσιο και πάλι ο κόσμος δυσανασχετεί.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, όταν βρίσκονται έξω για δυο-τρεις ώρες, την ώρα που λειτουργεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι έντονη η δυσφορία που προκαλείται. Πρόκειται και πάλι για παράγωγα πετρελαίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Συνύπαρξη σπιτιών-εργοστασίων χωρίς ζώνη προστασίας

IMG_2014

Το πρόβλημα της περιοχής ξεκινά από το γεγονός ότι τα εργοστάσια προϋπήρχαν πριν να δημιουργηθούν οικιστικές ζώνες στην περιοχή. Οι οικιστικές ζώνες καθορίστηκαν χωρίς να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας (buffer zone) μεταξύ σπιτιών και εργοστασίων. Ως εκ τούτου, σήμερα τα σπίτια είναι περικυκλωμένα από τα εργοστάσια.

Μετά από αυτά τα λάθη των αρμοδίων της Πολιτείας, που έγιναν πριν από αρκετά χρόνια, η εφικτή (όχι η ιδεατή) λύση είναι η συνύπαρξη των εργοστασίων με τα σπίτια, νοουμένου, όμως, ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει στην περιοχή μόνιμη μονάδα μέτρησης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα μετρά την ποιότητα του αέρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσουν πιο συχνοί και απρόοπτοι έλεγχοι στα εργοστάσια για να λειτουργούν κανονικά τα φίλτρα τους.

Οι άνθρωποι της περιοχής δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τον καθαρό αέρα για τους ιδίους και τα παιδιά τους.