Η αναζήτηση της «αλήθειας»

Η ανθρωπότητα ήδη έχει σηµειώσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, η κοσµοθεωρία του οποίου όχι µόνο συγκινεί ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσµού στον πλανήτη µας, αλλά αποτελεί και την καθοδηγητική πυξίδα για να υποδηλώνει την αέναη κίνηση της ανθρώπινης κοινωνίας προς τα µπρος.

Μαρξιστική κοσµοθεωρία

Μια κοσµοθεωρία, που από την εµφάνισή της στα µέσα του 19ου αιώνα πολεµήθηκε από την άρχουσα τάξη πραγµάτων µέχρι και τις µέρες µας.

Παρά τις καταβαλλόµενες όµως προσπάθειες κατασυκοφάντησης, διαστρέβλωσης, παραποίησης του έργου και των θέσεων του µεγάλου αυτού Γερµανού φιλόσοφου, η θεωρία του εξακολουθεί όχι µόνο να είναι επίκαιρη, αλλά ακόµα και σφοδροί πολέµιοί του προσπαθούν να κατανοήσουν τόσο τις δυσκολίες, τα προβλήµατα, τα αδιέξοδα, όσο ακόµα και τις κρίσεις που περιοδικά µαστίζουν το καπιταλιστικό σύστηµα, το οποίο υπηρετούν, χρησιµοποιώντας τη σκέψη και τη λογική του Μαρξ, που περικλείεται στο πολυσχιδές έργο του, ιδιαίτερα στο µνηµειώδες «Κεφάλαιο».

Τελικά όµως τι είναι ο Μαρξισµός, τι πρεσβεύει, πώς καθοδηγεί την εργατική τάξη, από πού αντλεί την ελκτική δύναµή του; Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές αρχές και σε ποιες πηγές εδράζεται;

Θα καταβληθεί προσπάθεια µέσα από απλά, κατανοητά κείµενα, που θα ακολουθήσουν όχι µόνο να απαντηθούν τα τεθέντα ερωτήµατα, αλλά και να παρουσιαστούν η λογική, η αντικειµενικότητα, η επικαιρότητα και η διαχρονικότητα της µαρξιστικής σκέψης, η οποία ανοίγει την προοπτική για την πραγµατική απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε δεσµό (οικονοµικό, πολιτικό, κοινωνικό, πνευµατικό) και δηµιουργεί προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας µέσα στην κοινωνία.

Τι είναι «Φιλοσοφία»;

Ετυµολογικά η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαιοελληνικό φιλείν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή η αγάπη προς τη σοφία, τη γνώση. Ο όρος φιλοσοφία χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πυθαγόρα.

Αναζητώντας όµως κάποιος να βρει έναν ορισµό για το τι είναι η φιλοσοφία ή µε τι ασχολείται θα χαθεί µέσα σ’ ένα ατέρµονο πέλαγος ορισµών. Με δυο λόγια όµως θα µπορούσε να συµπυκνωθεί η έννοια «φιλοσοφία» στην προσπάθεια της ανθρώπινης σκέψης να κατανοήσει τη θέση του ανθρώπου µέσα στον υπαρκτό και πνευµατικό κόσµο που τον περιβάλλει. Εποµένως είναι η τάση στον άνθρωπο να επεξηγήσει φαινόµενα και καταστάσεις σε µια προσπάθεια αναζήτησης ή και προσέγγισης της «αλήθειας», η οποία πάντα είναι αντικειµενική.

Το βασικό όµως δεν περικλείεται µόνο στην κατανόηση και επεξήγηση των φαινοµένων και καταστάσεων, αλλά πώς συµβάλλει στην επίλυση προβληµάτων και στη συνειδητή δράση για την αλλαγή προς το καλύτερο σε όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας. Αυτός ακριβώς ο ρόλος της φιλοσοφίας προσδιορίστηκε από τον Μαρξ µε τη γνωστή του θέση: «Οι φιλόσοφοι µονάχα ερµήνευαν µε διαφόρους τρόπους τον κόσµο, το ζήτηµα όµως είναι να τον αλλάξουµε».

Τα δυο κυρίαρχα ρεύµατα στη φιλοσοφία από αρχαιοτάτων χρόνων µέχρι και σήµερα είναι ο Ιδεαλισµός και ο Υλισµός. Το ποια όµως είναι η ειδοποιός διαφορά µεταξύ τους θα µας απασχολήσει στη συνέχεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy