Η ανατρεπτική στροφή του Κώστα Βασιλείου στην κυπριακή διάλεκτο

Η ανατρεπτική στροφή του Κώστα Βασιλείου στην κυπριακή διάλεκτο

Ο Κώστας Βασιλείου είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της λεγόμενης γενιάς της Ανεξαρτησίας ή αλλιώς γενιάς του 1960, αλλά και γενικότερα της σύγχρονής μας ποίησης, ο οποίος στα πολύ σημαντικά συνθετικά ποιήματά του διακρίνεται για τη ρωμαλέα ποιητική γραφή, τη βαθύτατη γνώση της ελληνικής γραμματείας και γλώσσας στη διαχρονία τους, καθώς και της κυπριακής διαλέκτου, τον πλούσιο διακειμενικό διάλογο με τη νεοελληνική και παγκόσμια ποίηση (Όμηρος, Ρωμανός Μελωδός, Δάντης, Κορνάρος, Σολωμός, Κάλβος, Μακρυγιάννης, Μιχαηλίδης, Παπαδιαμάντης, Λιασίδης, Έλιοτ, Πάουντ, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Σαχτούρης, Μόντης, Πασιαρδής, Μηχανικός, Κουγιάλης κ.ά.), την ειρωνική και συχνά σαρκαστική αποτύπωση της σύγχρονης πραγματικότητας και τέλος για ένα αεικίνητο διχαλωτό ποιητικό ένστικτο, σατιρικό και δραματικό, που αποτυπώνεται και στις δύο περιπτώσεις αρσενικά και με εκφραστική τόλμη.

Από το 1969 που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο Σκαμάνδριος, Εκτωρίδης, Αστυάναξ (1969) έως σήμερα έχει εκδώσει 11 ποιητικά βιβλία, τα 7 πρώτα στην πανελλήνια κοινή και τα 7 τελευταία στην κυπριακή διάλεκτο: την τριλογία Κανόλλος (1997), Ίλαντρον (2000) και Η θκεια μας η Γιουγκοσλαβία (2009), καθώς και εν συνεχεία Το Νάμιν Του Κωνσταντή του ποιητάρη του Βουνιώτη του Κώστα Μόντη (2014), Το Νάμιν Β΄ Του Κώστα Μόντη του Χοντροδάκτυλου τ’ Αναρκοδόντη (2015), Pieta (2015) και τέλος σε συνεργασία με την Καίτη Χρίστη Αλταμίρα και άλλα πονήματα συλλειτουργήματα (2017). Σημειώνω, επίσης, συμπληρωματικά ότι ο ποιητής, αλλά και στέρεος φιλόλογος Κώστας Βασιλείου δημοσίευσε κριτικές μελέτες και δοκίμια στον περιοδικό Τύπο και έχει πραγματοποιήσει στις εκδόσεις Αιγαίον την πολύ σημαντική επανέκδοση του έργου του Β. Μιχαηλίδη με κριτικά σχόλια σε 6 τόμους (2003 και 2007).

Όπως διαφαίνεται από τη μέχρι τώρα συγκομιδή των 14 ποιητικών συλλογών, το ποιητικό έργο του Κ. Βασιλείου διακρίνεται ξεκάθαρα σε δύο ποιητικές φάσειςπεριόδους, οι οποίες, μάλιστα, διαχωρίζονται ευκρινώς, καθώς προϋποθέτουν μια δυναμική αλλαγή γλωσσικού οργάνου: την πανελλήνια (7 συλλογές, με κορυφαίο δείγμα την εξαιρετική, από πολλές απόψεις, συλλογή Pieta 1983) και τη διαλεκτική, με τη σαρωτική αφύπνιση της κυπριακής διαλέκτου σε 7 συλλογές, από τη σημαίνουσα συλλογή Κανόλλος (1997) και εντεύθεν. Πέρα, όμως, από την εύκολα αναγνωρίσιμη αλλαγή χρήσης γλωσσικού οργάνου, η οποία διαχωρίζει ξεκάθαρα τις δύο φάσεις της πνευματικής του πορείας, παρατηρούμε παράλληλα μία δυναμική εξελικτική πορεία από μια συμβολική, αλληγορική, πολύσημη και εν πολλοίς κρυπτική και δύσβατη, μοντερνιστική έκφραση, που χρησιμοποιεί πλήθος μυθικών, ιστορικών και άλλων προσωπείων και την κοινή πανελλήνια προς την αψιμυθίωτη, απλή και κατανοητή σε όλους ποίηση, φτιαγμένη από έναν τεχνίτη του λόγου που είναι απόλυτα ταυτισμένος με το καθολικό αίσθημα του λαού του, η οποία, μάλιστα, γράφεται στη γλώσσα που πρωτομίλησε· την κυπριακή διάλεκτο. Διατηρώντας, ωστόσο, πάντα τη δραματική, ειρωνική, σατιρική ή ακόμη και οραματική σύνθεση που δεσπόζει αδιαλείπτως και στις δύο περιόδους της δουλειάς του.

Παναγιώτης Νικολαΐδης (ποιητής, κριτικός)

Το Βραβείο «Γ.Φ. Πιερίδης» στον ποιητή Κώστα Βασιλείου
Το Βραβείο «Γ.Φ. Πιερίδης» της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου απονέμεται φέτος στον ποιητή Κώστα Βασιλείου. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, ώρα 7.30 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

Για το έργο του Κώστα Βασιλείου θα μιλήσουν ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης, ο ποιητής – κριτικός Παναγιώτης Νικολαΐδης και ο νομικός – οικονομολόγος Παύλος Μαυρογιάννης. Αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσουν οι: Όλγα Πιερίδου, Αλέκος Μιχαηλίδης, Ιόλη Μιχαηλίδη, Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη και Παντελίτσα Μαυρογιάννη.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου έχει καθιερώσει το βραβείο «Γ.Φ. Πιερίδης» από το 2008, στο όνομα του σημαντικού μας πεζογράφου, πρώτου προέδρου και αργότερα επίτιμου προέδρου της. Έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου, Μαρία Αβρααμίδου και Χρίστος Χατζήπαπας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy